تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 30 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خداشناس ترين مردم پر درخواست ترين آنها از خداست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860719691




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نگراني از طرح مساله‌ي چند همسري در تلويزيون!


واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: نگراني از طرح مساله‌ي چند همسري در تلويزيون!
تلويزيون رسانه‌يي است كه چندان به منافع مردم توجهي ندارد و بر مبناي يك ايدئولوژي كار خود را دستور كرده است.
شاخه‌ي زنان جبهه‌ي مشاركت ايران با فعال كردن بخش فرهنگي خود به نقد سريال «پيامك از ديار باقي» با ديدگاه روانشناسي و آسيب‌شناسي خانواده پرداخت. اين نشست 25 ارديبهشت‌ماه از سوي شاخه‌ي زنان جبهه مشاركت برگزار شد و دكتر اميرعلي احمدي (جامعه‌شناس خانواده)، مسعود آبيار(روانشناس خانواده) و چيستا يثربي ( نويسنده و منتقد ) به عنوان كارشناس براي نقد اين سريال حضور داشتند.

**ضرورت نقد در جبه مشاركت
در ابتداي اين مراسم فخرالسادات محتشمي‌پور درباره‌ي علت نقد سريال «پيامك از ديار باقي» در جبهه‌ي مشاركت گفت: اين سريال به علت تأثيراتي كه مي‌تواند بر خانواده گذاشته باشد، همچنين واكنش‌هايي كه پس از پخش آن برانگيخته شد، براي نقد انتخاب شده است.
وي با بيان اين‌كه نقد «پيامك از ديار باقي» شروعي است بر برگزاري جلسات نقد فيلم‌ها و سريال‌ها از سوي شاخه‌ي زنان جبهه مشاركت، اظهار كرد: نقد فيلم‌ها و سريال‌ها فاز جديدي از فعاليت‌هاي فرهنگي و اجتماعي شاخه زنان است و تلاش مي‌كنيم كه در كنار فعاليت‌هاي سياسي زنان، فعاليت‌هاي فرهنگي و اجتماعي نيز داشته باشيم و جامعه را به سمت مسووليت اجتماعي بيشتر سوق دهيم. اين امر مستلزم برخورداري از شناخت بيشتر از محيط خود و شرايط بشري است.
وي گفت: برگزاري جلسات نقد فيلم، بستگي به نوع و ميزان استقبال از آن دارد، چرا كه مخاطبان ميزان ضرورت برپايي اين نشست‌ها را تعيين مي‌كنند. البته قصد داريم در اين جلسه‌ها زواياي مختلف تأثير رسانه‌اي ملي بر خانواده‌ها را به صورت كارشناسانه بررسي كنيم.

**ارزش شدن چند همسري!
چيستا يثربي درباره‌ي ضرورت برگزاري جلسه‌ي نقد سريالي چون «پيامك از ديار باقي» از سوي تشكيلاتي كه هدف اصلي آن مشاركت سياسي (جبهه مشاركت) است، اظهار كرد: زماني‌كه سريالي از يكي از شبكه‌هاي سراسري (شبكه‌هاي اول سيما) پخش مي‌شود و مخاطب عام دارد، خودبه‌خود به يك پديده‌ي جامعه‌شناختي تبديل مي‌شود. البته موضوع بحث ما از نقد يك سريال حادتر است؛ چراكه آن‌چه «پيامك از ديار باقي» و مجموعه‌هاي مشابه آن درحال رواج آن هستند نوعي نگاهي خاص به چند همسري است.
اين منتقد در ادامه گفت: طبق نظريه‌هاي روانشناسي زماني كه براي پديده‌اي ارزش زيادي قايل شويم، پديده‌ي ديگري به ضدارزش تبديل مي‌شود. بنابراين وقتي فيلم‌ها و سريال‌ها به نقد زوجين توجه زيادي كنند ، خانواده‌هاي ساده و صميمي كم‌اهميت مي‌شوند.
يثربي با اشاره به ساختار «پيامك از ديار باقي» اظهار كرد: فيلم‌نامه‌ي اين سريال به شدت ضعيف بود. طرح آن نيز چندپاره و واضح بود كه طرح اصلي چيز ديگري بوده است. از سوي ديگر همه‌ي شخصيت‌هاي آن يكنواخت بودند.

