محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827687019
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران
ايران به عنوان يك كشور باستاني برخوردار از تاريخي كهن، آثار و ابنيه تاريخي فراواني دارد كه همواره مورد طمع بيگانگان و عوامل داخلي آنها بوده است. اوج اين تهاجمات عليه آثار تاريخي و فرهنگي ايران در دوران قاجاريه مشاهده ميشود. از جمله، در سال 1900. م. امتياز انجام حفاريهاي باستان شناسي رسماً به موجب قراردادي به دولت فرانسه واگذار شد و كنترل اشياي مكشوفه آنان توسط ماموران ايراني حتي در داخل خاك ايران ممنوع شد و شخصي به نام «دمورگان» در راستاي اجراي اين قرارداد به ايران اعزام شد.
به موجب همين قرارداد،لوح سنگي قانون حمورابي، ضمن كاوشهاي شهر شوش كشف و به موزه «لوور» پاريس انتقال داده شد. حتي گفته ميشود كه تنها در 1357، سي گروه كارشناس از كشورهاي مختلف غربي به كاوش در ايران مشغول بودهاند. پس از پيروزي انقلاب نيز موارد متعددي از خريد و فروش و قاچاق قطعههاي تاريخي و فرهنگي كشف شده است.
در راستـاي مبارزه با اين نوع اقدامات غير قانوني، دوازده ماده (558 تا 569) قانون تعزيرات مصوب سال 1375، به تخريب اموال تاريخي و فرهنگي تخصيص داده شدهاند. البته مواد دوازده گانه مذكور تنها به امور مربوط به «تخريب» اين اموال نمي پردازد، بلكه اعمالي چون سرقت،كاوش، خريد و فروش، قاچاق و تغيير دادن نحوه استفاده از آنها را نيز در بر ميگيرد و بنابراين، بهتر آن بود كه اين مواد تحت عنوان «جرايم عليه اموال تاريخي و فرهنگي» ذكر ميشدند.
با توجه به اين كه اين اموال بخشي از ميراث فرهنگي كشور را تشكيل ميدهند، جرايم ارتكابي عليه آنها را ميتوان علاوه بر جرم عليه اموال،از زمرة جرايم عليه آسايش عمومي محسوب كرد.
به همين دليل، بخشي از اين جرايم حتي توسط خود مالك اين اموال نيز قابل ارتكاب هستند كه از اين ميان جرايم مذكور در «قانون تعزيرات» طي مواد 564 (راجع به تغيير ابنيه اماكن فرهنگي و تاريخي ثبت شده) و 565 ( راجع به انتقال بدون مجوز اموال فرهنگي و تاريخي ثبت شده برخلاف شئون اثر و بدون مجوز ) قابل ذكر هستند. حتي به نظر نگارنده جرم موضوع ماده 565، تنها از سوي مالك قابل ارتكاب است و اگر غير مالك آن را مرتكب شود، مشمول عنوان انتقال مال غير، كه در حكم كلاهبرداري است، قرار خواهد گرفت.
تنها تخفيفي كه قانون گذار براي مالكاني كه مرتكب جرايم مذكور در فصل نهم قانون تعزيرات ميشوند پيش بيني كرده آن است كه، بر طبق ماده 569، در كليه مواد اين فصل، در صورتي كه ملك مورد تخريب ملك شخصي بوده و مالك از ثبت آن به عنوان آثار ملي بي اطلاع باشد، از مجازاتهاي مقرردر مواد فوق معاف خواهد بود. به نظر ميرسد كه در اين ماده، واژه تخريب در مفهوم عام آن به كار رفته و به كليه جرايم مذكور در اين فصل اشاره دارد.
به علاوه، شايد تصويب اين ماده تلاشي در جهت جلب نظر شوراي نگهبان بوده است كه در پاسخ به استفساريه شوراي عالي قضائي سابق اظهار داشته بود كه «.... قانون حفظ آثار ملي مصوب 1309 و اصلاحيهها و الحاقات بعد از آن در جلسه مورخ 17/7/1361، فقهاي شوراي نگهبان مطرح شد و مورد بررسي قرار گرفت و شمول قانون نسبت به اموال شخصي به نظر اكثر آقايان فقهاي شورا، مغاير موازين شرعي تشخيص داده شد.
