واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آيت الله محمد خامنهاي:طرح آراي فلسفي ميان مردم مهمترين هدف بنياد صدرا است
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا در آستانه برگزاري همايش حكمت متعاليه و تدبير خانواده گفت: آنچه ما بسيار به آن اهميت ميدهيم حضور عملي فلسفه در ميان تودههاي مردم و به عبارتي ديگر بحث كاربردي فلسفه است.
آيت الله سيد محمد خامنهاي رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا در گفتگو با خبرنگار مهر، به مناسبت برگزاري يازدهمين همايش حكمت متعاليه و تدبير خانواده گفت: آنچه ما بسيار بر آن اهميت ميدهيم حضور عملي فلسفه در ميان توده هاي مردم و به عبارتي ديگر بحث كاربردي فلسفه است. بسياري از اينكه فلسفه به چه كار مي آيد پرسش مي كنند و بنياد حكمت اسلامي صدرا هم بر همين اساس سعي كرده مباحث كاربردي را بيشتر طرح كند سال گذشته به بحث درباب سياست پرداختيم و امسال نيز بحث تدبير منزل و يا تدبير خانواده را در دستور كار قرار مي دهيم.
آيت الله سيد محمد خامنه اي افزود: فلسفه در جامعه ما وارد نشده و مردم تصور مي كنند فلسفه براي گوشه كتابخانه هاست و عدهاي انزوا طلب، فيلسوف هستند. فلسفه امري تخصصي است. فلسفه نظر به جامعه، انسان و سعادت دارد. يعني دل مشغولي براي جامعه و انسان دارد. فلسفه براي اين است كه راهگشا باشد.
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا همچنين به احياء، انتشار و تصحيح آثار ملاصدرا اشاره كرد كه در اين راه بسيار مي تواند به ما كمك كند و گفت: ما در ابتدا بايد به كمبودهايي كه در حوزه هاي فكري صورت مي گيرد توجه كنيم و دريابيم كه چه چيزهايي نياز است. هر كس در حوزه خودش مي بايست به پيشبرد علوم و معارف اسلامي تلاش كند.
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا افزود : در فلسفه ملاصدرا و فلسفه محض ما مشكلاتي داريم. آموزش فلسفه در جامعه ما بر عهده دانشگاه و حوزه است اما بايد كيفيت اين آموزشها را مورد نقد قرار داد. همچنين كتابهايي كه چاپ مي شود نيز از اين دايره خارج نيست. همه اين موارد مي تواند فلسفه را ايستا نگه دارد.
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا مقصود حكمت عملي را رساندن به سر منزل موعود توصيف كرد و گفت : به تعبيري در اول ارائه طريق و سپس ايثار به مطلوب مي كند. يكي از كمبودهايي كه ما در بنياد حكمت اسلامي صدرا احساس كرديم همين عدم كاربرد فلسفه در جامعه است. بنياد به آموزش نمي پردازد چرا كه آموزش را ديگران انجام مي دهند و تأليفات در حد محدودي است و سعي شده از دوباره كاري نيز پرهيز شود.
آيت الله خامنه اي در پاسخ به اين پرسش كه محافل علمي ما تا چه اندازه قابليت پاسخ به چنين پرسش هايي را دارند اظهار داشت : نبايد توقع داشته باشيم همه انديشمندان ما وارد ميدان عمل شوند. دگرگوني متكي به ابزارهايي است كه ما فاقد آن هستيم .
وي در بخش ديگري از اين گفتگو به وضعيت صدرا پژوهي در ايران، غرب و جهان اسلام اشاره كرد و گفت : صدرا پژوهي در ايران، رسما در بنياد حكمت اسلامي صدرا طراحي و اجرا مي شود ولي غير مستقيم در حوزه علميه قم و دانشگاهها نيز اقبال به ملاصدرا بيشتر شده است. در جهان اسلام اخيراً توجه اذهان به سوي مكتب و كتب ملاصدرا بيشتر شده ، ولي هنوز به حد قرون سابق در شبه قاره هند و عراق نرسيده است .
وي افزود: بنياد حكمت صدرا سعي در شتاب بخشيدن به اين حركت ضعيف و توجه دادن كشورهاي اسلامي به فلسفه اسلامي و ملاصدرا دارد و خوشبختانه در برخي كشورها چند رساله دكتري درباره فلسفه ملاصدرا در دست تهيه است. در غرب نيز شوق و علاقه اي ايجاد شده، برخي با مطالعه كتب ملاصدرا و احيانا ترجمه آن و برخي با فراهم سازي همايشها و نشستهاي فلسفي .
آيت الله خامنه اي با اشاره به اينكه الزامات صدرا پژوهي در ايران مانند ديگر فعاليتهاي فرهنگي، نخست برطرف شدن موانع و كارشكني هاست و سپس تأمين امكانات مالي و مادي تا مؤسسات مربوطه و محققين علاقمند بتوانند به كار پژوهش بپردازند ، گفت : در اين بنياد مطالعات بسياري در اينباره شده و طرحهايي آماده گرديده كه در صورت گردآمدن و اعلام شركت محققان و نبود موانع، مي توان به نتيجه بيشتري اميدوار بود.
وي تأثير همايشها بر فلاسفه و محققان ديگر را خيلي بيشتر از ترجمه و پخش كتاب و مقاله و حتي شركت كردن در همايشهاي غربي ارزيابي كرد و گفت : شركت كننده بيگانه هنگامي كه در مقطعي خاص و شرايطي آماده و با حضور دهها و صدها استاد و محقق و فيلسوف فاضل از كشورهاي مختلف و مقالات عميق و اثربخش روبرو مي شود مي تواند با افراد بسياري مباحثه و مبادله معلومات كند و ابهام و اشكالاتي را كه در فلسفه اسلامي و صدرائي در ذهن خودش مي يابد در اين اجتماعات مرتفع سازد.
