واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بايدها و نبايدهاي ازدواج موقت ـ 7 تمايل افراد سودجو به ازدواج موقت باعث نگرش منفي جامعه به آن شده است
خبرگزاري فارس: عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي گفت: دليل نگرش منفي جامعه نسبت به ازدواج موقت، رغبت افرادي به آن است كه معمولاً مقيد، معتقد و ملتزم به اخلاق نيستند.
محمد روشن در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي فارس درباره استفاده از ازدواج موقت به عنوان راهكاري براي كساني كه امكان ازدواج را ندارند، توضيح داد: در حقوق ايران نكاح به نكاح دائم و منقطع تقسيم ميشود . نام ديگر نكاح منقطع نكاح موقت است.
عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي به پيروي از فقه شيعه به استناد آيه 24 سوره نساء و اجماع فقيهان افزود: نكاح موقت در حقوق ايران شناخته شده است و در ماده 1075 تا 1077 قانون مدني تبيين شدهاست.
وي تصريح كرد: در تعريفي كه از نكاح به صورت كلي صورت ميگيرد، برخي اساتيد حقوق آن را رابطه حقوقي به وسيله عقد، بين زن و مرد دانسته ،كه به آنها حق بهره برداري جنسي از يكديگر را ميدهد.
روشن افزود: اگرچه اين تعريف مورد انتقاد است ولي به نظر ميرسد يكي از غرضهاي مهم ازدواج، توالد و تناسل به معني (نسل كشي) است و بديهي است كه بهرهبرداري جنسي نيز در همين راستا معنا پيدا ميكند.
عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي اظهار داشت: اكنون در ارتباط با تلقي شدن ازدواج موقت به عنوان راهكار، گفت: اين ناشي از تعاريفي با همين مضامين از نكاح خواهد بود.
به اعتقاد وي ميتوان ازدواج موقت را با اهداف مختلفي به عنوان راهكار تلقي كرد.
روشن در اين باره گفت: براي مثال يكي از راهكارها، ازدواج فردي كه داراي فرزند نمي شود با زن ديگري به عنوان موقت، براي بچهدار شدن است.
وي افزود: ديگري ميتواند براي بهرهبرداري جنسي باشد يا هر هدف ديگري كه اين هدف را مباح، مشروع و اخلاقي تلقي شود.
*ازدواج موقت در كشورهاي غربي وجود ندارد
وي توضيح داد: در كشورهاي غربي چيزي به نام ازدواج موقت وجود ندارد و حتي در بعضي از كشورهاي اسلامي مثل تونس، عراق، مصر و سوريه، آنها نيز نهاد ازدواج موقت را شناسائي نكردهاند.
روشن گفت: اما در تعريفهايي كه از ازدواج كردهاند همگي ناظر بر ازدواج دائم هستند به عبارت ديگر به صراحت نگفتهاند ازدواج موقت را قبول ندارند ولي تعريفهايشان فقط ازدواج دائم را دربرميگيرد.
وي با بيان كرد: اكنون اين سؤال مطرح است اگر بناست كه شخصي با ديگري رابطه اي برقرار كند آيا بهتر است اين رابطه غير منضبط و غير مضبوط باشد يا آنكه در قالب رابطهاي شناخته شده برقرار شود؟
عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي گفت: همه كشورها رضايت در رابطه را اصل بهرهبرداري جنسي ميدانند وقتي در برخي از كشورها بهرهبرداري جنسي زوجين بدون رضايت يكي از ديگري جرمانگاري شده و تحت عنوان تجاوز حتي قابل رسيدگي در محاكم كيفري است، پس ملاحظه ميشود بعد از اصول عدم وجود نسبتهاي خويشاوندي سببي و نسبي و فقدان شوهر براي زنان و اذن از پدر يا جد پدري براي اولين نكاح دختر باكره ، نكته اساسي ديگر در ايجاد ارتباط همانا رضايت است.
روشن اظهار داشت: وقتي بنا است رابطه جنسي وجود داشته باشد بهتر است اين رابطه تحت عنوان عقد خاصي به نام "عقد موقت نكاح" منعقد شود. تا دو طرف از تبعات منفي احتمالي مصون بمانند.
