واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ادبيات و نوآوري/5 زنوزيجلالي: نوآوري بايد برپايه سنت ادبي پربار فارسي باشد
خبرگزاري فارس: «فيروز زنوزي جلالي» گفت: نوآوري بايد برپايه سنت ادبي غني و پربار ادبيات فارسي باشد زيرا زيرساخت ادبيات دنيا بر شانه استوار ادبيات شرق بنا نهاد شده است.
«فيروز زنوزي جلالي» داستان نويس در گفتوگو با خبرنگار ادبي فارس بيان داشت: در ادبيات همواره تلاش بر اين است كه نوآوري صورت بپذيرد اما بسياري از دوستان به نام نوآوري از آن سمت بام ميافتند و به اغراق محض ميرسند. بيشتر نظرگاهها و ديدگاههايي كه از طريق ترجمه به ادبيات ما ميآيند معلوم نيست چرا دچار اغراق شديد ميشوند؟
وي افزود: شايد دليل اين امر همان افراط و تفريط ما باشد.شاهديم كه با استفاده از آن آموزههاي وارداتي نوعي از ادبيات شكل ميگيرد كه اگر آن طرف هم ترجمه شود بسيار حيرتانگيز است و چه بسا كساني كه خود صاحب اين ديدگاه هستند خيلي جا ميخورند.
وي در خصوص ارتباط بين نوآوري ادبي و سنتهاي ادبي تصريح كرد: زيرساخت ادبيات دنيا بر شانه استوار ادبيات شرق بنا نهاد شده است. خيلي از افرادي كه در حوزه ادبيات نيرومند بودند و خود پايهگذار مكاتب بودند، خود بيبهره از ادبيات شرق نبودند. پارهاي از آنها مثل آندره ژيد صراحتا بيان داشتند كه از اين ادبيات غني استفاده كردهاند. امروز كوئيلو دارد از ادبيات شرق به شيوهاي خاص استفاده ميكند و آنرا دستمايه قرار ميدهد. اين نوآوري به هر حال بايد برپايه سنت ادبي غني و پربار فارسي باشد. اين طور نيست كه ما اثري را بنويسيم كه به هيچوجه به جايي متصل نباشد. پايه مدرنيته و پسامدرنيسم در غرب هم بر پايه آثار بالزاك كه از پيشينيان است،بنا نهاده شده است.
وي با انتقاد از اندك بودن سرانه مطالعه بخصوص بين نويسندگان بيان داشت: علاوه بر اندك بودن سرانه مطالعه بين نويسندگان همان اندك مطالعهاي هم كه دارند اصلا بهروز نيست.بسياري از نويسندگان آثار روز دنيا را مطالعه نميكنند چه رسد به اينكه به ادبيات كلاسيك رجوع كنند. خيليها از تاريخ بيهقي، هزار و يكشب و ... بيخبرند و اصلاً مطالعه ندارند. وقتي كه مطالعه نشوند چگونه انتظار داريم كه از اينها بهرهبرداري شود؟ ادبيات كلاسيك ما پر از مواد خام است. مثلاً شما به كارهاي ماركز رجوع كنيد اين رئاليسم جادويي كه ما از ماركز امروزه ميشناسيم بسياري از آن در هزار و يكشب آمده اما اينطرف مشكل ما فقر مطالعه است.
«زنوزي جلالي» در خصوص نوآوري در ادبيات دفاع مقدس بيان داشت: اينگونه داستاننويسي بايد با بسياري از مكاتب امروز همسو شود اما اين همسويي بايد با احتياط باشد، يعني اينكه در مواجهه با آن نظرگاههايي كه مختص جامعه غرب هستند با احتياط عمل كنيم؛از آن جهت كه با مختصات فرهنگي جامعه ما همخوان نيستند. اطلاع يافتن از اين آموزهها بسيار خوب است اما در جامعه در حال گذار ما استفاده از اين نظرگاهها بسيار خطرناك است.
وي تصريح كرد: نويسنده بايد آيينه زمان خويش باشد، نويسنده بايد در مورد مسائل روز جامعالاطراف باشد و از آنها آگاهي داشته باشد. براي رسيدن به دلجامعه امروز بايد مسايل را خوب بشناسيم و نميتوانيم با آنها بيگانه باشيم.
انتهاي پيام/ش
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]