واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سومين بورس نفت خام جهان در ايران
مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي ميانگين معاملات رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي را بيش از يكصد ميليارد ريال عنوان كرد.
به گزارش شانا، مدير رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي در جلسه آموزشي دانشجويان دانشگاههاي تهران و صنعتي شريف، به بررسي چگونگي تشكيل بازار بورس در جهان پرداخت و گفت: بازار معاملات كالا از صدها سال پيش وجود داشته است تا اينكه حدود 200 سال قبل كه بناي آن در آمريكا گذاشته شد و بورس كالاي شيكاگو پايهگذاري شد.
در اين جلسه كه در تالار بورس نفت در جزيره كيش برگزار شد، در باره هدف از تشكيل بورس در جهان گفت: براي انجام معاملات قانوني قوانيني وضع شد تا خريداران و فروشندگان از بازار سودهاي منطقي ببرند و به معاملات خود متعهد باشند.
مدير تالار رينگ محصولات پاييندستي نفت و پتروشيمي، در باره ساختار سازمان بورس و اوراق بهادار در ايران گفت: بالاترين نهاد اين سازمان، شوراي عالي بورس با رياست وزير اقتصاد و دارايي است و وزير بازرگاني، رئيس كل بانك مركزي، رئيس اتاق بازرگاني ايران، نماينده دادستان و خبرگان مالي در آن عضو هستند.
وي افزود: سازمان بورس و اوراق بهادار بازوي اجرايي اين شورا است كه بورس اوراق بهادار و بورس كالا زيرمجموعههاي آن به حساب ميآيند و در آينده نزديك بورس نفت نيز كه بهطور مستقل به فعاليت خواهد پرداخت، از زيرمجموعههاي اين بازوي اجرايي خواهد بود.
مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي تاكيد كرد: محور انجام تمام معاملات در رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي، تالار بورس جزيره كيش است اما به دليل آن كه تا كنون تالار مستقلي براي انجام اين معاملات نداشتيم، مجبور بوديم معاملات را در تهران و جزيره كيش به طور همزمان انجام دهيم كه به طور متوسط روزي 100 ميليارد ريال معامله داشتهايم.
با تاكيد بر اين كه نفت خام در حال ورود به بورس نفت است، گفت: ورود نفت خام به بورس پروژه بسيار بزرگي است كه در حال شكل گيري است، زيرا در سراسر جهان تنها بورسهاي نيويورك (نايمكس) و ICE لندن هستند كه نفت خام را معامله ميكنند و حتي عربستان، امارات و ساير كشورهاي نفتي نيز تاكنون نتوانستهاند چنين معاملاتي انجام دهند.
مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي، در باره پيش نياز راهاندازي معاملات نفت خام، گفت: تا زماني كه با نرخ ارز به صورت دستوري برخورد ميشود، هيچ معاملهگر خارجي نميتواند به درستي در معاملات نفتي شركت كند بلكه نرخ ارز بايد شناور شود تا در بازارهاي دنيا قيمت واقعي آن مشخص شود، همچنين عرضه دلار در بازار و پشتيباني قيمتها از نكات مهمي هستند كه براي عرضه نفت خام در بازار بورس بايد مورد توجه قرار گيرند.
وي افزود: سرمايهگذاري نيز از ركنهاي اصلي است تا بتوانيم اعتماد سرمايهگذاران و معاملهگران را به بازار بورس ايران جلب كنيم و به اين ترتيب اميدواريم فاز دوم بازار بورس نفت ايران در آيندهاي بسيار نزديك راهاندازي شود.
زنگيآبادي همچنين از راه اندازي تالار جديد بورس نفت در طبق همكف برج صدف جزيره كيش خبر داد و گفت: اين تالار ظرف روزهاي آينده افتتاح خواهد شد تا علاوه بر عصرها، صبحها هم بتوانيم معاملات را انجام دهيم.
مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي، با توصيه به دانشجويان دانشگاههاي تهران و شريف براي ورود به بازار بورس گفت: ورود به بورس نيازمند كسب آگاهي فراوان از بورسهاي داخلي و خارجي است و دانشجويان بايد با افزايش سطح دانش علمي و اقتصادي خود براي مدت كوتاهي هم كه شده وارد بازار بورس شوند تا بتوانند تجربههاي ارزشمندي در اين زمينه كسب كنند.
وي با بيان اين كه تاكنون مديريت ريسك صحيحي در بورس كالا وجود نداشته است، گفت: در پنج سال گذشته توانستيم بورس فلزات، بورس كشاورزي و در نهايت در بهمن سال گذشته بورس پتروشيمي را راهاندازي كنيم كه همه آنها با قدرت به فعاليت خود ادامه ميدهند.
تعداد كارگزاران فعال در رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي را 21 شركت كارگزاري اعلام كرد و ادامه داد: سازمان بورس با ورود هيچ كس به بازار خريد و فروش بورس مخالفت نميكند، اما هر كدام از متقاضيان بايد مجوز انجام معاملات را داشته باشند.
