واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بزرگ نمايي جزئيات
مرور- حسن ميثمي:
پيمان هوشمندزاده شايد بيش از آنكه بهعنوان داستاننويس مطرح باشد، عكاس است. يا دست كم پيش از «ها كردن» بود.
هرچند كه پيش از اين مجموعه هم او در سال ۸۲ مجموعه ديگري را به نام «دو تا نقطه» توسط نشر آرويج منتشر كرده بود، اما اصلا موفقيت كار دومش را كه ۴ سال طول كشيد تا منتشر شود، به دست نياورد.
هاكردن را نشر چشمه براي نخستين بار در دي ۸۶ به بازار كتاب فرستاد، اما اين كتاب كوچك ۸۸ صفحهاي خيلي زود يعني تا نمايشگاه كتاب امسال به چاپ پنجم هم رسيد و پيمان هوشمندزاده، بيش از يك عكاس مطبوعاتي موفق، بهعنوان داستاننويس شناخته شد.
پدرام رضاييزاده
رضاييزاده ميگويد كه در ظاهر نثر اين مجموعه پيچيدگي خاصي مشاهده نميشود و نثر ساده و رواني دارد؛«حتي بهنظر ميرسد كه بيش از حد ساده و نزديك به زبان ژورنال است. اما اين طور نيست.»
پدرام رضاييزاده معتقد است كه نثر داستانها علاوه بر همراهي مخاطب عام، گاهي وقتها آهنگين ميشود و گاه لحن دارد.
او مهمترين ويژگي اين مجموعه را اين طور بيان ميكند: «پيمان هوشمندزاده به شكلي عمل كرده كه روي جزئيات بسيار ريز شده. آن قدر كه ديگر آن جزئيات تغيير ماهيت ميدهند و به كليات تبديل ميشوند و معناي جديدي پيدا ميكنند.»
اميرحسين خورشيدفر
اميرحسين خورشيدفر مهمترين ويژگي اين مجموعه را لحن طنازي نويسنده ميداند و ميگويد: «ريزبيني نويسنده مجموعه در خلق موقعيتهاي داستاني از روابط ساده و روزمره زندگي يكي ديگر از ويژگيهاي بارز اين مجموعه است.»
خورشيدفر اين قاعده را به كل كتاب تعميم نميدهد و كمي هم از اين مجموعه نقد ميكند؛«البته بهنظر من به جز خود داستان «ها كردن»، داستانهاي ديگر براي تحقق اين ويژگيها، داستانهاي موفقي نيستند.»
ياسر نوروزي
«ها كردن» فروش كرد.خوب هم فروش كرد. اين فروش دلايل زيادي داشت كه بخشي از آنها را در مقالهاي نوشتهام.ياسر نوروزي نظراتش را درباره اين مجموعه اين طور آغاز ميكند و ميگويد كه در اينجا نميخواهد از فروش اين كتاب حرفي بزند.
بلكه ميخواهد از قابليتهاي آن بگويد و فقط و فقط يكي از پارامترهاي اين مجموعه را مطرح كند. البته با اين توضيح كه اين پارامتر هم يك تيغ دو لبه است؛«گاهي يك داستان بهعلت قابليتهاي بالاي خود ميفروشد و گاه هم بالعكس. اما كتاب هوشمندزاده برخي از آن قابليتهاي بالا را داشت و آن را در نوشتن از لحظات رخوتناك زندگي خلاصه ميكنم.»
نوروزي «ها كردن»را تصوير برشهايي از ملال زندگي ميداند و ادامه ميدهد:«ملالي كه به اين راحتيها نميتوان از آن گفت و اگر هم بگويي«ها كردن» نميشود.»
حسن محمودي
به اعتقاد حسن محمودي لحن پيمان هوشمندزاده در روايت برشهايي از زندگي انسان گمگشته معاصر (ايراني) جداي از لذتهايي كه به همراه دارد موقعيتي ناب را به تصوير ميكشد؛«موقعيتي كه در وهله نخست منجر به ثبت لحظاتي شاد و به ياد ماندني ميشود.»
محمودي معتقد است راوي مجموعه از آن دسته آدمهاي ملموس و باور كردني اطرافمان است كه بايد ورود غيرمنتظره اش را به داستان ايراني خوش آمد گفت:«بي شك آدمهايي كه در اين مجموعه با زيركي نويسنده اش به دنياي داستان ما پا گذاشتهاند خودشان نيز مانند ما سرمست از اين حضور ناب و لذت بخشند.»
تاريخ درج: 4 خرداد 1387 ساعت 09:08 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 01:41 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 01:40
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]