واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: با بالا رفتن ساختوساز در كشورهاي حوزه خليج فارسامارات ركورددار واردات بيلتگران قيمت شد
آزاده حسينيرشد ساختوساز و توسعه واحدهاي عمراني در كشورهاي حوزه خليجفارس باعث شد تا نياز اين كشورها به فولاد افزايش يابد.
اين در حالي است كه در منطقه خاورميانه تنها كشورهاي ايران، عربستان و قطر توليدكننده فولاد خام هستند كه توليد آنها نيز در سال 2007ميلادي ايران معادل 10ميليون و 51هزار تن، عربستان سعودي 4ميليون و 644هزار تن و قطر يكميليون و 147هزار تن است.
اين در حالي است كه همين كشورها ميزان مصرفشان تقريبا دوبرابر توليد بوده و خود نياز مبرمي به فولاد خام دارند. محدود بودن منابع مواد اوليه فولاد در منطقه خاورميانه و در عين حال رشد تقاضا باعث شده تا شدت رشد قيمت در اين منطقه مضاعف باشد.
نرخ بيلت وارداتي به امارات به صورت C&F يكهزار و 190 تا يكهزار و 250دلار قيمت خورد. اين در حالي است كه هفته قبل نرخ بيلت وارداتي به امارات بود.روند نرخ بيلت در بازارهاي جهاني همواره صعودي بوده، اما طي سالجاري ميلادي با توجه به رشد قيمت انرژي در بازارهاي جهاني و توسعه ساختوساز در اكثر كشورهاي دنيا و به دليل پايين بودن ظرفيت توليد فولاد خام و محدوديت معادن سنگآهن در سطح دنيا قيمت محصولات نهايي در سطح جهاني
روز به روز در حال افزايش است كه در اين ميان كشورهايي كه به مواد اوليه وابستگي بيشتري دارند، مجبور هستند مواد اوليه و محصول نهايي را نسبت به كشورهايي كه خود در توليد فولاد و مواد اوليه سهمي دارند، گرانتر تهيه كنند.
تركيه و چين با توليد به ترتيب 25ميليون و 761هزار تن و 489ميليون و 241هزار تن فولاد بيلت خود را با نرخهاي بالاصادر كردند. تركيه بيلت خود را با نرخ يكهزار و 200 و يكهزار و 180دلار روانه بازارهاي جهاني كرد و چين هم با افزايش قيمت بيلت خود در هفته جاري بيلت را با نرخ يكهزار و 90 تا يكهزار و 110دلار به صورت FOB صادر كرد.
ايران هم جزو كشورهايي است كه بيلت را با نرخهاي بالا روانه بازارهاي داخلي ميكند. نرخ بيلت وارداتي به ايران از مرزهاي شمالي از طريق بندرانزلي و جنوبي بندرعباس طي هفته اخير يكهزار و 3 تا يكهزار و 70دلار بود كه به صورت C&F از كشورهاي CIS (مشتركالمنافع) وارد شد.ايران با توليد بيش از 10ميليون تن فولاد خام در سال، ميزان وابستگياش به شمش فولاد نسبت به كشورهاي حوزه خليجفارس كمتر بوده، همچنين تكليف دولت به واحدهاي بزرگ توليدكننده فولاد دولتي مبني بر ارزان فروشي محصولات نهايي خود باعث شده تا روند صادرات به ايران با اندكي كاهش مواجه شود. نرخ بيلت هماكنون در بازارهاي داخلي معادل 970 تا 980 دلار است.
يادآور ميشود تنها واحد توليدكننده شمش فولاد در ايران فولاد خوزستان بوده كه با توليد 2 ميليون تن فولاد خام بزرگترين توليدكننده شمش فولاد بهشمار ميرود، گرچه دو توليدكننده بزرگ فولاد؛ يعني مباركه و ذوبآهن خود قادرند مواد اوليه مورد نيازشان را توليد كرده و تعداد شركتهاي بخشخصوصي نيز كه توان توليد شمش را دارند نيز بسيار معدودند.
اين گزارش حاكي است ذخاير عظيم سنگآهن و توليد بيش از 400 ميليون تن فولاد در چين باعث شده تا نرخ بيلت در بازارهاي داخلي آن كشور با نرخ 675 تا 685 دلار در هر تن نسبت به ساير كشورها در سطح پايينتري باشد؛ بهطوريكه بيلت در بازارهاي داخلي چين مورد مبادله قرار ميگيرد.
