واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شب یوری در راه است12 آوریل سال 1961 میلادی یوری گاگارین با فضاپیمای وستوک به فضا سفر کرد تا اولین قدم بشر برای فتح دنیای بالای سر خود برداشته شود. هم اکنون با گذشت 50 سال از این رویداد؛ نزدیک به 10 سال است که ستاره شناسان سراسر جهان این روز را با برگزاری مراسمی به نام "شب یوری" گرامی می دارند. شبی که هدف آن "جلب توجه عموم به اهمیت فضا" و " آشنایی با ماموریت های فضایی" است.
در دهه 1930 گروههایی در آمریکا، شوروی و آلمان بصورت جدی در حال فعالیت برای ساخت موشک بودند. در ابتدا هدف آنها ساخت موشکی بود که بتواند از نیروی گرانش زمین رهایی یابد و از جو زمین خارج شود. مغز متفکر شوروی در علوم فضانوردی، سرگئی کرولُف بود. او فعالیتهای خود را در سالهای آغازین دهه 30 میلادی در گروههای موشک سازی روسی آغاز کرد که توانستند نخستین موشک مایع سوز را درست نمایند. اولین گام موفقیت آمیز کرولُف پرتاب موشک اسپوتنیک1 به فضا بود که در پی این اتفاق جنگ ستارگان که مسابقه شوروی با آمریکا برای فتح فضا بود آغاز گردید. روسها در سال 1957 توانسته بودند اولین موجود زنده را که مادهسگی با نام لایکا بود با موشک اسپوتنیک 2 راهی فضا کنند. این موشک که وزنش برابر یک فولکسواگن بود بیش از 5 ماه در مدار زمین میچرخید. البته لایکا در دقایق اولیه به دلیل فشار بسیارِ ناشی از خروج موشک از جو زمین مرد و نتوانست اولین موجود زندهای باشد که زمین را بر فراز آن میبیند. سرانجام آرزوی بشر برای سفر به خارج از جو زمین به واقعیت پیوست و در دوازدهم آوریل 1961 یوری گاگارین اولین انسانی بود که زمین را از فضا مشاهده کرد. او توانست شکوه و زیبایی وصفناشدنی زمین را درک کند. یوری حدود مرزبندی بین کشورها یا برخورد و کشمکش بین مردم را نمیدید. او مسائل و مشکلات یا موفقیتهای ما را هم نمیدیدید. چیزی که او مشاهده میکرد سیارهای باشکوه و مامن و پناهگاهی کوچک در فضا بود. خانهای که ما همه در آن سهیم هستیم. یوری گاگارین در ساعت ده صبح 12 آوریل با فضاپیمای وستوک1(VOSTOK) که به معنای زمین است، از پایگاه فضایی بایکانور قزاقستان به سوی 300 کیلومتری زمین، یعنی دربالاترین نقطه مداری که تاکنون بشر به آن رسیده بود حرکت کرد و پس از 108 دقیقه یک دور کامل به دور مدار زمین چرخید. گاگارین بیش از 40000 کیلومتر را در فضا در عرض یک ساعت و چهل و هشت دقیقه پیمود. در پایان سفر فضایی یوری در محل پیشبینی شده- ایالت ساراتوف- به زمین نشست.
20 سال بعد از پرواز گاگارین به فضا و در همان روز نخستین شاتل فضایی به نام کلمبیا به مدار زمین رفت تا یک بار دیگر جهشی عظیم در پروازهای سرنشین دار فضایی به وجود آید. شاتل فضایی که فضاپیمایی با قابلیت چندین بار پرواز است تا چند وقت پیش یکی از اصلیترین فضاپیماهای ایالات متحده آمریکا محسوب میشد که به تازگی با سیاست های جدید فضایی آمریکا تعدادی از آن ها بازنشسته شده اند.تقارن این 2 رویداد مهم فضایی در 12 آوریل باعث شده است تا در سراسر جهان به یادبود این دو پرواز تاریخی مراسمی با عنوان "شب یوری" برگزار شود. شب یوریاز سال 2000 سازمانی غیردولتی با نام «شب یوری» مبدع برگزاری یادبود سفر نخستین انسان به فضا است. این سازمان که اعضایش را تعدای از منجمان و علاقمندان به فضا تشکیل میدهند از تمامی دوستداران فضا در سرتاسر دنیا میخواهد که در شب 12 آوریل هر سال به یادبود سفر یوری گاگارین به فضا «جشن شب یوری» را برگزار نمایند. از سال 2001 جشن شب یوری در کشورهای بسیاری همچون آمریکا، آلمان، سوئد، فرانسه، مصر، کانادا، شیلی، استرالیا و چندین کشور دیگر برگزار میشود. در شب یوری گروههای دوستدار فضا برنامههای عمومی را جهت شناخت یوری گاگارین و همچنین آشنایی مردم با زیباییهای فضا در اماکن عمومی اجرا میکنند. هدف از اجرای شب یوری نشان دادن صلح و وحدت انسانها در تمام این کره خاکی است که یوری گاگارین نماد آن میباشد. در چند سال گذشته رصدخانه شهرستان فسا برنامه کوچکی را در این زمینه برگزار کرد اما در فروردین 1382 باشگاه ستارهشناسی اندیشه(باسا) شب یوری را بصورت جدیتری در سالن اجتماعات فرهنگسرای مدرسه برگزار نمود. گزارش این برنامه که شامل سخنرانی چند تن از منجمان پرکار ایرانی و نمایش اسلایدهای نجومی بود توسط گردانندگان شب یوری تایید شد و چراغ ایران که در نقشه برگزار کنندگان شب یوری در سایت yurisnight خاموش بود روشن شد. شب یوری در سال 83 توسط ویژه برنامه تلویزیونی آسمان شب برگزار شد تا نام ایران کماکان در فهرست برگزارکنندگان شب یوری حفظ شود.
از آنجایی که صنعت فضایی ایران در چند سال اخیر از پیشرفت چشمگیری برخوردار بوده است، شب یوری فرصت مناسبی است تا ایرانیان به اهمیت موضوع فضا و داشتن صنایع فضایی دست بیابند. همانطور که اشاره شد این شب اهدافی نظیر بومی سازی ماموریت های فضایی، آشنایی با فضا و ... را به همراه دارد. کسانی که می پندارند فضا و صنایع فضایی سود چندانی برای جامعه ندارد هدف اصلی این شب هستند. البته مردم ایران پس از موفقیتت های اخیر فضایی نظیر پرتاب ماهواره امید اندکی با اهمیت فضا و داشتن صنایع فضایی آشنا شدند اما این آشنایی هم کماکان از روی اخباری است که عمدتا به دست افرادی نا آشنا با این علوم تنظیم و نگارش شده اند. شب یوری فرصت خوبی است که به سراغ این اهمیت ها بروید و سعی کنید به صورت پایه ای و اساسی با اهمیت فضا برای ایران و بومی کردن این صنایع آشنا شوید. فرآوری: م.ح.اربابی فربخش دانش و زندگی تبیانبرگرفته از آسمان پارس
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 428]