واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: از سوي دفتر جنبش نرمافزاري نشست مديريت تحول در حوزه با نگاه به جامعه شناختي برگزار شد
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز:نشست مديريت تحول در حوزه با نگاه جامعه شناختي به همت دفتر جنبش نرمافزاري دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم نهم خردادماه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي برگزار شد.
به گزارش گروه دريافت خبر باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران" ايسكانيوز" در اين نشست حجج اسلام تقيزادهداوري، معاون پژوهشي دانشگاه قم و خيري رئيس دفتر مطالعات فرهنگي اجتماعي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به بيان ديدگاههاي خود پرداختند و حجتالاسلام پورياني نيز دبير علمي اين همايش علمي بود.
در ابتدا حجتالاسلام پورياني دين در نظام اجتماعي را حياتي خواند و گفت: تحول در دين و حوزههاي علميه اجتنابناپذير است و رويكردهاي جامعهشناختي قادر است تا مسير اين تحول را مشخص كند.
وي با اشاره به تاريخ حوزه علميه گفت: حوزه علميه داراي پتانسيلهاي علمي فوقالعادهاي است و بايد از آن به نحو مناسب استفاده كرد.
در ادامه حجتالاسلام تقيزاده داوري به تبيين واژگان نشست پرداخت و گفت: واژه مديريت معادل افرادي است كه تدبير و اداره شركت يا سازماني را بر عهده دارند.
وي عمل تدبير يك شركت يا يك سازمان را نيز به معناي مديريت خواند و گفت: معناي سوم مديريت كه منظور نظر ما در بحث ميباشد عبارت است از مهارت موفقيتآميز از عهده كار برآمدن.
جامعهشناس حوزوي در ادامه به تبيين واژه تحول پرداخت و اظهار داشت: تحول به معناي رويداد يا مرحله تازهاي است كه در مراحل بعد تأثير دارد.
وي با اشاره به واژگان حوزه علميه اظهار داشت: حوزه علميه؛ شبه سازمان روحانيت شيعي است كه به طور حرفهاي با مسائل عقلاني و روحاني انسان سروكار دارد.
حجت الاسلام تقي زاده گفت: از آنجا كه حوزه علميه به امور عقلاني و روحانيت انسان ميپردازد، تحول نيز بايستي در اين زمينه اتفاق بيافتد.
اين جامعه شناس حوزوي، واژه جامعه شناسي را معنا كرد و گفت: هنگامي كه مؤسسات، مراكز و جامعه را به شيوه علمي و كيفي و آماري مورد بررسي قرار مي دهيم به آن جامعه شناسي ميگوييم.
وي گفت: سازمان كاتوليك داراي اشتراكاتي با شبه سازمان حوزه دارد ولي در آنجا سازمان تعريف شده اي وجود دارد اما وجود آزادي ها در حوزه علميه سبب شكستن اين گونه محدوديت هاي سازماني ميشود.
اين استاد حوزه و دانشگاه گفت: خلق نوآوريهايي كه باعث شكستن چارچوب سنتي حوزه شود نزديك به محال است و هر گونه تحول بايستي به تأييد بزرگان حوزه علميه برسد.
وي گفت: حوزه علميه سنتي داراي مزاياي چشمگيري در شيوه زندگي، تبليغي و امرار معيشت است كه سادگي از ويژگي بارز آن است كه بايد حفظ و تداوم يابد.
وي ايجاد زمينه تحول و نوآوري را بسيار مهم توصيف كرد و گفت: بايستي تغيير و تحول در حوزه يك ارزش محسوب شود تا در اين زمينه تحول نتيجه بخش شود.
در ادامه حجتالاسلام دكتر خيري با اشاره به مديريت تحول در حوزههاي علميه گفت: مديريت ناظر به سازمان است و در سازمان هدف هاي معيني با همكاريهاي مشترك هستند كه با انجام عمليات به نتيجه ميرسند.
وي با اشاره به آسيبشناسي مديريت تحول گفت: سازمان حوزه در ارائه معارف ديني كم كاري كرده است و بحث عرفي شدن جامعه، به شدت جامعه ديني را تهديد ميكند.
حجتالاسلام خيري گفت: حوزه كمتر در بحث كلامي و جامعه شناسي پيش قدم بوده است و بيشتر در برابر هجمههاي بيروني حالت تدافعي به خود ميگيرد.
وي خودپويايي را ويژگي يك سازمان خواند و گفت: بسياري از سازمانهاي جنبي و مؤسسات و مراكز آموزشي در حاشيه حوزه بدون هماهنگي با حوزه علميه به وجود آمده است اما چون حوزه نتوانسته است بر اساس نيازهاي روز عمل كند به ناچار اين سازمانها بوجود آمده است.
حجت الاسلام خيري فضاي امروز علمي را فضاي تعامل گفتماني متخصصان خواند و گفت: پيش از اين فضاي علمي فضاي عالم و عامي بود كه حوزه هنوز به طور كامل وارد عرصه جديد علمي نشده است.
وي فضاي آموزشي حوزه را استاد محور خواند و گفت: شاگردان كمتر به ارائه فكر و انديشه خود در كلاس ميپردازند و جايي براي جولان طلاب فاضل كه به غير از فقه و اصول پرداختهاند وجود ندارد.
وي خاطرنشان كرد ما بايد به گونه اي نيروهاي خود را تربيت كنيم كه مشتاقانه به دنبال كسب علم باشند نه اينكه به اجبار به دنبال چند آزمون و كسب نمره باشند.
حجت الاسلام خيري به راهكارهاي ايجاد تحول در حوزه علميه اشاره كرد و گفت: بايد ستادي نيرومند كه بتواند تمام مراكز علمي و آموزشي حوزوي را زير پوشش خود قرار دهد تا به صورت هماهنگ نسبت آموزش و ارتقاء سطح علمي طلاب تلاش كنند.
اين جامعه شناس لازمه تحقق تحول را انديشه پالايش شده خواند و گفت: حوزه بايد به ادبيات رايج دانش مجهز شود و تا زماني كه كلام حوزه نامفهوم باشد نمي توان با مراكز علمي ارتباط برقرار كرد.
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 326]