واضح آرشیو وب فارسی:مهر: /علوم انساني و چالش اشتغال/علوم انساني نقش مهمي در سامان جامعه ما بر عهده ندارند
استاد فلسفه دانشگاه تهران در همايش علوم انساني و چالش اشتغال گفت: علوم انساني نقشي را كه در ساير جوامع ايفا ميكنند، در جامعه ما بر عهده ندارند.
به گزارش خبرنگار مهر، در آغاز دومين روز از همايش علوم انساني و چالش اشتغال كه به همت انجمنهاي علمي دانشجويي فلسفه دانشگاه تهران و دانشگاه شهيد بهشتي در تالار فردوسي دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران برگزار شد، دكتر محمد رضا حسيني بهشتي، عضو هيئت علمي گروه فلسفه دانشگاه تهران و دبير علمي اين همايش در مورد «علوم انساني: چالش در دو عرصه ي معرفت و اشتغال» سخنراني كرد.
دكتر بهشتي در ابتدا با اشاره به فراگيري معضل اشتغال در جامعه ما گفت: معضل اشتغال در جامعة ما در دهه هاي اخير مسئلهاي است كه دامنه اي گسترده دارد و مختص به دانش آموختگان علوم انساني نيست و بايد بي ترديد در چارچوبي فراخور دامنة خود مورد تحليل قرارگيرد.
وي سپس به وضع علوم انساني در رابطه با اين معضل پرداخت و گفت:در اين ميان، علوم انساني از وضعيت خاصي برخوردارند كه آنها را از ساير رشته هاي علمي ممتاز مي سازد، زيرا در مقايسه با علوم ديگر، يكي از مؤلفههاي مؤثر در معضل اشتغال دانش آموختگان اين علوم به نامعلوم بودن جايگاه و تصوير اين علوم در عرصة معرفت در جامعة فكري ما باز ميگردد.
وي تاكيد كرد: ناروشني ها وكاستي هاي موجود در بنية نظري كشور، شناخت ناكافي از حيطة كار علوم انساني و توانمنديهاي آنها و نقش مهم و تعيين كنندهاي كه مي توانند در اين حيطه داشته باشند، موجب شده است كه برغم آنكه در سطح نوشتارها و گفتارها به وفور از آنها نام برده مي شود، نقشي را كه معمولا در ساير جوامع برعهده دارند، در جامعة ما ايفا نكنند.
دكتر بهشتي با اشاره به عرصه هاي مختلف تصميم گيرنده در مورد معضل اشتغال گفت: در عرصة برنامه ريزي ها و تصميم هاي كلان و خرد كشور نيز، چه در مرحلة هدفگذاري ها و برنامه ريزي ها و چه در مرحلة مطالعاتي كه مي توانند در زمينة تحقق عملي اهداف تعيين شده در برنامه ها راهگشا باشند، به دليل احساس بي نيازي كاذب، بسياري از جهت گيريها و اقدامات عملي صورت مي گيرد كه بدون اتكا به مطالعات بنيادين پيشين، براساس برداشتهاي محدود و غالبا سطحي مراجع برنامه ريزي و تصميم گيري به اجرا گذاشته مي شوند، در حالي كه بسياري از اين مطالعات بايد در حيطة علوم انساني صورت گيرد.
به علاوه، نبودن معيارهاي روشن به لحاظ معرفت شناختي براي داوري دربارة اصل هدفگذاري ها و سپس چگونگي ارزيابي برنامه ها و درنهايت، سنجش عملكردها حداقل زمينة هاي لازم براي حركت با ثبات اين علوم را از آنها سلب كرده است.
دكتر بهشتي فقدان ارتباط ميان دو عرصه عمل و نظر در حوزه علوم انساني را يكي از مشكلات معضل آفرين خواند و گفت: گره نخوردن فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي با روند عمل و اجرا نوعي كندي و رخوت را در اين رشته ها به همراه داشته است.
دكتر بهشتي در پايان با تاكيد مضاعف بر معضل اشتغال در حوزه علوم انساني گفت: به دليل سردرگمي در هدفگذاري ها و برنامه ريزي هاي آموزشي و پژوهشي، حجم و كيفيت تربيت نيروي كارآمد آموزشي و پژوهشي و انطباق آن با نيازهاي كشور دربوتة ابهام قرار گرفته است. اين در حالي است كه آمار تعداد موسسات آموزشي و پژوهشي، دانشجويان، دانش آموختگان و فارغ التحصيلان اين رشته ها رشدي پرشتاب داشته و اشتغال آنان را به چالشي جدي مبدل ساخته است.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]