واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دبير شوراي توليدكنندگان پودر شوينده: يارانهها نقدي ميشودپودر شوينده از قيمتگذاري خارج شد
گروه صنعت و معدن - شوراي اقتصاد يارانه پودر شوينده را حذف و اين محصول را از شمول قيمتگذاري خارج كرد. حسين ابويي مهريزي - مديركل صنايع غير فلزي وزارت صنايع معادن - با اعلام اين خبر افزود: منابع حاصل از صرفهجويي پس از حذف يارانه پودر شوينده به يارانه شير و لبنيات افزوده ميشود.
به گفته وي، اين مصوبه مربوط به دوم خرداد بوده و ديروز يكشنبه به واحدها ابلاغ شد.
به گزارش ايسنا، ابويي در پاسخ به اين سوال كه آيا با حذف يارانه پودر شوينده قيمت آن در بازار افزايش نخواهد يافت، گفت: افزايش قيمت پودر شوينده برآمد چند عامل است كه طبيعتا پس از حذف اين يارانه، قيمت تمام شده را بايد مردم پرداخت كنند.
وي اضافه كرد: در هر صورت پس از حذف يارانه پودر شوينده رقابت در بازار افزايش خواهد يافت، ولي عواملي مانند تنوع توليد، تغيير فرمولاسيون و به وجود آمدن رقابت در بين توليدكنندگان باعث ميشود كه مردم قدرت انتخاب بيشتري داشته و قيمتها به آن صورتي كه تصور ميشود، تصاعدي بالا نرود.
تاكنون دولت 60درصد هزينه تمام شده پودر شوينده را با 250 ميليارد تومان يارانه پرداخت ميكرد.
سيدمصطفي مقدسي، نايب رييس انجمن صنايع شوينده ايران دراين باره گفته بود: باوجود اينكه ظرفيت نصب شده توليد پودرهاي شوينده در كشور 2 برابر نياز داخلي است، اما به دليل يارانهدار بودن اين محصول و تعيين تكليف سقف توليد از سوي دولت، سال گذشته 440 هزار تن پودر شوينده در ايران توليد شد.
به گفته وي، اگر مكانيسم بازار آزاد در صنعت پودر شوينده حاكم باشد، ظرفيت بيشتر از نياز كشور است، به دليل آنكه دولت يارانه ميپرداخت، سقف توليد را هم مشخص ميكرد. سال 86 ابتدا سقف 400 هزار تن مشخص شده شده بود كه سپس با بحران در بازار و كمبود پودر سقف آن به 440 هزار تن افزايش يافت.
در سالجاري نيز اين سقف از سوي شوراي اقتصاد مشخص نشد و براساس روال گذشته مانند سال قبل همان 440 هزار تن توليد پيگيري ميشد.
از سوي ديگر يارانهاي بودن پودر شوينده دستي سبب قاچاق آن به كشورهاي همسايه مانند پاكستان، افغانستان، عراق و آسياي ميانه ميشد.
در سالهاي گذشته 70 درصد توليد پودر شوينده دستي و 30 درصد ماشيني بود كه با افزايش درآمد سرانه مردم و ورود هر سال 500 هزار دستگاه ماشين لباسشويي در زندگي مردم و ازدواج زوجهاي جوان و افزايش سطح بهداشت خانوارها تقاضاي پودر ماشيني رو به افزايش است و بهگفته شوراي توليدكنندگان اين محصول بايد اين نسبت عكس شود؛ در حالي كه از سال 83 اين نسبت تغيير نكرده بود.
اواخر سال گذشته با كمبود پودر ماشيني قيمت هر كارتن از 7500 تا 8000 تومان به 26 هزار تومان افزايش يافت كه با تصميم دولت مبني بر توليد 40 هزار تن پودر اضافي، قيمت به حال اول برگشت.
قيمت پودر شوينده از سال 1383 ثابت مانده بود؛ درحاليكه باتوجه به افزايش نرخ مواد اوليه، قيمت تمام شده پودر شوينده بايد هر سال 10 تا 15 درصد افزايش مييافت.
توليدكنندگان پودر شوينده نياز كشور به پودر شوينده در سال جاري را 470 هزار تن اعلام كردهاند، بهگونهاي كه 310 هزار تن پودر دستي و 160 هزار تن نيز پودر ماشيني مصرف خواهد شد. تا سال گذشته ظرفيت توليد پودر شوينده در كشور بين 650 تا 750 هزار تن بود و با راهاندازي دو كارخانه ديگر در اواخر سال گذشته و يك كارخانه ديگر نيز كه در دست راهاندازي است، ظرفيت توليد پودر شوينده در كشور بين 950 هزار تن تا يك ميليون تن خواهد شد. سال گذشته 200 هزار تن پودر شوينده نيز از ايران به كشورهاي آسياي ميانه، عراق و افغانستان صادر شد.
آمادگي نداشتيم اما استقبال ميكنيم
روز گذشته لحظاتي پس از اعلام خبر حذف يارانه پودر شوينده، دبير شوراي توليدكنندگان پودر شوينده گفت: در اين شرايط آمادگي حذف يارانه پودر شوينده را نداشتيم، اما از اين تصميم استقبال ميكنيم.
مصطفي مقدسي در گفتوگو با «ايسنا» درباره حذف يارانه پودر شوينده با بيان اين مطلب افزود: توليدكنندگان بايد پس از حذف يارانه پودر شوينده با تامين بازار كاري كنند كه فشار زيادي به مردم وارد نشود.
وي با اشاره به اينكه با حذف يارانه پودر شوينده و خارج شدن اين كالا از شمول قيمتگذاري به نظر كمبودي در بازار پيش نخواهد آمد، افزود: اين اقدام يك تغييرات قيمتي در بازار به وجود ميآورد، اما در ميانمدت و بلندمدت به نفع مردم و صنعت خواهد بود.
او توضيح داد: بر اساس مصوبه جديد قرار است كميتهاي متشكل از نمايندگان سازمان مديريت و برنامهريزي سابق، وزارت بازرگاني و صنايع و معادن يارانه توليدكنندگان پودر شوينده را حساب كرده و به صورت نقدي به آنها پرداخت كنند؛ ضمن اينكه از ابتداي خرداد نيز ديگر به توليدكنندگان پودر شوينده يارانهاي پرداخت نميشود.
مدل جديد يارانه پودر شوينده از سال 1372 به اجرا درآمده بود كه سرانجام ديروز مديركل صنايع غيرفلزي وزارت صنايع و معادن با اعلام خبر خروج اين كالا از شمول قيمتگذاري دولت عنوان كرد كه منابع حاصل از صرفهجويي پس از حذف يارانه پودر شوينده به يارانه شير و لبنيات افزوده ميشود.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 309]