**تلويزيون اثري عوام‌فريبانه بر مردم
دكتر احمدي نيز گفت: تلويزيون رسانه‌يي است كه چندان به منافع مردم توجهي ندارد و بر مبناي يك ايدئولوژي كار خود را دستور كرده است.
اين جامعه‌شناس خانواده افزود: براساس نظريه جامعه‌شناسي ارتباطات به‌طور كلي تلويزيون اثري عوام‌فريبانه بر مردم دارد، چون آنان ساكت روبه‌روي آن مي‌نشينند و با تداوم تماشاي تلويزيون، اين رسانه به تدريج بر نگرش‌هاي آن‌ها تأثير مي‌گذارد و الگوهاي رواج داده شده از طريق آن، در رفتار مخاطبان جاري مي‌شود.
وي با اشاره به رويكرد صداوسيما به پديده‌ي چند همسري اظهار كرد: بر هيچ‌كس پوشيده نيست كه تلويزيون در زمينه‌ي چند همسري، عمدا در جهت ترويج اين پديده عمل مي‌كند. در بسياري چند زني مطرح مي‌شود. البته كم‌كم چند زني در يك موضوع فرعي، درحال تبديل شده به موضوع اصلي سريال‌هاست. اين درحالي است كه چند زني به هيچ‌وجه با شرايط فعلي جامعه ايران سازگار نيست و بنابراين پافشاري سيما بر ترويج بر اين موضوع اعجاب‌انگير است.

**زنان و كودكان تاثيرگيرنده از تلويزيون
مسعود آبيار نيز در بخشي از جلسه‌ي نقد سريال «پيامك از ديار باقي» با بيان اين‌كه اكنون تلويزيون به عضو جديدي از خانواده‌ها تبديل شده است، گفت: تلويزين رسانه‌يي تأثيرگذار است كه بر ذهنيت مخاطبان اثر مي‌گذارد و باعث ايجاد رفتار در آنان مي‌شود؛ بنابراين هر برنامه‌اي كه از تلويزيون پخش مي‌شود، حايز اهميت است. اين رسانه اكنون سهمي از نقش‌هاي بزرگ‌ترهاي خانواده را برعهده گرفته است و دو گروه كودكان و زنان بيشترين تأثير را مي‌گذارد.

