واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تنگناهاي توليد و صادرات فرش دستباف
يكي از مشكلات صادرات فرش دستباف كشور عدم تطبيق توليد با سلايق مصرفكنندگان و همچنين بالا بودن قيمت فرش ايراني است.
در همين زمينه با توجه به سرماي اخير سال گذشته و خشكسالي كه پيش رو است، پيشبيني ميشود سال جاري تعداد قاليبافان نيز افزايش يابد.
بر اساس آمار و ارقام موجود سال گذشته يك ميليون و100 هزار نفر مشغول قاليبافي بودند، كه امكان افزايش حداقل 100 هزار بافنده در سال جاري با توجه به وضعيت مذكور وجود دارد، از اين رو به گفته مديرعامل شركت فرش ايران بايد مراقب اين افزايش تعداد بود كه منجر به كاهش قيمت فرش نشود تا بازار فرش ثبات خود را حفظ كند.
سيدجلالالدين بصام با تاكيد بر اينكه تاثير استفاده از مواد اوليه مرغوب و يا نامرغوب در قيمت تمام شده فرش 2 درصد است، ميگويد: چنانچه از مواد اوليه نامرغوب در بافت فرش استفاده شود، 20 درصد ارزش افزوده فرش را از دست خواهيم داد.
اشاره به اينكه ضروري است كه نبايد به دليل كاهش قيمت فرش از چهار عامل اساسي توليد يعني مواد اوليه، طرح، رنگ و دستمزد بافنده غافل شد و لذا به جاي كاهش اين عوامل بايد قيمت عوامل جانبي فرش را كاهش داد، به عنوان مثال شركت سهامي فرش ايران خواب فروش فرش را از 359 روز به 25 روز در سال و گردش سرمايه را از 7/0 بار در سال به 2/1 بار در سال رسانده است.
بصام با اشاره به توقف كاهش صادرات فرش در سال گذشته، ميگويد: با توجه به كاهش 12 تا 20 درصدي صادرات فرش در سالهاي گذشته اين ميزان در سال 86 به چهار درصد رسيد.
برآورد ميشود توليد فرش در سال 86 به پنج ميليون و200 هزار متر مربع رسيده باشد كه به دليل سرماي به وجود آمده در اواخر سال 86 حدود 300 هزار مترمربع سطح توليد كاهش پيدا كرد و حدود سه ميليون و 100 هزار متر از اين ميزان فرش توليدي در سال گذشته صادر شد و مابقي به مصرف داخلي رسيد.
در همين زمينه پيشبيني ميشود در سال جاري توليد فرش به پنج ميليون و 800 هزار متر مربع برسد. اين در حالي است كه به گفته معاون مركز ملي فرش ايران از لحاظ حجم توليدات فرش دستبافت از رقباي چيني و پاكستاني عقبتر هستيم.
وي ميگويد: فرش ايراني اگرچه به لحاظ ارزش كيفيت در جايگاه نخست جهاني قرار دارد، اما از نظر حجم توليد فرش در جهان از رقباي خود مانند پاكستان و چين كه از نقشها و نمونههاي ايراني تقليد ميكنند، عقبتر است و آنان هر لحظه در حال افزايش سهم خود در بازار هاي جهاني هستند.
محمدرضا عابد ميافزايد: بايد مسئولان و بازرگانان و بافندگان به درستي در مقابل برخي فعاليتهاي سودجويانه بايستند و از طرفي كمبودهاي اساسي كه در زير ساختهاي اين صنعت از ابتدا تا انتها وجود دارد، به درستي شناسايي و مورد بررسي قرار گيرد.
ناگفته نماند فرش دستباف هنر و صنعتي است كه با توجه ويژه به توليد و بازاريابي در كشورهاي بازار هدف ميتواند جايگاه دوم صادرات را در كشور به خود اختصاص دهد، گرچه توليدات، مواد اوليه، فرآوري و مراحل تهيه تمامي بخشهاي وابسته به توليد فرش بايد تقويت شود، اما نميتوان از حضور رقباي جدي برند فرش ايراني چشمپوشي كرد.
اشاره به اين كه ضروري است فرش دستباف ايراني در خارج از كشور با تغييرات سليقهاي مواجه شده و رقبا به اين موضوع پي بردهاند و توانستند با تغييرات مناسب در طرح و رنگ و تبليغات بازار خارجي را در دست بگيرند. چنانكه به گفته رئيس هيات مديره شركت سهامي فرش ايران در سالي كه گذشت ميزان صادرات نسبت به سال قبل آن (سال 85) با تغيير چهاردرصدي حدود شش تا هفت ميليون كاهش داشته است.
اگرچه تاكنون اقداماتي براي شناساندن و رونق بازار فرش دستباف ايراني صورت گرفته از آن جمله بافت فرش شش هزار متري ابوظبي، بافت فرش 70 متري در شش ماه و شش روز براي رياست جمهوري ارمنستان و نيز بافت فرش پنج هزار و 300 متري است كه ميتوان ادعا كرد كه ايران در زمينه توليد فرش دستباف توان رقابتي را با ساير كشورها دارد.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]