وي با بيان اين كه ايران تنها كشوري است كه كالاها را در بورس معامله ميكند، گفت: دليل اصلي معامله محصولات فلزي، كشاورزي، پتروشيمي و ساير محصولات در بورس اين است كه اقتصاد ايران در 30 سال گذشته يارانهاي و دستوري بوده و دولت تصميم گرفته است تا اين كالاها را از سبد حمايتي خود خارج كند؛ به همين دليل كالا را در بورس معامله ميكنيم تا قيمتهاي واقعي به دست بيايند.
افزود: تمام معاملات بورسي در دنيا در سه گروه اصلي خلاصه ميشوند، گروه اول كساني هستند كه قيمتها را پوشش ميدهند، اينها با كالاهاي فيزيكي تحت هر شرايطي سروكار دارند كه به اصطلاح به آنها HEADJER ميگويند.
وي در اين باره توضيح داد: اين دسته از معاملهگران بازار دنبال سود و زيان بازار نيستند و تنها ميخواهند خود را در برابر نوسان قيمتها در بازار پوشش دهند؛ براي مثال ايران كه توليد كننده نفت است يك HEADJER نفت به حساب ميآيد.
دومين گروه از معاملهگران بازار را بورسبازان( (SPECULATORS عنوان كرد و توضيح داد: اين گروه بين مصرفكنندگان و توليدكنندگان قرار دارند كه از نوسانات قيمتها در بازار سود برده، نقدينگي را افزايش ميدهند و نوعي ضمانت براي خريد و فروش كالاها در بازار هستند.
وي افزود: اين گروه ريسك بازار را ميپذيرند اما هيچ گاه باعث تخفيف در قيمتها نميشوند.
زنگيآبادي سومين دسته از فعالان بازار را ARBITRAGEها بيان كرد و گفت: گاهي به اين دسته از فعالان بازار نام دلال را ميدهند اما نه دلالهايي كه ما در اقتصاد دستوري خود آنها را با صفات منفي ميشناسيم بلكه در اقتصاد آزاد و رقابتي، دلالها بزرگ ترين خدمت را به اقتصاد ميكنند.
وي افزود: كار آنها هيچ ريسك و زياني ندارد و تنها از بازار سود ميبرند زيرا براي از بين بردن ريسك و سوددهي به طور همزمان در دو بازار معامله ميكنند.
مدير تالار رينگ محصولات پاييندستي نفت و پتروشيمي در ادامه به تشريح انواع معاملات در تالار بورس پرداخت و گفت: معاملات نقدي، سلف و نسيه از اصلي ترين معاملات رايج در بورس هستند.
وي در باره معاملات نقد توضيح داد: در اين نوع از معاملات 72 ساعت كاري پس از معامله پول از سوي خريدار پرداخت ميشود و حواله كالا را دريافت ميكند.
در باره معاملات سلف و نسيه توضيح داد: در معاملات سلف خريدار تمام پول را ظرف سه روز كاري ميپردازد و كالايش را در تاريخي كه بورس اعلام كرده تحويل ميگيرد، اما در معاملات نسيه ابتدا كالا از سوي فروشنده تحويل داده ميشود، سپس خريدار پول را در موعد تعيين شده از سوي بورس تحويل فروشنده ميدهد.
مدير تالار رينگ محصولات پايين دستي نفت و پتروشيمي، در باره ساير معاملات بورس گفت: معاملات FUTURE و OPTION معاملاتي هستند كه هنوز در بورس كالا راه اندازي نشده اند و كميته فقهي در نهاد ناظر سازمان بورس و اوراق بهادار در حال بررسي نحوه اين دو نوع معامله است تا بتوانند وارد بازار بورس شوند.
وي در توضيح معاملات آتي( (FUTURE گفت: در اين نوع از معاملات، خريدار مبلغي را به عنوان سپرده و فروشنده مقداري كالاي مورد نظر را در اتاق پاياپاي ميگذارند و تاريخ و قيمتي را براي معامله تعيين ميكنند و دو روز قبل از موعد آن تاريخ قرار داد بسته و معامله را انجام ميدهند.
با بيان اين كه دولت بر كار سازمان بورس نظارت دارد، گفت: بورس اوراق بهادار و بورس كالا در پيشرفت اقتصاد كشور اهميت زيادي دارند و خوشبختانه امروز به دليل آنكه در بورس قيمت را شفاف و واقعي كردهايم، توانستهايم به نرخ مرجع تبديل شويم.
در باره تعيين قيمت شفاف و واقعي در بازار بورس توضيح داد: بازار از ديد علمي يعني محلي براي عرضه و تقاضا و به همين دليل به بازارهاي مختلف بورس عنوان رينگ را داده ايم، زيرا محلي براي رقابت و كشمكش براي تعيين قيمت واقعي هستند.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 388]