واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: كاهش 60 درصدي توليد نيروگاه هاي برقابي
اگرچه در حال حاضر شرايط كاملاً عادي به نظر مي رسد و خاموشي هنوز ميهمان خانه ها نشده است اما نبايد انتظار داشت با آغاز روزهاي گرم و در فصل گرما اين وضع تداوم داشته باشد. در حالي كه اوايل ارديبهشت و در پي افزايش شديد دماي هوا، خاموشي هاي پراكنده برخي چراغ ها را خاموش كرد بايد از هم اكنون خود را براي بي برقي گسترده آماده كرد به خصوص آنكه دفتر معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري در نامه يي از خاموشي گسترده در تابستان امسال خبر داد. اين نهاد دولتي پيش بيني كرده پيك مصرف برق در تابستان امسال از 40 هزار مگاوات فراتر خواهد رفت و از اين رو براي تامين برق در پيك مصرف با مشكلات عديده يي مواجه خواهيم شد.
اين دفتر در بخشي از اين نامه از وضعيت تهران نوشت و امكان قطعي برق در تهران را اندك دانست اما براي شهرهاي ديگر چنين اميدواري وجود ندارد.
دفتر معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري همچنين خشكسالي و عدم ريزش نزولات جوي را باعث كاهش آب پشت سدها و در نتيجه كاهش توليد برق در نيروگاه هاي برقابي دانسته و با اين استدلال كمبود برق را مانند كمبود آب در كشور جدي عنوان كرد و نسبت به آن هشدار داده است.
البته اين موضوعي است كه مديرعامل توانير نيز بدان اذعان دارد. وحدتي مي گويد؛ كاهش آب ذخيره شده در پشت سدها موجب شده توليد برق در نيروگاه هاي برقابي كاهش يابد، اين موضوع موجب شده پيش بيني صورت گرفته براي توليد برق تا حدودي با محدوديت مواجه شود.محمدعلي وحدتي پيك مصرف برق در فصل تابستان امسال را با حدود شش درصد افزايش نسبت به سال گذشته 37 هزار مگاوات عنوان مي كند و مي افزايد؛ پيش بيني افزايش دماي هوا در سال جاري نشان مي دهد مشتركان بايد در مصرف برق صرفه جويي بيشتري كنند.مديرعامل توانير اظهار مي كند؛ با توجه به افت بارندگي، حدود 50 درصد از ظرفيت توليد برق در نيروگاه هاي برقابي قابل استفاده است بنابراين انتظار مي رود مشتركان با شركت توانير همكاري بيشتري در خصوص صرفه جويي برق داشته باشند.
يك منبع آگاه اما به اعتماد مي گويد؛ در بهترين شرايط توليد برق از نيروگاه هاي برقابي 1500 مگاوات است.او همچنين اظهار مي كند؛ نيروگاه هاي برقابي در سال جاري تنها در زمان پيك مصرف به داد شبكه هاي توليد خواهند رسيد.اين منبع آگاه همچنين ميزان توليد برق نيروگاه هاي برقابي را در سال گذشته 18 ميليارد كيلووات ساعت عنوان كرد كه خشكسالي و كاهش نزولات جوي ميزان آن را در سال جاري 60 درصد كاهش داده است.
يكي از مديران وزارت نيرو چندي پيش از كاهش 43 درصدي آب پشت سدها خبر داد كه به اين ترتيب كاهش 60 درصدي توليد نيروگاه هاي برقابي نسبت به سال گذشته منطقي به نظر مي رسد.