براي پرهيز از اطاله كلام، از شرح تفصيلي تك تك مواد مذكور در فصل نهم خودداري ميكنيم و تنها به تذكر مهمترين نكات راجع به هر يك از اين مواد و نيز به ذكر اين انتقاد بسنده ميكنيم كه قانون گذار نبايد هيچ يك از مواد دوازه گانه اين فصل را در ماده 727 به عنوان جرايم با ماهيت خصوصي مورد اشاره قرار ميداد در حالي كه،بر عكس،همه آنها را در ماده 727 به عنوان جرايم خصوصي ذكر كرده است.
آنچه كه از دامنه اين اشكال ميكاهد،وجود ماده 567 است كه به موجب آن، در كليه جرايم مذكور در اين فصل سازمان ميراث فرهنگي يا ساير دواير دولتي، بر حسب مورد، شاكي يا مدعي خصوصي محسوب ميشوند. بنابراين ميتوان گفت كه به رغم وجود ماده 727، اين سازمانها و دواير دولتي، حسب وظيفه رسمي خود،موظف به پيگيري موضوع بوده و حق عدم تعقيب، گذشت يا استرداد دعوا را ندارند.
در ذيل نكاتي چند در مورد هر يك از مواد دوازده گانه فصل نهم (قانون تعزيرات) مصوب سال 1375، ارائه ميشود.
ماده 558 به وارد آوردن خرابي به اماكن مذهبي ـ تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي ايران و يا به لوازم منصوب يا موجود در آنها، به شرط آن كه اين لوازم مستقلاً نيز واجد حيثيت فرهنگي، تاريخي يا مذهبي باشند، پرداخته است.
در اين مورد ماده 1 قانون راجع به حفظ آثار ملي مصوب سال 1309، قابل ذكر است كه مطابق آن، كليه آثار صنعتي و ابنيه و اماكن را كه تا اختتام دوره سلسله زنديه در مملكت ايران احداث شده، اعم از منقول و غير منقول، با رعايت ماده 2 قانون ميتوان جزء آثار ملي ايران محسوب داشت و در تحت حفاظت و نظارت دولت است. مطابق ماده 2 قانون مذكور، دولت مكلف است از كليه آثار ملي ايران كه فعلاً معلوم ومشخص است و حيثيت تاريخي يا علمي يا صنعتي خاصي دارد، فهرستي ترتيب داده و بعدها هم هر چه از اين آثار مكشوف شود، ضميمة فهرست مزبور كند. فهرست مزبور بعد از تنظيم، طبع شده و به اطلاع عامه خواهد رسيد.
ماده واحدة قانون ثبت آثار ملي مصوب سال 1352، بر دامنه آثار ملي افزوده و اشعار داشته است: به وزارت فرهنگ و هنر اجازه داده ميشود،علاوه بر آثار مشمول قانون حفظ آثار ملي مصوب آبان ماه 1309، آثار غير منقولي را كه از نظر تاريخي يا شئون ملي واجد اهميت باشند، صرف نظر از تاريخ ايجاد يا پيدايش آن، با تصويب شوراي عالي فرهنگ و هنر در عداد آثار ملي مذكور در قانون مزبور به ثبت برساند.
آثار مذكور در اين ماده مشمول كليه قوانين و مقررات مربوط به آثار ملي خواهد بود؛ ليكن متاسفانه، قانون گذار پس از انقلاب، بدون توجه به اين ماده واحده، با بازنويسي قانون مجازات عمومي سابق، تنها به قانون راجع به حفظ آثار ملي اشاره كرده است.
ماده 599، به سرقت آثار فرهنگي و تاريخي از مكانهايي مثل موزه و ساير اماكن تحت حفاظت و نظارت دولت و نيز به جرم خريد يا اخفاي اين آثار پرداخته است.
