واضح آرشیو وب فارسی:موج: يادداشتدر نامه مدير عامل حفاري شمال به موج مطرح شد؛صادرات خدمات دستاورد يكصد سال حفاري نفت در ايران
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني .
اصغر رفيعي
روز پنجم خرداد ماه 1287 مطابق با 26 مه 1908 ميلادي ، دو روز مانده به هفتمين سال اعطاي امتياز نفت چاه شماره يك مسجد سليمان در دل كوه هاي جنوب شرقي ايران با صداي مهيبي فوران كرد.
چاه شماره يك مسجد سليمان در عمق 1180فوتي (352متري) به نفت رسيد و 22 روز بعد چاه شماره دو و پس از آن چاه شماره سه و سپس چاه هاي ديگر فوران كردند.
اگرچه فعاليت حفاري ابتدا در چياسرخ كرمانشاه و ماماتين بين هفتكل و نفت سفيد آغاز شد، اما عاقبت در مسجد سليمان به نفت رسيد و سپس به مناطق هفتگل ، گچساران ، پازنان و آغاجاري گسترش يافت. ليكن مسجد سليمان مركز تمامي نواحي نفت خيز خوزستان شناخته شد.
در مسجد سليمان اولين چاه نفت ، اولين چاه گاز ، اولين چاه گاز ترش و عميق ترين چاه نفت خام حفر شد.در مسجد سليمان تعداد 316 چاه گازي و نفتي حفر شده وتاكنون بيش از 1200 ميليون بشكه نفت و 4000ميليارد فوت مكعب گاز از اين ميدان توليد شده است.
براي شروع و استمرار فعاليت هاي حفاري و توليد ، كليه وسايل تكنولوژي ،ارتباطي ، رفاهي ، تفريحي و خدماتي رادر مسجد سليمان نصب و راه اندازي كردند و بدين ترتيب مسجد سليمان شهر اولين ها لقب گرفت.
امروز حدود يكصد سال است كه حيات سياسي ، اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي كشور ايران تحت الشعاع پيدايش نفت قرار گرفته است .در طول اين يكصد سال ظهور نفت در صنعت نفت ايران تاكنون رخدادهاي زيادي به وقوپيوسته كه هر يك از آنها در جاي خودقابل بررسي است.
اما نكته مهم ،رخدادهايي است كه از بعد از انقلاب شكوهمند اسلامي به وقوع پيوسته است.اين اقدامات كه در قالب ايثارگري ها و جانفشاني هاي كاركنان صنعت نفت متجلي شده اند همه در جهت تكوين مبارزات عليه استثمار علمي و تكنولوژي دشمن و به ثمر رساندن انقلاب اسلامي صورت گرفته است.
در بدو انقلاب يكي از دغدغه ها و نگراني هايي كه براي مسئوولين وجود داشت ، اين بود كه نكند با خروج خارجي ها كارهاي اساسي و راهبردي شركت به ويژه در مورد استخراج و توليد با چالش روبه رو شود.
اما خوشبختانه مهارت ها و قابليت هاي همه كاركنان متخصص و متعهد ، اين نگراني ها را از اذهان همه زدود و نه تنها در هيچ زمينه اي عجز و ناتواني احساس نشد .بلكه در رقابت هاي بين المللي درخشش چشمگيري نيز حاصل شد.
ايران با در اختيار داشتن 11درصد ذخاير نفت و 18 درصد ذخاير گاز اثبات شده ، در جهان به عنوان يكي از غني ترين كشورهاي داراي منابع هيدرو كربوري شناخته شده است.
از سوي ديگر شركت ملي نفت ايران كه يكي از بزرگترين شركت هاي نفتي جهان به شمار مي آيد ، به لحاظ توليد قابل ملاحظه نفت وگاز يك توليد كننده اثر گذار در جهان انرژي محسوب مي شود.
عمليات حفاري كه به عنوان فعاليت بالادستي سر آغاز دستيابي به نفت و گاز مي باشد . درگذشته به وسيله شركت هاي خارجي انجام مي پذيرد و آنان از واگذاري مسئوليت به جوانان ايراني بيم داشتند .
اما اكنون هدايت و راهبري مهم ترين و پيچيده ترين عمليات حفاري در دست توانمند متخصصين و حفار مردان ايراني قراردارد كه با صلابت و تلاش بسيار از ذخاير و منابع هيدروكربوري كشور با جان و دل صيانت مي كنند.
در حال حاضر كه در آستانه سده دوم صنعت نفت ايران قرارداريم ، كاركنان شركت حفاري شمال با توجه به اينكه حدود سه سال از فعاليت آنها مي گذرد ، ضمن رقابت و چالش با شركت هاي بزرگي حفاري دنيا ، توانسته اند اقدامات قابل توجهي را به منصه ظهور برسانند ، به طوري كه مي توان در اين خصوص به موارد زير به طور اختصار اشاره كرد:
ـ شركت حفاري شمال در صنعت حفاري به گونه اي عمل مي كند كه نه تنها نيازمند خارجي ها نبوده بلكه خدمات فني حفاري را به كشورهاي خارجي هم صادر مي كند و زمينه ارز آوري براي كشور را فراهم نمايد.
ـ عمليات حفاري را به گونه اي در اين شركت انجام مي گيرد كه ضمن استفاده بهينه از امكانات و رعايت اصول بهره وري ، نهايت صرفه جويي در آن مستتر و در مقايسه با گذشته سودآوري بسياري را در پي دارد.
ـ در عمليات حفاري كه يكي از سخت ترين مشاغل به شمار مي آيد . چنان همراه با تبحر آميخته است كه براي اين شركت در عرض دو سال فعاليت برون مرزي ، هيچ گونه حادثه اي به وقوع نپيوسته است
ـ علي رغم تحريم هاي موجود ، تلاش شده كه علاوه بر حفظ و نگهداري سرمايه هاي موجود در بهترين وضعيت ، نسبت به خريد دكل هاي حفاري بيشتر اقدام شود كه در اين خصوص موفقيت هاي چشمگيري نيز حاصل شده است .
ـ اميد است در اين سال كه به سال شكوفايي و نوآوري لقب گرفته است ، گام هاي مفيد و موثري در پيشبرد صنعت صنعت حفاري كشور برداشته شود.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 403]