اين اما يك سوي ماجرا است، از سوي ديگر كاهش سرمايه گذاري در پروژه هاي سدسازي و عدم تخصيص اعتبارات كافي به بخش برقابي سبب شد روند روبه رشد سدسازي رو به افول بگذارد. طرح هاي بزرگي مثل گتوند و كارون 4 راكد مانده و هيچ طرح بزرگي به طور جدي شروع نشده است اما واقعيت اين است كه ديدگاه دولت نه توسعه دولتي است و نه تقويت بخش خصوصي و در برخي مواقع شاهد رقابت آنها با هم هستيم. البته نبايد فراموش كرد عدم گشايش اعتبار براي پروژه هاي ايران شرايط سختي را براي صنعت ايران به وجود آورده است.از اين روست كه رسول زرگر در تريبوني ويژه عنوان مي كند؛ «از كليه سرمايه گذاران براي مشاركت در ساخت نيروگاه هاي برقابي به روش BOT دعوت مي كنيم و آماده هستيم خريد برق را به قيمت بازار برق تضمين يا امكان انتقال آن را از طريق شبكه سراسري براي صادرات به خارج فراهم كنيم.»
با اين روند و با نگاهي به برنامه چهارم توسعه كه در آن ظرفيت توليد نيروگاه هاي برقابي را تا پايان سال 1388 ، 10 هزار مگاوات عنوان كرده است بعيد به نظر مي رسد در يك سال و اندي كه به پايان برنامه چهارم توسعه مانده و با اين روند كند سرمايه گذاري، به اين رقم دست يافت. در حال حاضر ظرفيت توليد نيروگاه هاي برقابي 7 هزار و 500 مگاوات است.
اما كاهش 60 درصدي توليد انرژي برقابي بي شك در كنار تلفات كل شبكه برق و فرسودگي شبكه هاي توزيع ترسيم كننده تابستان سختي است اگرچه اين سختي براي پايتخت نشينان كمتر است. طبق گفته مركز پژوهش هاي مجلس در حال حاضر تلفات كل شبكه برق بين 23-22 درصد انرژي و در بعضي از مناطق كشور حتي تا 28 درصد بالا رفته است، توان متناظر با اين تلفات به 30 درصد مي رسد يعني از 36 هزار مگاوات قدرت در حدود 10 هزار مگاوات توليد براي جبران تلفات انرژي مصرف مي شود و وزارت نيرو در سه چهار سال اخير برنامه قابل توجهي براي كاهش اين تلفات ارائه نداده است در حالي كه تلفات انرژي مي تواند حداقل تا 12 درصد كاهش يابد. با اصلاحي در شبكه ها مي توان اين كاهش 10 درصدي را حداكثر در يك برنامه پنج ساله به دست آورد و هزينه اجراي پروژه هاي مذكور نيز مي تواند از محل فروش انرژي توزيع نشده (كه در تلفات از بين مي رود) تامين شود.مركز پژوهش ها همچنين در بخش ديگري از گزارش خود آورده است؛ خاموشي هاي شبكه سراسري ايران ناشي از كاهش توليد نيست بلكه در اغلب نقاط ناشي از فرسودگي شبكه هاي توزيع و فوق توزيع و در يكي دو نقطه از جمله در جنوب شرق به علت عدم وجود شبكه انتقال است. بنابراين وزارت نيرو بايد به بخش فراموش شده توزيع توجه بيشتري داشته باشد، تاسيسات فرسوده، تغييرات شديد چگالي بار در مناطق شهري و استفاده هاي غيرمجاز از برق مشكلات عديده يي براي بخش توزيع به وجود آورده است كه كمتر كسي به فكر اصلاح آن است.
اما احمديان ميزان تلفات 23 درصدي را كه مركز پژوهش ها عنوان مي كند، نمي پذيرد. او مي گويد؛ متوسط تلفات كلي شبكه برق كشور حدود 5/18 درصد است كه اين ميزان در شبكه توزيع برخي استان ها به 40 درصد نيز مي رسد. با اين حال، براي نخستين بار در سال هاي اخير ميزان تلفات شبكه در سال گذشته نسبت به سال 85 حدود 3/1 درصد كاهش يافت. وي افزود؛ در حال حاضر ميزان تلفات برق كشور حدود 5 درصد است كه با توجه به استانداردهاي جهاني و وسعت كشور اين رقم قابل قبول است.
يكي از مديران صنعت برق چندي پيش اظهار كرد؛ شبكه هاي توزيع ايران قدمتي بيش از 30 سال دارد كه اصلاح آن نياز به سرمايه گذاري هنگفتي دارد.
منبع خبر :
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 523]