واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بيمه خدمات درماني روستاييان،خدمتي ارزنده نيازمند بهسازي فرآيند اداري
داخلي. اجتماعي. بيمه. درماني.
گزارش از اسعد فرهادي
دلهرها و ناراحتيهاي قشر آسيب پذير جامعه در روبرو شدن با مشكلات زندگي فكر هر انسان نوع دوستي را به خود جلب ميكند، كه بروز بيماري و حوادثي كه خانوادهها را به مراجعه به مراكز درماني وادار ميكند يكي از اين نگرانيها است.
زماني كه براي يكي از اعضاي خانواده مشكلي پيش ميآيد، كه بايد براي درمان آن به مراكز درماني مراجعه شود، كسب سلامت دوباره وي اصليترين آرزوي تك تك افراد خانواده است.
اما دردي كه در اقشار ضعيف جامعه بيشتر از به دست آوردن سلامت فرد بيمار ذهن افراد را متوجه خود ميكند، هزينههاي درماني است، در حقيقت تلخ و باور نكردني است.
ديدن اين تصاوير و شنيدن مشكلات هزينه درمان در جامعه روستايي كردستان در چند سال گذشته به حقيقت معضل اجتماعي بزرگي براي اين قشر زحمت كش بود اما با دادن كارتهاي بيمه درمان روستاييان اين مشكلات كم رنگ شد.
هرچند دادن كارت بيمه روستايي در اوايل كارايي زيادي نداشت و روستاييان با داشتن اين كارت بيمه فقط در بيمارستانهاي دولتي پذيرفته ميشدند و اين كارت در مطبهاي خصوصي هيچ ارزشي نداشت اما با گذشت زمان و تبديل شدن اين كارتها به دفترچه درماني، ارزش اين خدمت صد چندان شد.
با اين اوصاف به صراحت ميتوان گفت، كه صدور دفترچه بيمه خدمات درماني براي روستاييان ارزندهترين خدمت دولت به اين قشر بوده است.
صدور دفترچه خدمات درماني روستاييان و عشاير را بايد يكي از اصليترين اقدامات دولت در عملياتي كردن عدالت اجتماعي واقعي بيان كرد.
امروز دلهرها و نگرانيهاي فرد روستايي وعشايرايراني براي درمان و مراجعه به مراكز درماني كاملا رنگ خود را باخته است.
روستاييان ما با مراجعه به پزشك خانواده محل خود و تشخيص بيماري آنها تا مرحله اعزام به خارج از كشور از بابت پشتوانه مالي در هزينههاي درماني با آرامش خاصي پيگير درمان خود هستند.
مدير كل بيمه خدمات درماني كردستان، خط مشي اصلي بيمه خدمات درماني را آسايش و جلب رضايت كامل مشتركان به نحو مطلوب اعلام كرد و افزود:جلب رضايت قشر محروم جامعه از اولويتهاي كاري اين سازمان است.
عباس مومني با اشاره به بهرمندي تعداد كثيري از جمعيت استان از خدمات بيمه خدمات درماني افزود: در حال حاضر از جمعيت يك ميليون و ۴۵۰هزار نفري كردستان بيش از يك ميليون و ۹۰هزار تن تحت پوشش بيمه خدمات درماني هستند.
وي با اشاره به تقبل هزينه درماني افراد تحت پوشش بيمه خدمات درماني در استان كردستان افزود:اين اداره كل ماهيانه افزون بر ۲۰ميليارد ريال هزينه درماني براي افراد تحت پوشش خود هزينه ميكند.
وي با اشاره به پرداخت هزينه درمان براي روستاييان استان افزود: بيمه خدمات درماني كردستان بطور متوسط ماهيانه مبلغ سه ميليارد و ۳۰۰ميليون ريال صرف هزينههاي درماني پزشك خانواده روستاييان استان كرده است.
مومني تعداد افراد روستايي بهرهمند از بيمه خدمات درماني را بيش از ۶۰۴ هزار اعلام كرد و افزود: در حال حاضر ۹۲مركز بهداشتي در مناطق روستاهاي استان و ارايه خدمات درماني ۱۲۲پزشك خانواده و ۱۰۵ماما در اين مناطق مشغول به فعاليت هستند.
وي عدم اطمينان روستاييان را به پزشك خانواده عاملي جهت خلاف نيات و تصميمهاي بيمه خدمات درماني بيان كرد و افزود: ميزان اعتماد روستاييان به پزشك خانواده مهمترين عامل كاهش هزينههاي درماني در روستاهاي اين استان است.
وي خواستار اعتمادسازي بيشتر روستاييان به پزشك خانواده شد و افزود:
عدم اطمينان روستاييان به پزشك خانواده موجب افزايش هزينه درمان براي آنها ميشود.
وي با اشاره به تقبل هزينههاي كلان دولت در اين بخش افزود: هدف از اجراي طرح پزشك خانواده در مناطق روستايي ارايه خدمات بيشتر با هزينه كمتر است.
وي با بيان اين كه بيش از ۹۰درصد درمان بيمهشدگان در توان پزشك خانواده است افزود: مراجعه به پزشك خانواده و اعتماد به دستورات وي موجب كاهش هزينه زياد مراجعه به بخش تخصصي ميشود.
مومني يكي از وظايف اصلي پزشك خانواده را تشخيص نوع بيماري روستاييان و ارجاع آنها در صورت نياز به متخصص مربوطه عنوان كرد.
وي با اشاره به بيتوجهي برخي از روستاييان در مراجعه به پزشك خانواده افزود: مراجعه خود سرانه افراد به پزشك متخصص غير مربوطه موجب تقبل هزينه كلان و نگرفتن نتيجه درست ميشود.
رييس اداره كل بيمه خدمات درماني استان كردستان گفت: بيش از ۹۰درصد روستاييان استان از خدمات بيمه خدمات درماني بهرهمند هستند.
دكتر مومني بيمه خدمات درماني را يك از نگينهاي خدمات انقلاب به مردم دانست و افزود:اين نهاد از زمان تاسيس تاكنون هر چند سال يك بار با يك طرح جديد سعي در افزايش افراد تحت حمايت خود داشته است.
روستاييان نيز ارايه خدمات دولت را در اين زمينه ارج نهادهاند، رويه كار اداري و مراحل استفاده از دفترچه مشكلات زيادي را براي افراد تحت پوشش پيش روي دارد.
صدور گواهي معرفي از خانه بهداشت براي مراجعه به پزشك خانواده، مراجعه به پزشك خانواده و تاييد دفترچه براي افرادي كه نياز به اعزام فوري دارند به هيچ وجه مقدور نيست و اكثر مراجعات روستاييان به پزشك بدون استفاده از دفترچه درماني صورت ميگيرد.
جمعي از روستاييان كردستاني از عملكرد خانه بهداشتهاي محل خود گلهمند هستند،آنها در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، نحوه برخورد برخي از كاركنان خانه بهداشت مقيم در روستاها را ناشايست ميدانند.
محمد رحيم صلواتي پيرمردي كه در بيمارستان بعثت سنندج بستري است در زمينه ارايه خدمات اين دفترچه ميگويد: ما بدون پرداخت حق بيمه در بسياري مراكز درماني استان مزاياي اين دفترچه بيمه خدمات درماني بهرمندمي شويم.
وي گفت :اما رويه كاغذ بازي و مراجعه به خانه بهداشت و تاييد دوباره آن براي تك تك آزمايشها، عكسها و گرفتن خدمات درماني از اين دفترچه سايه سنگيني بر كليه مزاياي اين خدمت ارزنده انداخته است.
زن روستايي ديگر با اشاره به نحوه برخورد مسوولان خانه بهداشت در روستا افزود: بعضي از خانه بهداشتها با منت گذاشتن برسركساني كه براي گرفتن گواهي به آنها مراجعه ميكنند، تمام مزاياي اين خدمت ارزنده را از ديد روستاييان محو ميكنند.
سكينه نادري گفت:براي مراجعه به پزشك با دفترچه روستايي به دليل برخورد كاركنان، معطليهاي آن ما را از استفاده دفترچه در مراجعه به پزشك منصرف ميكند.
با اين اوصاف حذف مراحل تاييد دفترچه در خانه بهداشتها و پزشك خانواده اقدامي ارزنده در جهت رفاه روستاييان به نظر ميرسد.
البته موضوع كاغذ بازي در تمام ادارات و ارگانهاي كشورمان موجب عدم رضايت مردم در بسياري از حوزهها شده كه نيازمند بررسي است.
واقعيت امر كليه تصميمات و اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي با هدف تامين رفاه بيشتر آحاد جامعه است، اما ضعف در اجراي آن و تصميمگيري هاي بدون كارشناسي تعدادي از افراد جامعه به ارزش واقعي اين برنامهها صدمه ميزند.
ضعف ارتباطات انساني بعضي از كاركنان دولت در ردههاي پايين سازماني هميشه موجب گلهمندي بسياري از افراد جامعه شده است كه نيازمند توجه بيشتر مسوولان است.
به اعتقاد بسياري از كارشناسان امور اجتماعي رفع مشكلات ارتباطي افراد مرتبط با مردم در بيمه خدمات درماني بسياري از مشكلات موجود را حل خواهد كرد. ك/۴
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 427]