واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: توصيه به والدين در شبهاي امتحان
خانواده- دكتر احمد برجعلي*:
اگر در اندازههاي استاندارد به استرس شبهاي امتحان نگاه كنيم بايد بگوييم كه اين استرس تا حد متعارف براي دانشآموزان طبيعي است
مشخص است كه امتحان د انشآموزان را دچار مقداري اضطراب كند، اين الزاما نكته بدي نيست و حتي ميتواند آنها را با شيب ملايمي به سوي موفقيت هدايت كند.
اما در مورد والدين وضع اصلا اين طور نيست. ترس و اضطراب براي امتحان فرزندان از سوي پدرها و مادرها كاملا غيرمنطقي و غيرطبيعي است. اين نوع از استرس گاهي از آنجا ناشي ميشود كه برخي والدين موفقيت و شكست فرزندان را برابر با موفقيت و شكست خود ميدانند و فاصله ميان خود و فرزندانشان را رعايت نميكنند، در واقع خود را با بچهها يكي فرض ميكنند و بنابراين فرصت اشتباه كردن به آنها نميدهند.
متأسفانه دستهاي از والدين استانداردهاي بسيار بالايي براي موفقيت بچهها تعريف ميكنند و با نوعي جاهطلبي انتظار دارند كه آنها هميشه بدرخشند، هميشه بالاتر از بقيه باشند و در چنين موقعيتهايي معمولا توجهي به يكسري از واقعيتها مثل ظرفيت فرزندشان و تفاوتهاي فردي بين او و سايران ندارند، آنها فقط موفقيت ميخواهند حال آنكه فراموش ميكنند كه شكست فاجعه نيست، بلكه بخشي از زندگي هر انسان است و شخصيت فرزند آنها نيز بايد در همين افتادنها و برخاستنها شكل گيرد.
يكي ديگر از دلايلي كه باعث ايجاد تشويش و نگراني شبهاي امتحان در ميان والدين ميشود شرايط اجتماعي است. اين روزها ادامه تحصيل، يكي از مهمترين راههايي است كه بچههاي ما پيش رو دارند، شرايط جامعه اينگونه پيشرفته است و بنابراين پدر و مادرها به نوعي از سوي جامعه تحت فشار قرار ميگيرند و مجبور ميشوند به فرزندانشان هم فشار بيشتري وارد كنند.
اما توصيه من به والدين اين است كه بازي مرگ و زندگي راه نيندازند و اجازه دهند بچهها خودشان تجربه كنند. پدر و مادرها بايد بدانند كه استرس آنها باعث ايجاد اضطراب و خمودگي در عزيزانشان ميشود و آنها را با مشكل روبهرو ميكند. بيشتر پژوهشها نشان دادهاند كه استرس بيجا، كارآمدي فرد را تحتتأثير منفي قرار ميدهد و باعث كاهش ميزان كارآمدي ميشود. در نظر داشتن اين نكات بهخصوص در ايام امتحانات بسيار ضروري است و والدين بايد بيشتر از هر زمان مسائلي از اين دست را رعايت كنند.
فراموش نكنيم كه والدين سالم آنهايي هستند كه در هر شرايطي با فاصله از فرزندان خود حركت ميكنند و وجود فرزندان را مساوي با خود نميدانند و بيآنكه تمام موفقيتها و شكستهاي بچهها را با موفقيت و شكست خودشان يكي بدانند به آنها فرصت ميدهند تا تجربه كنند و به اندازه ظرفيت و تواناييشان پيشرفت كنند.
*روانشناس و استاد دانشگاه علامه طباطبايي
تاريخ درج: 6 خرداد 1387 ساعت 14:19 تاريخ تاييد: 6 خرداد 1387 ساعت 18:15 تاريخ به روز رساني: 6 خرداد 1387 ساعت 18:13
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 352]