آيت الله خامنه اي تأكيد كرد: تجربه نشان داده عظمت و شكوه علمي و معنوي همايش ملاصدرا بود كه سبب گرديد عده بسياري پس از مراجعت به كشورهاي خود داوطلب تحقيق يا ترجمه و نوشتن مقالاتي درباره ملاصدرا شوند. ديدن اين مكتب از نزديك اعتماد به نفس عده اي از فلاسفه عرب زبان و ديگر كشورهاي اسلامي را بالا برده و آنها را به سمت و سوي فلسفه اسلامي كشانده است. تعدادي از مراكز فلسفي جهان تقاضاي همكاريها و كارها و تحقيقات مشترك با بنياد حكمت صدرا دارند و حتي توافقنامه هايي نيز به امضا رسيده است.
آيت الله سيد محمد خامنه اي در بخش ديگري از سخنانش به آشنايي غربيان با ملاصدرا اشاره كرد و گفت : تقريبا مي توان گفت غربيان تا همين اواخر چيزي درباره ملاصدرا و فلسفه او نمي دانستند. تنها اثري كه در لابه لاي كتب آنها ديده مي شود يكي اشاره مختصري است كه " گوبينو" در دوره قاجار به وي و كتاب اسفار او كرده و اسفار را - كه به معني سفرهاست - به معناي كتب، يعني جمع سفر ( با كسر سين) گرفته كه پيداست حتي صفحه اول آن كتاب معروف را نديده بوده است.
وي افزود: در اوايل قرن بيستم ميلادي شرق شناس آلماني به نام "هورتن" چند اثر به زبان آلماني درباره ملاصدرا داشته، ولي مهم ترين تأثير را براي معرفي ملاصدرا در نيمه قرن گذشته پرفسور "هانري كربن " فرانسوي و تا حدودي پرفسور " ايزوتسو" ژاپني داشته اند . از ميان مسلمانان نيز مي توان از پرفسور فضل الرحمان پاكستاني و تلاشهاي مؤثر دكتر سيد حسين نصر ياد كرد . اولين همايش جهاني ملاصدرا در ايران در اول خرداد سال 1378 تأثير ناگهاني و عميقي در محافل فلسفي جهان گذاشت و صدها مؤسسه فلسفي در پنج قاره و هزاران استاد فلسفه در جهان از دور و نزديك با اين شخصيت بزرگ و تا حدودي با مكتب متعالي او آشنا شدند كه هنوز هم ارتباط ادامه و استمرار دارد و هر روز اين آشنايي بيشتر مي شود.
وي همچنين به آثاري كه از ملاصدرا ترجمه شده اشاره كرد و گفت : از آثار ملاصدرا اولين اثري كه ترجمه شد، كتاب " المشاعر" بود كه بوسيله "هانري كربن" همراه مقدمه اي به زبان فرانسه ترجمه شد. پس از آن كتاب "الحكمه العرشيه" ملاصدرا توسط پرفسور "موريس" به انگليسي ترجمه شد . با برپايي كنگره جهاني ملاصدرا شوق و حركتي در راه ترجمه آثار ملاصدرا بوجود آمد كه بخشي از آن به همت و بودجه بنياد حكمت اسلامي صدرا بوده مانند ترجمه برخي از مجلدات اسفار و نيز كتاب " المشاعر" و "اكسير العارفين" و "تفسير آيه نور" و چند سوره ديگر به زبان انگليسي و دو كتاب به زبان روسي و ترجمه هاي ديگري كه در آينده نزديك اعلام خواهد شد.
رئيس بنياد حكمت صدرا درباره اهداف برگزاري يازدهمين همايش بزرگداشت ملاصدرا گفت : متأسفانه ملاصدرا عليرغم اهميت فراواني كه در فرهنگ ايران اسلامي دارد ، نه در داخل كشور و نه در خارج از كشور چندان شناخته شده نيست و اين به معناي غفلت جهانيان و ايرانيان از تفكر فلسفي است . يكي از اهداف ما شناساندن شخصيت و انديشه ملاصدرا به ايرانيان و فيلسوفان غرب است .
وي درباره ضرورت معرفي ملاصدرا گفت : فلسفه ملاصدرا برخلاف بسياري از فلسفه ها ، سازنده و زنده است و مي تواند برخي از مشكلات و مسائل فلسفه غرب را رفع و حل كند . ادعاي ما اين است كه فلسفه غرب نه تنها مشكلات و مسائل فلسفي را رفع و حل نكرده بلكه بر ابهام و حيرت علاقمندان فلسفه نيز افزوده و ما به وسيله انديشه هاي ملاصدرا مي توانيم اين مشكلات و مسائل را حل و رفع كنيم .
رئيس بنياد حكمت اسلامي صدرا در پايان اظهار داشت: امروزه در كشورهاي مختلف فلسفه ملاصدرا مورد توجه قرار گرفته است. در كشورهاي عربي فلسفه صدرايي اصلا مورد توجه قرار نداشت اما پس از كنگره ملاصدرا در سال 78 در تهران در كشورهايي مانند تونس، سودان، مصر، سوريه و ديگر كشورها از فلسفه صدرايي نيز سخن به ميان مي آيد.
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 521]