واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: وزير خارجه در جمع دانشجويان:تحريمشدني نيستيم
وزير امور خارجه ايران با اشاره به وسعت كشورمان و موقعيت استراتژيك آن گفت: كشوري كه 15 كشور همسايه دارد و با مبالغ مختلف پروژه امضا ميكند، قابل تحريم نيست.
منوچهر متكي، وزير امور خارجه كشورمان كه در جمع دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتي سخن ميگفت، از وجود طرحها و برنامهريزيهاي مناسب در دستگاه ديپلماسي ايران براي مقابله با تحريمها خبر داد. متكي در همين حال اظهار كرد: بسياري سعي دارند بحث تحريمها را به وضعيت اقتصادي ايران گره بزنند، در حالي كه اين مساله كمترين اتصال را با تحريمها دارد؛ اما شرايط جهاني بر وضعيت اقتصاد ما تاثير ميگذارد كه بايد سعي كنيم مديريت شود. وي گفت: سعي شده است روابط اقتصادي، زمينهساز مناسبات سياسي خوب باشد و بالعكس. امروز خوشحاليم كه طي حدود دو سال پيش شركتهاي ايراني دولتي و خصوصي در اعماق اقيانوس هند به اكتشاف و استخراج نفت مشغولند و در ساير زمينهها از جمله انرژي سدسازي، نيروگاهسازي نيز اين فعاليتها گسترش يافته است. البته هنوز تعاملات اقتصاديمان در مقايسه با ظرفيتهاي داخلي كافي نيست. ما در سال 85 و 86 رقم صادرات غيرنفتيمان از 7ميليارد دلار به 14ميليارد دلار و سپس 20ميليارد دلار رسيد. وي اظهار كرد: ما در دولت نهم نكاتي را در سياست خارجي مطرح كرديم؛ سياست خارجي فعال، تهاجمي، نرمافزارانه و حركت از جايگاه متهم به جايگاه مدعي از جمله اين رويكردها بوده است. معتقديم در حدود سه سال پيش اتفاقي بر انتخابات مجلس و شوراها روي داد كه مردم رويكرد جديدي را در زمينههاي مختلف از جمله در حوزه روابط خارجي از خود بروز دادند.
متكي در پاسخ به اين پرسش كه چرا به خاطر نام يك خيابان روابط مصر با ايران بدين شكل درآمده است؟ افزود: مساله ايران و مصر، مساله يك خيابان نيست. مصر كشور مهمي است و به طرق مختلف به ايران پيام ميدادند كه خواهان رابطه با ايران هستند و رييسجمهور در سفري كه به ابوظبي داشت براي اينكه اين زمينه را فراهم كرده باشد، آمادگي ايران براي برقراري رابطه با مصر را اعلام كرد. وي ادامه داد: هماكنون طرف مصري است كه بررسيهاي لازم را انجام ميدهد. ما خواستيم به افكار عمومي مصر آمادگي خود را اعلام كنيم.
متكي در مورد سياست خارجي ايران در قبال مبارزه با مساله تروريسم گفت: ما با تروريسم مخالفيم و آن را محكوم ميكنيم. همچنين با اقداماتي كه در قالبهاي دولتي به ترور دامن ميزند و در شعار با آن مخالفت ميكند؛ اما به تروريستها ماوا و امكانات ميدهد نيز محكوم ميكنيم.
او در عين حال بين مبارزات آزاديبخش و تروريسم تفاوت قايل شد و گفت: آنچه كه غربيها ميخواهند در اين خصوص سوءتفاهم ايجاد كنند، تفاوت اين دو مساله است. ملت فلسطين براي حقوق خود مبارزه ميكند كه اين به معناي تروريسم نيست. همچنين در اين مساله مقاومت لبنان نيز بايد مدنظر قرار گيرد. بايد بين اين دو مساله تفكيك قايل شويم.
وزير امور خارجه در ادامه با يادآوري اين نكته كه ما اسرائيل را به رسميت نميشناسيم، معطوف كردن گفتوگوي بين ايران و آمريكا به گفتوگوي بين ايران و رژيم صهيونيستي را به طور كامل رد كرد؛ چرا كه فلسفه وجودي اين رژيم از ابتدا غلط است. مسوول دستگاه ديپلماسي كشورمان در پاسخ به سوالي در مورد شايعه بركناري وي تصريح كرد كه چنين شايعهاي را نشنيده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه وزارت امور خارجه تا چه حد داراي استقلال راي است و در دولت نهم آيا تضعيف يا تقويت شده است؟ گفت: سياست خارجه حاصل جمع تصميمسازي نظام است. برخي تصور ميكنند كه ما برخورد تندي را در دنيا به راه انداختيم كه ممكن است منطق و جوانب آن در نظر گرفته نشده است. مواضع منطقي و قاطع ايران در اين دولت مدافعان و شنوندههاي شما (ملت ايران) را بيشتر كرده است. مخالفان نيز حتي ميگويند بايد حرفهاي ايران را بشنويم. وي تاكيد كرد: در دنيا همه ميگويند ايران از يك طرف بسته ميدهد و همه بازيگران قدرت از طرف ديگر بسته ميدهند. اين تلاشها نگاههاي جديدي ايجاد كرده است. او با اشاره به ارائه بسته ايران گفت: در برخورد دومي كه ما با آنها داشتيم، بسته متقابل كه هم پاسخگويي و هم راهگشايي داشت، به طرف مقابل داديم اما آنها پاسخي ندادند. تا چندي قبل ما خودمان به صرافت افتاديم و فكر كرديم كه با توجه به مسائل هستهاي و بحرانهاي موجود، بستهاي متشكل از ملاحظات و نظراتمان ارائه كنيم.
وي هدف ارائه اين بسته را نگاه نسبت به مسائل و اعلام اراده كشور براي حل اين مسائل عنوان كرد و افزود: ما قصد داشتيم به كساني كه در بنبست گير كرده بودند و فشار وارد ميكردند ارادهمان را براي حل مساله اعلام كنيم. اما تاكيد كرديم كه ايران از حق خودش نيز عدول نميكند.
وي ادامه داد: آنها متقابلا گفتند كه بسته جديدي ميخواهند ارائه دهند و در حال تنظيم وقت براي ارائه آن هستند و ما فعلا در مورد پاسخ به آن چيزي نميتوانيم بگوييم؛ اما دو مساله واضح است، اول ايران به شكلي با بسته آنها تعامل و برخورد ميكند كه آنها با بسته ايران برخورد كنند و دوم اينكه در هر دو بسته ممكن است زمينههاي مشتركي باشد كه ميتواند مورد توجه قرار گيرد.
وزير امور خارجه كشورمان سپس در پاسخ به اين سوال كه تحريمها تا چه حد بر مسائل اقتصادي تاثير گذار بوده است، با تاكيد بر اينكه بحث تحريمها مربوط به دهههاي 60 و 70 قرن بيستم ميلادي است، خاطرنشان كرد: در مناسبات امروز دنيا تحريمها نقشآفرينيهاي گذشته خود را ندارد. ما هرگز به دنبال تحريم نيستم و در تلاشيم كه حتي قطعنامهاي صادر نشود، اما اگر دشمن گمان كرد كه به واسطه همين لولويي كه درست كردهاند، ما را ميتوانند وادار كنند از حقوقمان دست برداريم، خيالشان را تخت كرديم كه اينطور نيست.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 317]