ماده 560، به انجام عمليات در حريم آثار فرهنگي و تاريخي پرداخته است. در صورتي كه اين گونه عمليات موجب تزلزل بنيان اين آثار يا ورود خرابي و لطمه به آنها شود، بدين ترتيب، اين جرم از زمرة جرايم مقيد است. به علاوه، به نظر ميرسد كه منظور از لطمه، لطمههاي فيزيكي و عادي است (مثل اين كه بر اثر گودبرداري در نزديكي تخت جمشيد بخشي از كنگرههاي موجود بر روي ديوارها فرو ريزند)، نه اين كه صرفاً صدمة معنوي به اثر تاريخي وارد آيد (مثلاً با احداث يك برج بلند در حريم تخت جمشيد ابهت بناي تخت جمشيد از بين برود).
ماده 561، جرم اقدام به خارج كردن اموال تاريخي، فرهنگي از كشور هر چند به خارج كردن آن نينجامد را پيش بيني كرده است. منظور از اقدام به خارج كردن، شروع به قاچاق اين گونه اموال است، مثل اين كه شخصي اموال مذكور را به خارج پست كرده ولي مامور پست آنها را كشف كند و يا در حين تفتيش چمدانهايش در گمرك، خروج اين اموال توسط مامور گمرك كشف و از خروج آنها جلوگيري شود. در اين مورد ماده 15 آئين نامه اجرايي قانون معافيت ورود و صدور اشياي عتقيه و آثار فرهنگي و هنري اصيل و معتبر از حقوق و عوارض گمركي مصوب سال 1354، نيز قابل توجه است كه به موجب آن، صدور اشياي عتقيه ايراني كه طبق قانون حفظ آثار ملي و آيين نامه اجرايي آن در فهرست آثار ملي ثبت شده باشد و يا هنگام تقاضاي صدور و معاينه آنها معلوم شود كه از نظر اهميت ميتوان آنها را در عداد آثار ملي ثبت كرد ممنوع است، ولي صدور بقيه اشيا با رعايت اين آيين نامه آزاد است.
تبصره ماده 561، تشخيص ماهيت تاريخي ـ فرهنگي اموال را بر عهده سازمان ميراث فرهنگي كشور گذاشته است. ماده 562، به جرم حفاري، به معني كندن و كاوش (مثلاً با وسايلي همچون ابزار گنج يابي)، به قصد تحصيل اموال تاريخي و فرهنگي پرداخته و اين عمل را جرم و قابل مجازات دانسته است. در صورت انجام حفاري در اماكن تاريخي و مذهبي، مرتكب به حداكثر مجازات محكوم خواهد شد. به نظر نمي رسد كه براي شمول اين ماده،به دست آوردن اموال تاريخي و فرهنگي ضرورت داشته باشد،بلكه صرف حفاري به اين قصد كفايت ميكند.
تبصره 1 ماده 562 تحصيل تصادفي اموال را در صورت عدم تحويل آنها،موجب ضبط اموال مكشوفه دانسته است. بديهي است كه تحصيل تصادفي، محدود به مواردي نيست كه مال مثلاً، بر اثر وقوع بلاياي آسماني مثل زلزله، از دل زمين بيرون افتاده و در اختيار فرد قرار گيرد، بلكه مواردي را نيز در بر ميگيرد كه فرد عامداً زمين را ميكند ولي قصد وي نه تحصيل اموال تاريخي بلكه براي مثال،گودبرداري براي ساختمانسازي بوده است. ضمانت اجرايي مذكور در تبصره 1، براي بازداشتن افراد از نگه داشتن اموال تحصيلي كافي به نظر نميرسد و جا داشت كه مجازات ديگري نيز براي اين قبيل افراد در نظر گرفته ميشد.