******
در ادامه‌ي اين نشست كارشناسان به اين پرسش كه پخش «پيامك به ديار باقي» در ايام نوروز از شبكه‌يي سراسري و با رويكردي طنز چه تأثير در تغيير هنجارها و ساختن هنجارهاي جديد مي‌گذارد، پاسخ گفتند.
چيستا يثربي در اين‌باره اظهار كرد: موضوع «پيامك از ديار باقي» بسيار شبيه فيلم سينمايي «نصف مال من نصف مال تو» بود؛ از سوي ديگر «پيامك از ديار باقي» طرح خطي ساده‌اي داشت كه بر مبناي آن فردي پول كم مي‌آورد و از ترس طلبكارها خود را به مردن مي‌زند. اما نمي‌دانم از كجاي اين موضوع، موضوع دوزني درآورده شد؛ اين درحالي است كه قصه‌ي فرعي دوزنه‌بودن «منصور» (با بازي محمدرضا شريفي‌نيا) هيچ كمكي به قصه‌ي اصلي نمي‌كرد.
وي تأكيد كرد: موضوع دوزنه‌بودن شخصيت اصلي سريال گويي با سرنگ به داستان تزريق شده بود تا با طرح آن، سازندگان سريال از مردم خنده بگيرند. اين درحالي است كه بيان‌كردن چنين موضوعي در سريال، تأثري فراتر از خنده‌ي مخاطبان دارد.
يثربي در ادامه‌ي صحبت‌هاي خود، اظهار كرد: اگر خوشبينانه به طرح موضوع چندزني «در پيامك از ديار باقي» نگاه كنيم، مي‌توانيم بگوييم كه سازندگان سريال قصد داشتند با توجه به پخش آن در عيد نوروز، از دم‌دستي‌ترين چيزها براي خنده‌گرفتن از مخاطب استفاده كنند. اين درحالي است كه حتي معمولي‌ترين بينندگان تلويزيون نيز به زحمت به اتفاقات «پيامك از ديار باقي» مي‌خنديدند. از سوي ديگر هم زنان به تصوير كشيده شد از اين سريال، زنان سطحي بودند كه ثبات عاطفي نداشتند. نبات (با بازي شهر لرستاني) يكي از آنان بود. البته خانم لرستاني بازيگر بسيارخوبي است، اما بايد طوري«پيامك از ديار باقي» بازي مي‌كرد كه بسيار ابله جلوه كند.
وي افزود: طرح و توطئه سريال خوب بود. با اين‌حال به موضوعي چون چندزني پرداخته شد.
يثربي با اشاره به تأثيرات پرداختن به موضوعاتي چون چندزني و نحوه‌ي طرح چنين پديده‌هايي در سريال‌ها اظهار كرد: اين‌گونه طرح موضوعات متأسفانه به مسخره و لودگي‌گرفتن همه‌چيز است. اگر مثلا پديده‌ي دوزنه‌بودن درست مطرح است بايد به‌گونه‌اي صحيح مطرح كنيم و نه لوده‌وار.
دكتر احمدي در ادامه‌ي نشست بررسي سريال «پيامك از ديار باقي» با اشاره به بحث چگونگي ساخته‌شده هنجارها و ارزش‌ها در جامعه اظهار كرد: هنجارها راه‌حل‌هايي هستند كه براي مسايلي كه در عرصه‌هاي نهادي با آن‌ها روبه‌رو هستيم، مي‌سازيم. به عنوان نمونه با ورود و گسترش اينترنت در ايران به تدريج هنجارهاي مربوط به آن درحال شكل‌گيري است.
وي با بيان اين كه «در ايران ميزان چند زني به شكل رسمي حدود نيم‌درصد است» گفت: مشكل چند همسري در جامعه ما نبوده و نيست؛ در طول تاريخ نيز تنها در طبقات خاص و مرفه جامعه‌ي ايران اين شرايط ممكن بود، ديده شود.
اين جامعه‌شناس خانواده اضافه كرد: در داستان‌هاي ايراني با نوعي برخورد نقادانه و زيركانه با چند همسري مواجه هستيم و در آن‌ها به مشكلات مردان چند همسر اشاره شده است و به نوعي آنان مسخره شده‌اند. البته در طول تاريخ زنان ايراني نگراني‌هايي درباره‌ي اين مسأله داشته‌اند، اما آنان هميشه راهكارهايي را در ايران اين زمينه انديشيده‌اند.
وي در ادامه گفت: احتمال افزايش خانواده چندزني نه در ايران و نه در جهان از بين رفته است. اين وضعيت به شرطي افزايش مي‌يابد كه شرايط اقتصادي بدتر شود و زنان و دختران به زن دوم‌شدن تن دهد يا موفقيت حقوقي زنان بدتر شود.