وي همچنين گفت: اگر هم منجر به تولد فرزند شود، پيشاپيش حقوق متولد از اين نكاح رعايت ميشود.
به گفته روشن كودك در اين صورت داراي نسب مشخص و والدين شناخته شده است و براي يك عمري از فقدان شناسائي پدر رنج نخواهد برد. و در آينده به حقوق خود از قبيل ارث و نفقه و حضانت خواهد رسيد.
وي تصريح كرد: ازدواج موقت نبايد همانند نهادي نكوهيده تلقي شود.
عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي افزود: كساني اين نوع عقد را زير سؤال ميبرند و ميپرسند كه «چرا بايد عقد موقت داشته باشيم؟» هيچ گونه مخالفتي به روابط 2 جنس مخالف و بهرهبرداري جنسي آنها از يكديگر ندارند.
روشن با ابراز تأسف از نگرش منفي جامعه نسبت به ازدواج موقت، بيان كرد: دليل اين امر رغبت افراديست كه معمولاً افراد مقيد، معتقد و ملتزم به اخلاق نيستند،در حالي كه اصل ازدواج موقت، امر صحيحي است.
*فرق اساسي بين نكاح دائم و موقت
وي با بيان اينكه نكاح منقطع از جهات بسياري از قبيل شرايط و موانع شبيه عقد دائم است افزود: تفاوت عمده آنها عبارت است:
1- طبق ماده 1075 ق.م نكاح منقطع حتماً بايد داراي مدت باشد.
2- در نكاح منقطع مهر از شرايط اساسي اين نكاح است و در ماده 1095 در صورتيكه مهر ذكر نشود نكاح باطل خواهد بود.
3- در عقد موقت شوهر ملزم به دادن نفقه به زن نيست مگر آنكه نفقه در آن شرط شده باشد، كه ماده 1113 ق.م مشعر به آن است. (آگاهي دهنده به آن است)
4- در نكاح منقطع مقررات طلاق جاري نيست و بر اساس آنچه از ماده 1120 ق.م استنتاج ميشود در عقد موقت طلاق نداريم و انحلال آن عقد به بذل مدت است.
وي در رابطه با وجود عده در نكاح موقت متذكر شد: عده در عقد موقت كمتر از عقد دائم است. در مواد 1151 ق.م و 1152 ق.م اين امر ذكر شده است.
استاد حقوق خانواده دانشگاه شهيد بهشتي در ادامه گفت: عده زني كه همسرش وفات كرده و يا زني كه باردار است بر اساس مواد 1153 و 1154 ق.م تا 4 ماه و 10 روز و تا زمان وضع حمل است.
عضو هيئت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي در رابطه با ارث گفت: در نكاح منقطع زن و شوهر از يكديگر ارث نميبرند و اين امر در ماده 940 و 1077 ق.م بيان شده است.
روشن در رابطه با استفاده افراد سودجو از ازدواج موقت، اظهار داشت: اگر باز بودن مسأله ازدواج موقت با مصالح اجتماعي و مصلحتهاي نظام منطبق نباشد مي توان از راه تقنين قانون، بنا بر مصالح موجود، نسبت به محدود نمودن ازدواج موقت اقدام كرد.
*ازدواج موقت نبايد باعث اضمحلال خانواده شود
به گفته وي قانوگذار شرايطي را به استناد مصالح عامه پيش بيني كند تا ازدواج موقت وسيله اضمحلال خانواده و عقد دائم نشود.
وي با اشاره به اصول 10 و 21 قانون اساسي تأكيد كرد: دولت موظف است از قداست،استواري خانواده ،جلوگيري از فروپاشي آن اقدام كند.
عضو هيأت علمي پژوهشكده خانواده دانشگاه شهيد بهشتي تصريح كرد: بايد ازدواج موقت از يك سو به عنوان وسيلهاي براي ايجاد نظم و انضباط در روابط آزاد استفاده كرد و از سوي ديگر مانع از اشاعه فساد و فحشا شد.
روشن گفت: همچنين از دوران عقد موقت ميتوان طي يك دوره آزمايشي براي رسيدن به عقد دائم استفاده كرد.
انتهاي پيام/
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]