تبصره 2، خريد و فروش اموال تاريخي و فرهنگي حاصله از حفاري غير مجاز را ممنوع دانسته و براي خريدار و فروشنده مجازات تعيين كرده است. به اين تبصره، دو اشكال وارد است : اول اين كه تبصره بايد به هر گونه نقل و انتقال اشاره ميكرد و نه فقط به خريد وفروش؛ و دوم اين كه قيد غير مجاز براي حفاري،ضروري به نظر نميرسد؛ چرا كه نقل و انتقال اموال تاريخي و فرهنگي كه برحسب تصادف، مثلاً در نتيجة حفاريهاي مجاز، حاصل شدهاند نيز بايد واجد وصف مجرمانه باشد. مطابق قسمت اخير تبصره، هر گاه فروش اموال مذكور تحت هر عنوان به طور مستقيم يا غير مستقيم به اتباع خارجي صورت گيرد، مرتكب به حداكثر مجازات مقرر محكوم ميشود. ترديدي وجود ندارد كه واژه مفرد «مرتكب» به كلمه «فروش» باز ميگردد و بنابراين مجازات اشد، تنها بر فروشنده ( كه ممكن است ايراني يا خارجي باشد ) تحميل ميشود و نه بر خريدار خارجي كه مجازات معمول اين جرم را خواهد داشت. همين طور، هر گاه فروشنده، اجناس را به يك ايراني بفروشد اما بداند كه وي دلال يك سفارتخانه خارجي براي خريد كالاهاي عتقيه است،مشمول حداكثر مجازات قرار خواهد گرفت، چرا كه در چنين حالتي فروش به طور غير مستقيم به يك خارجي صورت گرفته است.
به نظر ميرسد كه ماده 562 و تبصرههاي آن، لايحه قانوني راجع به جلوگيري از انجام اعمال حفاريهاي غير مجاز وكاوش به قصد به دست آوردن اشياي عتيقه و آثار تاريخي كه بر اثر ضوابط بين المللي مدت يكصدسال يا بيشتر از تاريخ ايجاد يا ساخت آن گذشته باشد، مصوب سال 1358 را نسخ كرده است.
ماده 563، به تجاوز به اراضي و اماكن تاريخي و مذهبي ثبت شده كه مالك خصوصي ندارند،پرداخته است. اعمال مجازات مذكور، مشروط بر آن است كه سازمان ميراث فرهنگي كشور حدود مشخصات اين قبيل اماكن را قبلاً تعيين و علامتگذاري كرده باشد. به نظر ميرسد كه بهتر بود قانون گذار، به جاي اين شرط، علم مرتكب در مورد ثبت شده بودن اماكن مذكور را براي شمول ماده لازم و كافي ميدانست.
ماده 564، به تعمير، تغيير و تجديد بناي بدون مجوز اماكن فرهنگي و تاريخي ثبت شده پرداخته است، بديهي است ارتكاب اين جرم از سوي مالك نيز قابل تصور است.
ماده 565، به انتقال بدون مجوز اين گونه اموال و ماده 566، به تغيير نحوه استفاده از آنها برخلاف شئون اثر پرداخته و براي اين گونه اعمال، مجازاتهايي را تعيين كردهاند.
ماده 568، به حالتي پرداخته است كه جرايم مذكور در اين فصل به وسيله اشخاص حقوقي انجام شوند كه در چنين صورتي،مدير و مسئول دستور دهنده،به مجازات مقرر محكوم خواهند شد.
در پايان اشاره اي به موضع حقوق انگلستان مفيد به نظر ميرسد. در اين كشور، مطابق بخش هفت، ( قانون طراحي ساختمانهاي ثبت شده و مناطق مورد حفاظت ) مصوب سال 1990 م. مداخله در ساختمانهاي ثبت شده، اعم از تخريب، تغيير يا توسعه دادن آنها،موجب حبس تا يك سال شناخته شده است.
قانون ديگري كه در سال 1979 م. در اين كشور به تصويب رسيده است، در بخش يك، ايراد خسارت به بناهاي قديمي، با علم به مورد حفاظت قرار داشتن آنها را موجب حبس تا دو سال دانسته است.
دكتر حسين ميرمحمد صادقي
بانك مقالات حقوقي
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 615]
صفحات پیشنهادی
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران نویسنده : دكتر حسين مير محمد صادقي ايران به عنوان يك كشور باستاني برخوردار از تاريخي كهن ، آثار و ابنيه تاريخي ...
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران نویسنده : دكتر حسين مير محمد صادقي ايران به عنوان يك كشور باستاني برخوردار از تاريخي كهن ، آثار و ابنيه تاريخي ...
