واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رييس مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي: دانشنامه، شناسنامه فرهنگ يك ملتاست
داخلي. فرهنگي. دانشنامه.
رئيس مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي گفت: دانشنامه، شناسنامه فرهنگ يك ملت است و اين كار، دانشنامهنويسي را بسيار ارزشمند ميكند.
"سيدكاظم موسويبجنوردي" شامگاه چهارشنبه در همايش آشنايي با دانشنامه گلستان افزود: دانشنامه، كتابي معمولي نيست و از آنجا كه در موضوعات گوناگون وارد ميشود، پاسخگوي نيازهاي بسياري از پژوهشگران نيز هست و از آن به عنوان امالمراجع ياد ميشود.
وي تصريح كرد: خوشبختانه پس از انقلاب در همه زمينهها خصوصا زمينه فرهنگي حركت گستردهاي شروع شد به گونهاي كه در حال حاضر نزديك به يكصد دانشنامه در كشور در دست تدوين است.
به گفته وي، اين موضوع علامت تحرك، بيداري و هوشمندي ملت ايران است كه در فرصتهاي مناسب تاريخي، حركتهاي مناسبي را از خود نشان ميدهد.
موسويبجنوردي با اشاره به اينكه مركز فرهنگي بدون كتابخانه مجهز هيچ معنايي ندارد گفت: براي تدوين يك دانشنامه قوي، ضروري است كه يك نسخه از همه اسنادي كه از اين منطقه در سازمان اسناد ملي موجود است در كتابخانهاي گردآوري شود تا در مواقع لزوم دسترسي به آن آسان باشد.
رئيس كتابخانه ملي ايران تاكيد كرد: همچنين بايد همه تحقيقاتي كه دانشمندان ديگر از جمله خاورشناسان در خصوص اين منطقه انجام دادهاند در اين كتابخانه گردآوري شود.
وي با اشاره به لغزشگاههايي كه در تدوين دانشنامه وجود دارد گفت: يكي از لغزشگاههاي مهم در اين امر خروج از موضوع است.
وي خاطرنشان كرد: در يك دانشنامه تخصصي كه راجع به يك مساله خاص نوشته ميشود پرداختن به موضوعات عام كه كل كشور را شامل ميشود خروج از موضوع محسوب ميشود.
وي يادآور شد: در تدوين دانشنامه گلستان توجه خود را بر صنايع دستي، رقصهاي محلي، موسيقي، گويشها و هر چيزي كه خميرمايه فرهنگ استان محسوب ميشود معطوف و از مسايل حاشيهاي بپرهيزيد.
معاون مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي نيز در اين همايش با اشاره به اهميت مقوله هدف در تدوين دانشنامه گفت: در آغاز تدوين هر دايرهالمعارفي بايد دقت كرد كه چه طبقهاي از طبقات اجتماع مخاطب آن قرار ميگيرند.
"دكتر سيدصادق سجادي" افزود: توجه به اين موضوع، زبان، بيان و حجم مطالب قابل ارايه به مخاطب را براي نويسندگان روشن ميسازد.
وي تاكيد كرد: البته نبايد از نظر دور داشت كه دانشنامه براي هر گروهي كه تدوين ميشود بايد با اتكاء بر اسناد و مدارك صحيح باشد.
وي با اشاره به برخي آفات در تدوين دانشنامهها گفت: يكي از بزرگترين آفات در تدوين دانشنامهها عنصر مبالغه است.
وي اضافه كرد: در نگارش دانشنامه، نويسندگان و پژوهشگران حق ندارند در بيان مطالب اغراق كنند به طوري كه، كليه محاسن را به خود و سرزمين خود و كليه قبايح را به دشمنان نسبت دهند.
سجادي يكي ديگر از آفات تدوين دانشنامهها را عدم مطالعه ديدگاه مخالفان دانست و گفت: پژوهشگر نبايد فرصت مطالعه منابع مختلف را به بهانه همسو نبودن نظرات نويسنده با خود از دست بدهد.
به گفته وي، مطالعه ديدگاههاي گوناگون حتي اگر مخالف ديدگاه كلي حاكم بر كل دانشنامه باشد در تدوين دايرهالمعارفي علمي و پربار كمك شاياني خواهد كرد.
اين همايش يكروزه از سوي موسسه فرهنگي ميرداماد برگزار شد.
موسسه فرهنگي ميرداماد در سال ۸۱به همت آيتاله نورمفيدي نماينده وليفقيه در استان گلستان و امام جمعه گرگان فعاليت خود را آغاز كرد.ك ۳ ۵۷۹ /۶۰۲/۶۴۷۹/۵۰۶
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]