واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - گفتوگوي ملي در دوحه راهگشاي بحران لبنان
جهان - گفتوگوي ملي در دوحه راهگشاي بحران لبنان
حسن سلامي: گفتوگوي ملي ميان سران جريانها و طيفهاي سياسي مختلف لبنان كه اواخر ارديبهشت در دوحه قطر برگزار شد و چهارشنبه يكم خردادماه جاري به امضاي «ميثاق دوحه» انجاميد، به اجتناب از جنگ داخلي و حل اختلاف و خروج لبنان از فضاي پرتنش سياسي و اجتماعي منجر شد. در اين گفتوگوها كه به مدت يك هفته و به درخواست امير قطر و پشتيباني و موافقت بازيگران اصلي در لبنان مانند مصر، عربستان، فرانسه، آمريكا، سوريه، ايران و اتحاديه عرب در هتل «شرايتون» دوحه انجام شد، سران اصلي دو گروه 14 مارس (موافقان دولت) و گروه 8 مارس (مخالفان دولت فواد سنيوره) در آن شركت كردند. جزئيات درگيري مسلحانه و خونين بيروت ميان نيروهاي حزب سوري قومي اجتماعي و جنبشهاي حزبالله و امل با نيروهاي وابسته به جريان «آينده» به رهبري سعدالدين حريري و حزب سوسياليست ترقيخواه دروزي به رياست وليد جنبلاط، موضوع سلاح گروههاي شبهنظامي، انتخاب رئيسجمهوري جديد براي لبنان، حاكميت و قدرت دولت و اصلاح قانون انتخابات اين كشور از مهمترين موضوعها و مسائلي بود كه در گفتوگوي ملي در قطر مورد بحث قرار گرفت و در پايان، به «ميثاق دوحه» منتهي شد. محورهاي اين ميثاق عبارتند از:
- انتخاب «ميشل سليمان» فرمانده ارتش لبنان به عنوان دوازدهمين رئيسجمهوري اين كشور. اين كار روز يكشنبه ششم خرداد انجام شد و 117 نماينده از 127 نماينده مجلس لبنان، سليمان 60 ساله كه از شخصيتهاي مسيحي ماروني و ميانهروي اين كشور است را به عنوان رئيسجمهور براي يك دوره ششساله تا سال 2014 ميلادي- و به جاي «اميل لحود» رئيسجمهوري تحميلي سوريه بر لبنان- برگزيدند.
- تشكيل دولت وحدت ملي با 30 وزير به گونهاي كه 16 وزير متعلق به جناح اكثريت مجلس (نيروهاي 14 مارس)، 11 وزير براي جناح اقليت ( نيروهاي 8 مارس و مخالف دولت) و سه وزير متعلق به رئيسجمهوري باشد. اين كار (تشكيل دولت وحدت ملي) به زودي و پس از استعفاي كابينه دولت فواد سنيوره نخستوزير كنوني و از ياران «رفيق حريري» نخستوزير ترورشده لبنان و نيز پس از رايزني ميشل سليمان با نمايندگان مجلس، صورت خواهد گرفت.
- پس از تشكيل كابينه جديد، هيچ وزيري حق استعفا و سنگاندازي در مسير دولت وحدت ملي ندارد.
- قالب و معيار برگزاري انتخابات پارلماني سال آينده (ارديبهشت 88)، قانون انتخابات سال 1960 ميلادي لبنان - پس از بررسي و اصلاح موادي از آن در مجلس كنوني - خواهد بود و در اين ارتباط كميتهاي به رياست «فواد پترس» از شخصيتهاي سياسي و بيطرف لبنان تشكيل خواهد شد.
- اداره كشور، كنترل مسائل نظامي و امنيتي، اجراي قانون، حفظ تماميت ارضي و نيز سلاح و استفاده از آن در انحصار و اختيار دولت لبنان خواهد بود.
- اجتناب دو طرف از ادبيات توهين و تحقير مذهبي و سياسي و تعهد به ادامه دادن گفتوگوي ملي در بيروت براي حل و فصل بقيه اختلافها پس از تشكيل دولت وحدت ملي در لبنان.
گفتوگوي ملي در قطر از آن جهت اهميت دارد كه بر خلاف موارد پيشين، (جز يك مورد) به نتيجه رسيد و هر دو طرف از امضاي «ميثاق دوحه» ابراز رضايت كردند. طرفهاي لبناني با مشاركت در گفتوگوهايي با نظارت خارجي عادت دارند و مهم ترين گفتوگوهايي كه ظرف 30 سال گذشته برگزار شده، به شرح زير است:
- گفتوگوهاي «بعبدا» در زمان رياستجمهوري «سليمان فرنجيه» رئيسجمهوري اسبق لبنان، در سال 1975 ميلادي كه با نظارت سوريه و مصر برگزار شد و به نتيجه نرسيد.
- گفتوگوي ملي در دوره رياستجمهوري «الياس سركيس» در سال 1980 ميلادي زير نظر برخي كشورهاي عربي كه بينتيجه ادامه يافت و در نهايت صهيونيستها در سال 1982 به لبنان يورش بردند و پايان گفتوگوها را اعلام كردند.
- گفتوگوي سال 1983 كه در زير اشغالگري اسرائيل و با نظارت آمريكا برگزار و به «توافقنامه 17 ماه مي» با رژيم صهيونيستي منجر شد و اين توافق، نارضايتي بيشتر مردم لبنان را در پي داشت.
- گفتوگوي سال 1984 زير نظر اروپا و برخي كشورهاي عربي كه به لغو «توافقنامه 17 ماه مي» و تشكيل دولت وحدت ملي انجاميد اما به جنگ داخلي در لبنان (1990-1975) پايان نداد.
- گفتوگوي سهجانبه در سال 1985 زير نظر سوريه و با حضور نبيه بري رئيس جنبش شيعي «امل»، وليد جنبلاط رهبر سياسي دروزيها و رئيس حزب سوسياليست ترقيخواه لبنان و «الياس حبيقه» رئيس شاخه نظامي حزب «نيروهاي لبناني» صورت گرفت اما بيثمر بود.
- گفتوگوي سال 1989 كه با نظارت طرفهاي عربي و بينالمللي در شهر «طائف» عربستان برگزار شد، به امضاي «پيمان طائف» انجاميد و به جنگ 15 ساله داخلي در لبنان پايان داد.
- گفتوگوي ملي سال 2005 در محل مجلس لبنان در مركز بيروت كه با حضور سران نيروهاي 14 و 8 مارس (موافقان و مخالفان دولت) آغاز شد اما به سرانجام نرسيد. گفتوگوي ملي در قطر از آن رو به ثمر نشست كه بيشتر كشورها و قدرتهاي بازيگر در صحنه داخلي لبنان در اين امر كه «دولت فواد سنيوره نبايد به روش مسلحانه و غيرمسالمتآميز سقوط كند» همسو و متفق شدند.
* اين يادداشت پيش از انتخاب مجدد فواد سنيوره به نخست وزيري نوشته شده است
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]