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران ايران به عنوان يك كشور باستاني برخوردار از تاريخي كهن، آثار و ابنيه تاريخي فراواني دارد كه همواره مورد طمع ...
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران ايران به عنوان يك كشور باستاني برخوردار از تاريخي كهن، آثار و ابنيه تاريخي فراواني دارد كه همواره مورد طمع ...
بزهكاري زنان و مسئوليت كيفري مخففه
مطالب پیشین. بزهكاري زنان و مسئوليت كيفري مخففه · تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران · جايگزينهاي زندانهاي كوتاه مدت در حقوق كيفري ايران(3) .
مطالب پیشین. بزهكاري زنان و مسئوليت كيفري مخففه · تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران · جايگزينهاي زندانهاي كوتاه مدت در حقوق كيفري ايران(3) .
جايگزينهاي زندانهاي كوتاه مدت در حقوق كيفري ايران(3)
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران نویسنده : دكتر حسين مير محمد صادقي ايران به عنوان يك ... جايگزينهاي زندانهاي كوتاه مدت در حقوق كيفري ايران(3) .
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران نویسنده : دكتر حسين مير محمد صادقي ايران به عنوان يك ... جايگزينهاي زندانهاي كوتاه مدت در حقوق كيفري ايران(3) .
.com ::: بناهاي غير مجاز تخريب ميشوند
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران-تخريب امـوال تاريخي و ... اوج اين تهاجمات عليه آثار تاريخي و ...
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران-تخريب امـوال تاريخي و ... اوج اين تهاجمات عليه آثار تاريخي و ...
آثار فرهنگي و معنوي فراواني براي ثبت وجود دارد
و میراث فرهنگی دارند، بنای موزه در حدود ۱۰۰ سال قدمت دارد و در صورت انتقال آثار ... تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي ...
و میراث فرهنگی دارند، بنای موزه در حدود ۱۰۰ سال قدمت دارد و در صورت انتقال آثار ... تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي ...
نخستين عكسهاي تاريخي از مريخ به زمين ارسال شد
ميشود و فركانسهايي را ارسال ميكند كه جرمهاي اسيدي انباشته شده برروي مري را از بين خواهد برد و باعث رشد مجدد ... تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران .
ميشود و فركانسهايي را ارسال ميكند كه جرمهاي اسيدي انباشته شده برروي مري را از بين خواهد برد و باعث رشد مجدد ... تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران .
بناهاي غير مجاز تخريب ميشوند
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران اوج اين تهاجمات عليه آثار تاريخي و فرهنگي ايران در دوران قاجاريه مشاهده ميشود. ... نوع اقدامات غير قانوني، دوازده ماده ...
تخريب امـوال تاريخي و فرهنـگي در حقوق جـزاي ايران اوج اين تهاجمات عليه آثار تاريخي و فرهنگي ايران در دوران قاجاريه مشاهده ميشود. ... نوع اقدامات غير قانوني، دوازده ماده ...
نگاهي به12 ماده قانون مجازات اسلامي
16 ا کتبر 2008 ndash; مرتكب علاوه بر سوء نيت عام بايد به فرهنگي و تاريخي بودن اموال فوق و .... و پايهدار در حقوق جزا بايد در كل جرائم مربوط به تخريب آثار فرهنگي، مذهبي ...
16 ا کتبر 2008 ndash; مرتكب علاوه بر سوء نيت عام بايد به فرهنگي و تاريخي بودن اموال فوق و .... و پايهدار در حقوق جزا بايد در كل جرائم مربوط به تخريب آثار فرهنگي، مذهبي ...
استفاده از دستگاه فلزیاب ممنوع شد
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران ... واگذار شد و كنترل اشياي مكشوفه آنان توسط ماموران ايراني حتي در داخل خاك ايران ممنوع .... نگهداري و استفاده از ...
تخريب اموال تاريخي و فرهنگي در حقوق جزاي ايران ... واگذار شد و كنترل اشياي مكشوفه آنان توسط ماموران ايراني حتي در داخل خاك ايران ممنوع .... نگهداري و استفاده از ...
-
گوناگون
پربازدیدترینها