واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مثلث ناهمگون ارتباط بزرگان غرب و شرق
روابط بينالملل- ليدا هادي:
طي سال هاي اخير دامنه روابط ميان ايالات متحده آمريكا و ژاپن با چالش هاي بسياري همراه بوده است
كه در صورت ادامه مي تواند كدورت بيشتري ميان اين دو هم پيمان شرق و غرب جهان فراهم آورد.
به عقيده بسياري از كارشناسان و ناظران سياسي مي توان دليل تنش هاي كنوني اين دو را در مساله تسليحات هسته اي كره شمالي و عدم شفافيت مواضع آمريكا در قبال سياست هايي كه ژاپني ها در اين رابطه وضع كرده اند دانست. از سوي ديگر حواشي موضوعاتي مانند حضور ناوهاي دريايي آمريكا در اكيناوا و جزيره گوام هم بر تنش رابطه آنها افزوده است. با اين همه اگرچه بتوان فهرستي بلند از مناقشات دو قدرت غرب و شرق آبهاي اقيانوس آرام تهيه كرد اما اختلاف هاي آنها با هم مانند نزاع هاي خانوادگي يك زوج قديمي است كه هر قدر هم بحراني و فراگير باشد باز هم به جدايي آنها نمي رسد!
آنچه اين روزها ژاپني ها را بيش از هر عامل ديگري رنج مي دهد ترس از منزوي شدن است، آن هم به سبب آغاز مناسبات آمريكا و قدرت نوظهوري مانند چين ! تا جايي كه بسياري از ژاپني از توجه بسيار نامزدهاي انتخاباتي آمريكا به مساله چين ابراز نگراني كرده اند و آن را دليلي براي عدم توجه به خود مي دانند.
البته چنين نگراني هايي از سوي ژاپن چندان هم دور از انتظار نيست چراكه امكانات پدافند آمريكا و ژاپن اصلا با هم همسو نيست و به اين صورت است كه آنها هركدام در يك طرف قضيه جاي مي گيرند. البته در سال هاي اخير به دفعات براي ابراز تقارن هاي تسليحاتي ميان آنها صحبت هاي فراواني شده از قبيل اين كه ژاپن به كشوري با قابليت هاي بالاي تسليحاتي حتي سلاح هاي اتمي است. اما حتي عنوان كردن چنين مسايلي هم نتوانست مشكلي از سر راه آنها بردارد. چرا كه در اين ميان مساله اي مانند زمان جنگ سرد پيش مي آمد.
هر قدر ژاپن به تسليحاتي بيشتر دست پيدا كند باز هم به قابليت آمريكايي ها نمي رسد و اين عدم تقارن همواره پابرجاست. مانند اين نگراني را در سالهاي جنگ سرد تمامي كشورهاي اروپايي آمريكا تجربه كرده اند . آنها در تمامي آن سال ها به رغم امكانات وسيع تسليحاتي خود نگران استقلال و واگذاري خاك خود بودند. تنها راهكار موثر در اين ميانه حضور نيروهاي آمريكايي و پايگاه هاي نظامي آنها در اين كشور به منظور حمايت از دو كشور آمريكا و ژاپن است. اين تنها تضميني است كه آمريكايي ها مي تونند با گرفتن امتياز آن از ژاپني ها در برابر هر گونه تهديدي از چين به آنها بدهند.
آمريكا و ژاپن بر خلاف چين داراي نظاي دموكرات با نقاط مشترك فراواني هستند كه هر دو به نوعي از قدرت گرفتن چين در سال هاي اخير چندان رضايت ندارند، هر چند به اين اطمينان دست يافته اندكه چين نمي تواند در هيچ طريقي براي آنها خطرآفرين باشد.
آمريكا هم اكنون به مثلت ارتباط چين ژاپن و آمريكا در آسيا براي ثبات اين منطقه ارزش فراواني قايل مي شود. هر چند كه اضلاع اين مثلث در ميان آمريكا و ژاپن بلنداي بيشتري دارد. اين در حالي است كه چين هر روز به قدرتي بالاتر از روز پيش تبديل مي شود. يك سوم آمريكايي ها معتقدند كه چين به زودي همه جهان را احاطه مي كند و 54 درصد آنها چين را بزرگ ترين تهديد جهاني آنها مي دانند. چنانچه چين با رشد اقتصادي كنوني پيش رود طي 30 سال آينده اين كشور جايگاه آمريكا را در گستره جهاني كسب مي كند.
در اين راستا هر گونه سياستي در قبال چين نيازمند آميزه اي از واقع گرايي و ليبراليسم كافي است . هم اكنون آنچه كه آمريكايي ها به آن توجه دارند مخاطره ها و مشكلات بسياري مانند انواع بيماري هاي همه گير و .. است كه اين كشور را در مقايسه با ژاپن در رده اي پايين تر قرار مي دهد. براي اين منظور است كه به عقيده بسياري از كارشناسان براي تقابل با چين بايد به قدرتي نرم و رفتاري غير نظامي روي آورد. آمريكايي هاكه هموراه در هر رويكردي صرفا به دنبال منافع خاص خودشان هستند اين بار بي گدار به آب نمي زنند. ژاپن هنوز بهترين هم پيماني است كه مي تواند تا سالهاي سال منافع اين كشور را تامين كند، البته اگر اژدهاي زرد همچنان در خواب زمستاني خود به سر ببرد!
تاريخ درج: 4 خرداد 1387 ساعت 12:24 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 00:32 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 00:31
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 343]