واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تحقيرهاي هيجاني در مدارس افزايش يافته است - نسرين اميري
ايجاد انگيزه آموزشي امروزه يكي از آيتمهاي مهم در زمينه مسائل يادگيري و آموزشي است، ديگر نميتوان به اسم تنبيه دانشآموزان را در معرض خشونت قرار دارد. واژه تنبيه از آگاه كردن نشأت ميگيرد در حالي كه هيچگاه نميتوان براي آگاه كردن افراد از خشونت استفاده كرد. خشونت در فضاهاي آموزشي درس خواندن را از حالت شاداب خارج ميكند. درس همراه با اضطراب و نگراني نتيجهاي به بار نميآورد.
كساني در يادگيري موفقتر هستند كه درس خواندنشان را كاربردي نكرده باشند. برخي از معلمان متاسفانه به دانشآموزان به شكل يك موجود كه در جهت رشد و تكامل دچار تغيير و تحول ميشود نگاه نميكنند بلكه از نظر اين افراد آموزش تنها يك انجام وظيفه است و همانند يك كارخانه ميخواهند كالاهاي يكشكلي توليد كنند غافل از اينكه هريك از اين افراد با ديگري تفاوت دارد. نميتوان از همه انتظار گرفتن نمره 20 داشت.
شايد همان دانشآموزي كه نمره كمتري كسب ميكند داراي خلاقيتهاي ويژهاي است. بايد توجه داشت كه مدرسه به غير از جنبههاي آموزشي، بايد محيط مناسبي براي يادگيري مهارتهاي اجتماعي و تبادل اطلاعات باشد. اگر به فضاي مدرسه فقط از جنبه آموزشي آن نگاه كنيم بهطور قطع نميتواند سازنده باشد. معلمان بايد هدايتگر دانشآموزان باشند نه اينكه با ترس و اضطراب آنها را وادار به انجام كارها و يا يادگيري برخي مسائل كنند كه شايد واقعا از عهدهشان برنميآيد. بررسيهاي صورتگرفته مشخص كرده كه خوشبختانه خشونت فيزيكي در مدارس بسيار كاهش يافته است اما اتفاق ناخوشايندي كه رخ داده افزايش تحقيرهاي هيجاني دانشآموزان است. اين روزها ديده ميشود برخي از دانشآموزان به بهانههاي مختلف مقابل يكديگر تحقير ميشوند. نمره پايين، شيطنت، انجام ندادن تكاليف و... همه ميتواند موضوع تحقير واقع شود. اين مسائل هم ميتواند به موازات مورد ضرب و شتم و يا خشونت عليه دانشآموزان تاثير مخربي داشته باشد. بر اين اساس با توجه به حساسيت موقعيت معلم در مدارس توصيه ميشود متوليان امر، افرادي را كه از لحاظ روحي، آرامتر و صبورتر هستند براي شغل معلمي انتخاب كنند. اين در حالي است كه وجود عشق و علاقه به تدريس و آموزش، فاكتور مهمي براي موفقيت شغلي و تربيت دانشآموزان سالمتر شناخته ميشود. از سوي ديگر آموزگاران بايد با روشهاي ايجاد انگيزه به عنوان عامل مثبت در يادگيري دانشآموزان آشنا شده و دورههاي لازم را در اين زمينه بگذرانند. نبايد فراموش كرد كه آرامش خاطر معلمان، خود ميتواند در ثبات روحي آنها و افزايش انگيزه يادگيري تاثير داشته باشد. يك معلم هنگام تدريس نبايد دغدغهخاطر ديگري جز حرفه خودش داشته باشد. اگر يك شخص در زندگي اقتصادي خود با مشكلات زيادي مواجه باشد و نتواند آنها را برطرف كند ممكن است رفتارهاي غيرقابل كنترلي از او سر زند و بازخورد آن به دانشآموزان برسد. در اين شرايط حتي تحمل كردن فضاي كلاس درس نيز براي آن آموزگار قابل تحمل نخواهد بود. بدين ترتيب توجه ويژه به سلامت و بهداشت روان افراد پيش از آموزگار شدن اهميت زيادي دارد و در صورت وجود مشكلات اجتماعي و يا رواني در ميان معلمان بايد راهحلهاي مناسب با مراجعه به مراكز مشاوره وابسته به آموزش و پرورش در اختيارشان قرار گيرد، چراكه اين افراد در نقطه حساسي قرار گرفتهاند و آن هم آموزش نسل آينده است.
* فوقتخصص روانپزشكي كودك و نوجوان
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 700]