واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: همنفس با سنگها
ورزش- مهسا امامي:
در ارتفاع معلق هستي و به طنابي متصل؛ بايد تمركز كني و متوجه باشي كه دستها و پاهايت كجاي سنگ قرار گرفته اند!
بايد دقت كني كه چهكار بايد انجام بدهي تا تعادلت بههم نخورد. به پايين نگاهي ميكني، شايد ترس هم سراغت بيايد، ولي از عظمت كوه احساس قدرت ميكني.
مسلط هستي و تمركز بسياري داري، در اين هنگام است كه همه به تو ميگويند سنگنورد!
سنگنوردي يكي از شاخههاي ورزش كوهنوردي به شمار ميآيد.
اين رشته حدوداً از سال 1950 ميلادي، با بالارفتن از ديوارهها و مسيرهاي سنگي شكل گرفت و كمكم به صورت فني و جدي در شاخه ورزش كوهنوردي شناخته شد. در ايران نيز از سال 1369 اولين مسابقههاي سنگنوردي منطقهاي برگزار شد و يك تيم سهنفره بهعنوان اولين تيم براي مسابقههاي سنگنوردي آسيايي اعزام شدند.
صعود به روش ميموني- احسان بشير گنجي
سنگنوردي ورزشي است كه نياز شديدي به قدرت بدني و تمركز دارد. در اين ورزش بايد ماهيچههاي قوي و ورزيده داشت. در سنگنوردي پاها وظيفه تحمل و جابهجايي وزن بدن را دارند و دستها تعادل بدن را حفظ ميكنند. بايد سعي كرد كه تعادل بدن بههم نخورد و حداقل سه نقطه اتكا با دستها و پاها ايجاد كرد و گيرهها را روي سنگ نشانده و به درستي استفاده كرد.
امروزه سنگنوردي داخل سالن و روي ديوارههاي مصنوعي، يا روي ديوارههاي طبيعي و در فضاي آزاد انجام ميشود.
مهسا احمدي كه از 15سالگي سنگنوردي ميكند، ميگويد: «سنگنوردي داخل سالن پس از مدتي تكراري ميشود، البته ميشود گفت مشكلتر از سنگنوردي طبيعي هست؛ اما سنگنوردي در طبيعت پر هيجانتر و شگفتانگيزتر است و تازگي خاص خود را دارد. به نظرم سنگنوردي در طبيعت، ورزش روح، جسم و اخلاق است.»
صندلي سنگ نوردي يا تونيك، وسيله اي است كه سنگ نوردان با استفاده از آن از ضريب ايمني بيشتري برخوردار مي شوند
كارابين وسيله اي فلزي از آلياژ آلومينيوم، كه براي اتصالات ابزار سنگ نوردي استفاده مي شود
كساني كه اين ورزش را انجام نميدهند، همواره اولين چيزي كه برايشان تداعي ميشود خطر است؛ اما براي كساني كه اين رشته را دنبال ميكنند، اين خطر چه معنايي دارد؟
مهسا احمدي، ميگويد: «در همه كارها خطر وجود دارد، حتي براي عبور از عرض خيابان هم خطر تصادف هست، اما اگر احتياط كنيم هيچ خطري ما را تهديد نميكند؛ سنگنوردي هم احتياج به احتياط دارد، نه ترس!»
احسان بشير گنجي، كه از 12 سالگي كوهنوردي فني را شروع كرده است، در اين باره ميگويد: «نوع نگاه مردم ما نه تنها به سنگنوردي كه به كوهنوردي، هم همينطور است. هرچند خطر، در ذات همه رشتههاي ورزشي وجود دارد، اما در رشته زيبا و مهيج سنگنوردي، كمي پررنگتر از ساير رشتههاست و اين غيرقابل انكار است، اما غيرقابل جلوگيري نيست!
دليل شكلگرفتن جنبه خطرناك اين رشته را در تصور عام ميشود اينگونه توجيه كرد كه رسانههاي ما، چه مطبوعات و چه راديو و تلويزيون، اكثراً از مرگ در كوهنوردي و رشتههاي مرتبط با آن صحبت ميكنند و يا مطلب مينويسند، در حالي كه كوهنوردي و سنگنوردي براي كساني كه در اين رشته فعاليت ميكنند، مانند زندگي زيبا و با شكوه است! اگر بتوانيم تعريف درستي از سنگنوردي ارائه بدهيم و جنبههاي مثبت اين رشته را بنويسيم ، قطعاً ميتوانيم نوع نگاه مردم به اين ورزش را نيز تغيير بدهيم.»
فكر ميكنيد، سختترين كار در سنگنوردي چيست؟
مهسا احمدي - ديواره لجور/ مسيركامران
مهسا احمدي، ميگويد: «به نظر من حمايتكردن از همه مهمتر و جديتر است؛ چون كوچكترين خطا بسيار خطرناك است.»
احسان بشيرگنجي نيز معتقد است كه تمركز سختترين كار در سنگنوردي به شمار ميآيد: «تمركز در صعود حرف اول را ميزند؛ چرا كه هنگام صعود بايد آنقدر تمركز داشته باشيد كه بتوانيد از همه تواناييها و مهارتهايي كه داريد استفاده كنيد و به راحتي با حمايتچي ارتباط برقرار كنيد و دچار اشتباه نشويد.پس سنگنورد بايد كاملاً حواس خود را جمع كند تا از صعود نهايت لذت را ببرد!»
يك برنامه كوهنوردي و يا سنگنوردي موفق زماني براي يك سنگنورد اتفاق ميافتد كه هم صعود و هم فرود بينقصي داشته باشد. برخي از سنگنوردها از صعود لذت ميبرند و برخي از فرود.
مهسا احمدي، ميگويد: «صعود را خيلي دوست دارم. هنگام صعود احساس ميكنم به خدا نزديكتر ميشوم و كار پرهيجاني است؛ اما هنگام فرود احساس سبكي مي كنم.»
احسان بشيرگنجي هم ميگويد: «هر كدام جاي خودش را دارد. بالا رفتن براي رسيدن، پايينآمدن براي برگشتن و از نو شروع كردن است. بالارفتن خوب است، به شرطي كه همگام و همراه با بقيه بود، نه اين كه از ديگران چون نردبان براي بالارفتن، استفاده كرد. پايينآمدن هم خوب است؛ برگشتن فرصت دوبارهاي براي بالارفتن از مسيرهاي جديد و بهدستآوردن تجربههاي نو است.»
تاريخ درج: 6 خرداد 1387 ساعت 16:29 تاريخ تاييد: 8 خرداد 1387 ساعت 09:28 تاريخ به روز رساني: 8 خرداد 1387 ساعت 09:28
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 528]