**نگران گسترش چند زني نيستم
احمدي افزود: اگرچه در «پيامك از ديار باقي» و سريال‌هاي مشابه روي موضوع چندزني تأكيد مي‌شود و ما به آن انتقاد داريم، ولي من چندان نگران گسترش چندزني نيستم، چون اوضاع جامعه باعث تحقق آن نمي‌شود، بلكه مهم‌ترين تأثير اين سريال منحرف‌كردن ذهن مخاطبان از موضوعات جدي‌تر خانواده است.
مسعود آبيار در ادامه‌ي اين نشست با بيان اين‌كه يكي از مهم‌ترين طرح واژه‌هاي ما تصوير ذهني خانواده است، تصريح كرد: در جوامع درحال‌ گذار، تصوير ذهني خانواده حتما بايد بازسازي شود. اكنون ما با اين مشكل مواجه هستيم كه تصوير ذهني قبلي شكسته شده است و تصوير ذهني ارايه‌ مي‌شده به نسل بعد از سوي رسانه‌ها و مدرسه گسسته و آشفته است.
اين روانشناس خانواده افزود: ما هنوز به اين تصوير نرسيده‌ايم كه خانواده در دهه‌ي حاضر و بعد، چه شكلي بايد داشته‌ باشد. در نتيجه هر گروه فيلم‌سازي، ديدگاه‌هاي خود را درباره‌ي خانواده به تصوير مي‌كشد.
وي تأكيد كرد: آن‌چه در صداوسيما و برخي رسانه‌هاي ديگر درباره‌ي چند همسري فرهنگ‌سازي مي‌شود، واكنشي در مقابل پيشرفت چشم‌گير زنان است. اين پيشروي موجب شده كه برخي از افراد معتقد به مردسالاري، نگران شوند در نتيجه آنان تلاش مي‌كنند كه نگراني خود را كاهش دهند. البته گاهي اوقات پيشروي زنان در عرصه‌هاي مختلف، جنبه‌ي برتري‌خواهانه يافته است كه نگراني معتقدان به مردسالاري را تشديد مي‌كند.

**ارتباطات پنهاني به جاي چند همسري
آبيار با اشاره به نقش تلويزيون در ارايه‌ي تصوير از خانواده تصريح كرد: تلويزيون اصلي‌ترين متولي است كه بايد تصويري منسجم و به‌هم پيوسته از مخاطب را ارايه كند. اما زماني كه اين رسانه به جاي اين‌كار، اين تصوير را پاره‌پاره‌تر مي‌كند، نگران مي‌شويم.
وي در ادامه‌ي صحبت‌هاي خود گفت: عمر پديده‌ي چند زني در جامعه‌ي ما عملا تمام شده است و اكنون ارتباطات پنهاني باعث نگراني است، چون اين روابط آسيب‌زا است.
اين روانشناس خانواده با اشاره به اثرات تلويزيون بر مخاطبان اظهار كرد: الگوهاي ارايه‌شده از سوي تلويزيون در ذهن كودكان ثبت مي‌شود و اثرات آن را بعدها در رفتار آنان مي‌بينيم. ما نگرانيم كه رسانه‌ي ملي به هركسي اجازه مي‌دهد تا تصوير ذهني خود از خانواده را مطرح كند.

