واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شکل های نقطه اییکی از روش های رایج تحلیل حرکت اجسام در آزمایشگاه های فیزیک، استفاده از تحلیل نقطه ای است.نوار چسب بلندی به جسم در حال حرکت چسبانده می شود و با نخ به وسیله ای بسته می شود که بتواند در بازه های زمانی منظم – برای مثال هر 10/0 ثانیه- روی برچسب یک نشان نقطه مانند بر جا گذارد. وقتی جسم حرکت می کند، نوار چسب را از میان وسیله نشان گذاری می کشند و قطاری از نقطه ایجاد می شود. این نقطه ها خلاصه وضعیت حرکت جسم هستند و بنابراین نمود تصویری حرکت جسم به شمار می آیند.فاصله نقطه ها از هم روی نوار چسب، تغییر مکان جسم را در طول بازه های زمانی نشان می دهد. اگر فاصله بین نقطه ها زیاد باشد نشان می دهد که جسم در آن بازه زمانی به سرعت حرکت کرده است.اگر فاصله بین نقطه ها کم باشد نشان می دهد که جسم در آن بازه زمانی به کندی حرکت کرده است. در شکل زیر نوار چسب های نقطه دار برای حرکت های سریع و کند نشان داده شده است.
همچنین تحلیل یک شکل نقطه ای نشان می دهد که حرکت جسم با سرعت ثابت و یا شتابدار بوده است.اگر فاصله بین نقطه ها تغییر کند معلوم می شود سرعت متغیر بوده و در نتیجه حرکت شتاب داشته است.اگر فاصله بین نقطه ها ثابت بماند معلوم می شود سرعت ثابت بوده و در نتیجه حرکت شتاب نداشته است. در شکل زیر نوار چسب های نقطه دار برای حرکت های سرعت ثابت و شتابدار نشان داده شده است.
بنابراین شکل های نقطه ای روش دیگری برای معرفی صورت های مختلف حرکت اجسام می باشد.یافته های خود را امتحان کنید.در برخی مواقع شکل های نقطه ای را شکل های قطره ای بنزین نیز نامیده می شوند.فرض کنید موتور اتومبیلی نشتی دارد و با آهنگ زمانی منظمی، بنزین از آن نشت می کند. وقتی اتومبیل در شهر حرکت می کند، در خیابان ها، ردی از بنزین از خود به جا می گذارد. این رد می تواند درباره حرکت اتومبیل اطلاعاتی را ارائه دهد. شخصی چنین اتومبیلی دارد و در هنگام حرکت این آثار را بر جا گذاشته است. سه رد زیر را تحلیل کنید. فرض کنید مسیر حرکت این شخص از چپ به راست بوده است. در هر قسمت از شکل مشخصات حرکت اتومبیل را توصیف کنید.
پاسخ یافته های خود را امتحان کنید.1. راننده اتومبیل درابتدای مسیر از سرعت خود می کاهد تا اینکه نهایتاً اتومبیل متوقف می شود. راننده برای مدت کوتاهی ساکن می ماند، سپس تا رسیدن به خط پایان به تدریج شتاب می گیرد.2. راننده اتومبیل در اولین بازه زمانی با سرعت ثابت حرکت می کند و سپس تا رسیدن به خط پایان به تدریج شتاب می گیرد.3. راننده اتومبیل در اولین بازه زمانی با سرعت ثابت حرکت می کند. آنگاه به شکل ناگهانی از سرعت خود می کاهد تا اینکه متوقف می شود. راننده برای مدت کوتاهی ساکن می ماند، سپس با سرعت ثابتی (کمتر از سرعت اولیه) به مسیر خود ادامه می دهد. مرکزیادگیری سایت تبیان - تهیه: بهاره امینیتنظیم: سمیرا بادامستانی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 543]