نرخ بيلت وارداتي به تركيه نيز يكهزارو 125 تا يكهزارو 150 دلار در هر تن در هفته اخير بود، تركيه بيلت را از كشورهاي CIS وارد كرد.با وجود توليد بيش از 25 ميليون تن فولاد خام در سال، اما تابع رشد قيمتها بوده و نرخ بيلت در بازارهاي داخلي تركيه نسبت به محصولات وارداتي حدود 25 تا 30 دلار در هر تن بالاتر بوده كه اين قيمت معادل يك هزارو 150 تا يك هزارو 160 دلار در هر تن است.
اوكراين با توليد سالانه 42 ميليون و 830 هزار تن فولاد خام، بيلت را با نرخ يك هزارو 100 تا يكهزاو 200 دلار به صورت FOB روانه بازارهاي جهاني كرد.روسيه نيز كه با توليد 72 ميليون و 220 هزار تن در رتبه چهارم توليدكنندگان فولاد خام قرار دارد، بيلت 150-100 خود را با ميانگين نرخ يك هزار دلار به صورت FOB از طريق درياي خزر صادر كرد.
قزاقستان و بلاروس نيز به ترتيب با ميانگين نرخ يك هزار دلار و يك هزارو 90 دلار بهصورت FOB بيلت خود را روانه بازارهاي جهاني كردند.
اما هند و برزيل بيلت را با مناسبترين نرخ پيشنهاد دادند، ميانگين نرخ بيلت صادراتي هند 985 دلار و ميانگين قيمت بيلت برزيلي هم 850 دلار در هر تن بود.
آمريكا هم در اين ميان موفق شد بيلت را با نرخهاي متعادل نسبت به بازارهاي جهاني وارد كند، نرخ بيلت وارداتي به آمريكا طي مبادلات هفته جاري معادل 930 تا 950 دلار در هر تن بود.
بازار آرام بيلت در ايران
گزارشهاي ديگر حاكي است، در ايران به دنبال روند جهاني، قيمت اسمي بيلت چهارگوش وارداتي به رشد خود ادامه داد. طي يك هفته در بنادر شمالي ايران قيمت پيشنهادي 20 دلار/تن افزايش پيدا كرد.
در بنادر جنوب قيمت بيلت CISش35 دلار/تن افزايش يافت. با اين حال به علت بازار ضعيف محصولات طويل ايران، معاملات بسيار كمي براي بيلت چهار گوش صورت گرفته است.
كارخانجات نورد به جاي خريد با قيمتهاي جديد ترجيح ميدهند توليد را كاهش دهند.
قبلا كارخانجات ايران بيلت
چهار گوش توليد ماه قبل را با قيمت پايينتر بخرند؛ اما اكنون موجودي آنها پايان يافته و قيمت فوب بيلت توليد جديد روسيه در بنادر درياي خزر غير قابل قبول است. بازار آرام ايران، توليدكنندگان قزاقستان (عرضهكنندگان هميشگي به بازار ايران) را تشويق كرده كه به دنبال بازار ديگري باشند. در مورد عرضه بيلت چهارگوش قزاقستان به بازار تركيه از طريق بنادر درياي سياه روسيه گزارشاتي شنيده شده است.
در اين بازار قيمت پيشنهادي فعلي 20-10 دلار/تن بيشتر از قيمت فوب منطقه درياي خزر است.
اين هفته بيلت چهارگوش روسيه و قزاقستان به بنادر شمالي ايران 1080-1050 دلار/تن سيانداف پيشنهاد شد، اما قيمت 1080 دلار/تن سيانداف مورد قبول تجار و مصرفكنندگان واقع نشد. معاملات اخير به قيمت 1050-1030 دلار/تن سيانداف را ميپذيرند.
در بنادر جنوب ايران، قيمت بيلت چهارگوش عرضهكنندگان اوكرايني 1155-1150 دلار/تن سيانداف است كه 35-25 دلار/تن بيشتر از هفته قبل است. پيشنهادهاي بيلت چهار گوش هند 1100 دلار/تن سيانداف بنادر جنوب ايران است.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 353]