**تصوير خانواده سالم در تلويزيون نيست؟!
چيستا يثربي در بخش ديگري از نشست نقد سريال «پيامك از ديار باقي» با بيان اين‌كه تلويزيون تصويري از خانواده‌ي سالم را ارايه نمي‌دهد، گفت: سريال‌هاي خارجي مانند «قصه‌هاي جزيره» و «پزشك دهكده» كه واجد اين ويژگي بودند، مخاطبان زيادي در ايران به دست آوردند؛ بنابراين به تصويركشيدن خانواده‌هاي سالم باعث جذب مخاطب مي‌شود، نه دفع آن.
احمدي در ادامه به مسايلي كه باعث طرح‌شدن موضوع چندزني مي‌شود، اشاره و اظهار كرد: مطرح‌شدن مجدد موضوعي به عنوان موضوعي كه سال‌ها پيش پرداخته شده است، از سويي از دخالت‌هايي كه درباره‌ي مسايل مرتبط با خانواده به ويژه در زمينه‌ي جنسيت، مفهوم مردانگي و زنانگي و رابطه‌ي بين دو جنس از ابتداي انقلاب كرده‌ايم نشأت مي‌گيرد و سعي كرده‌ايم راحت‌ترين راه‌حل براي جلوگيري از مسايلي كه بين دو جنس به وجود آيد، انتخاب كنيم و دو جنس به راحتي از هم جدا كرده‌ايم. اين درحالي است كه در فضاي اجتماعي جديد نمي‌تواند جنسيتي باشد و بايد كاري كرد كه اين تمايزات به موضوع اصلي ذهني بچه‌ها تبديل نشود. متأسفانه دخالت‌هايي كه در تفكيك جنسيت‌ها، خواسته يا ناخواسته اعمال كرده‌ايم، مسأله‌ را پيچيده‌تر كرده و ابعاد جديدي به آن داده است. بنابراين هم در موضوع جنسيت و تفكيك دو جنس از هم و تمايزات جنسيتي كه وجود دارد و هم در زمينه‌ي فيزيولوژيكي جنسي به علت اين ندانم‌كاري‌ها، متأسفانه ذهن جامعه به انحراف كشيده شده است. البته بخشي از دلايل آن به رسانه‌هاي بين‌المللي مي‌توان معطوف كرد كه تجارت سودآور ولي شرم‌آوري مي‌كنند. اما ما خودمان هم مقداري در ايجاد اين شرايط در كشور خود موثر بوده‌ايم. در اين شرايط بايد فكر كنيم كه در خانواده‌ي آرماني جنسيت‌ها چه جايگاهي دارند.
وي افزود: تصوير سنتي از زنان جوابگو نيست. دغدغه‌ي ما مرتبط با چند زني نيست، بلكه تصويرسازي از خانواده‌ي آرماني، نقش جنسيت‌ها و تفكيك آن‌هاست كه هنوز به شكل علمي به اين موضوعات نپرداخته‌ايم.

**فقدان علم بومي و پژوهش
در بخش ديگري از اين نشست آبيار اظهار كرد: با دو مسأله در حوزه‌ي خانواده روبه‌رو هستيم كه يكي آن‌ها فقدان توليد علم بومي است. چراكه درباره‌ي خانواده در ايران پژوهش نشده است.
وي با اشاره به تلويزيون گفت: يكي از بزرگ‌ترين مشكلات تلويزيون نداشتن پشتوانه‌ي قوي در زمينه‌ي پژوهش است. به عنوان نمونه براي پژوهش‌هاي مربوط به برنامه‌ي «باز هم زندگي» قصد دستيابي به يك‌سري پژوهش‌ها داشتيم كه دسترسي به آن‌ها از اسناد و فوق سري نيز دشوارتر بود.
اين روانشناس خانواده افزود: با توجه به اين شرايط هركس كه قصد پژوهش براي برنامه‌سازي دارد، بايد از نقطه‌ي صفر شروع كند.
آبيار تأكيد كرد: جاي خالي پژوهش در رسانه‌ي ملي ديده مي‌شد. اين درحالي است كه اگر قصد ساخت برنامه‌اي درباره‌ي خانواده را داريم بايد درباره‌ي اين موضوع پژوهش كنيم تا برنامه‌ي توليد شده پاسخ‌گوي نياز خانواده باشد. اين درحالي است كه در فيلم‌ها و سريال‌ها را «جامعه‌ي اول من» ترويج مي‌شود. در اين جامعه هركس در درجه‌ي اول به منافع خود مي‌انديشد.
در پايان اين نشست حاضران به ارايه‌ي ديدگاه‌هاي خود پرداختند. مريم معترف از بازيگران تئاتر و تلويزيون گفت: جرياني سعي دارد كه مسأله‌ي چند زني را در جامعه‌ي ايران رواج دهد. البته اگر در فيلم‌ها و سريال‌ها علت تن‌دادن زنان به ازدواج دوم، فقر اقتصادي مطرح مي‌شد، مي‌توانست اثر صبغه‌ي تحليل اجتماعي يابد. اما اكنون در فيلم‌ها و سريال‌ها زنان تحصيلكرده زن دوم مي‌شوند. اين مورد در «پيامك از ديار باقي» نيز ديده شد و زن دوم فردي تحصيلكرده و معلم زبان انگليسي بود.
 سه شنبه 31 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: هموطن سلام]
[مشاهده در: www.hamvatansalam.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 341]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن