واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شيعيان عربستان در اعتراض به بازداشتهاي غيرقانوني به خيابانها آمدند تظاهرکنندگان در عربستان براي جلوگيري از تحريک ماموران امنيتي، از حمل پلاکارد و دادن شعار خودداري کردند/ از کشور جيبوتي در شاخ آفريقا نيز تظاهرات ضددولتي گزارش شد/ بحرينيها عقبنشيني نيروهاي امنيتي را جشن گرفتند.موج اعتراضها در حوزه کشورهاي عربي فرو نمينشيند. اين موج هم اکنون به عربستان سعودي رسيده است. بحرين، الجزاير، ليبي و عمان نيز از ديگر کشورهايي هستند که از آنها حرکتهاي اعتراضي گزارش شده است.
موج اعتراضها در کشورهاي عربي، به عربستان سعودي رسيده است. به گفته محافل شيعه در اين کشور، وابستگان اقليت شيعه عربستان، در مناطق شرقي اين کشور ثروتمند پادشاهي به خيابانها رفتند تا عليه بازداشت غيرقانوني همکيشان خود تظاهرات کنند. تظاهرکنندگان براي جلوگيري از تحريک ماموران امنيتي، از حمل پلاکارد و دادن شعار خودداري کردهاند. در عربستان سعودي، تفسيري وهابي از اسلام حاکم است. گر چه شيعيان اين کشور اذعان ميکنند که در دوره زمامداري «ملک عبدالله»، وضع آنان بهبود يافته است، ولي آنان از اينکه امکان دستيابي به مناصب عالي دولتي را ندارند شکايت دارند. بنا بر اين گزارش، شنبه از برخي ديگر کشورهاي عربي نيز اعتراضهاي ضد دولتي گزارش شد. عمان و بحرين جزو اين کشورها هستند. از کشور جيبوتي در شاخ آفريقا نيز تظاهرات ضددولتي گزارش شده است. تنها پايگاه نظامي آمريکا در آفريقا در کشور جيبوتي واقع شده است. دولت بحرين پس از سرکوب خشونتآميز تظاهرات پنجشنبه در اين کشور، روز شنبه سربازان خود را از خيابانها عقب کشيد و بدينسان به يکي از خواستههاي کانوني اعتراضکنندگان تن داد. در عربستان سعودي، تفسيري وهابي از اسلام حاکم است. گر چه شيعيان اين کشور اذعان ميکنند که در دوره زمامداري «ملک عبدالله»، وضع آنان بهبود يافته است، ولي آنان از اينکه امکان دستيابي به مناصب عالي دولتي را ندارند شکايت دارندبه گفته دولت بحرين، اين عقبنشيني به دستور «سلمان بن حمد آل خليفه»، وليعهد کشور انجام گرفته است، كسي كه مامور شده است تا با رهبران جنبش اعتراضي گفتوگو کند. پليس بحرين همچنان برقراري نظم و قانون را در کشور برعهده خواهد داشت. طبق اين گزارش، شماري از شهروندان بحرين، اين عقبنشيني را با بلند کردن دو انگشت خود به نشانهي پيروزي، تکان دادن پرچم اين کشور و به صدا درآوردن بوق خودروهاي خود در خيابانها جشن گرفتند. ولي همزمان يک عکاس خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داد که ماموران انتظامي بار ديگر به ميان جمعيت گاز اشکآور پرتاب کردهاند. همچنين حدود 10 تن بازداشت شدهاند. اپوزيسيو شيعه در بحرين اعلام کرده بود، مادامي که تانکها در خيابانها هستند و سربازان به تظاهرکنندگان مسالمتجو تيراندازي ميکنند، از هرگونه گفتوگو با هيئت حاکمه خودداري خواهد کرد.
«خليل المرزوق»، يکي از اعضاي بلندپايه جنبش اپوزيسيون (الوفاق) شنبه گفت، فضا براي گفتوگو با وليعهد بحرين مناسب نيست. وي زماني اين سخن را بر زبان آورد که هنوز معلوم نبود نيروهاي نظامي به پادگانها بازخواهند گشت يا فقط قصد دارند ميدان «لولو» در مرکز منامه را تخليه کنند. همچنين گزارش شده است كه در جريان يک گردهمايي اعتراضي اپوزيسيون در الجزاير، يکي از نمايندگان پارلمان اين کشور به شدت مجروح شد. «محسن بلاباس»، سخنگوي حزب اپوزيسيون (RCD) شنبه به خبرگزاري فرانسه گفت، يک مامور پليس به«طاهر بسبس»، عضو اين حزب تيراندازي کرده است. گفته شده، گلوله به شکم نماينده پارلمان اصابت کرده و متعاقب آن وي با سر به زمين خورده است. پزشک معالج در بيمارستان گفته است که اين نماينده پارلمان ظاهرا دچار ضربه مغزي نيز شده است. دولت بحرين پس از سرکوب خشونتآميز تظاهرات پنجشنبه در اين کشور، روز شنبه سربازان خود را از خيابانها عقب کشيد و بدينسان به يکي از خواستههاي کانوني اعتراضکنندگان تن داداپوزيسيون الجزاير، براي روز شنبه به يک راهپيمايي اعتراضي فراخوانده بود، ولي ماموران امنيتي از ساعات بامدادي، ميدان اول ماه مه در پايتخت را محاصره کردند. با اين همه، 200 تن از تظاهرکنندگان موفق شدند وارد اين ميدان شوند. آنان خواهان استعفاي دولت «عبدالعزيز بوتفليقه»، رئيسجمهوري الجزاير شدند. هفته گذشته پليس الجزاير با کمک 30 هزار مامور توانست راهپيمايي اعتراضي نيروهاي اپوزيسيون را مانع شود. به گفته سازمانهاي حقوق بشري، در اين ماجرا صدها تن بازداشت شدند. در الجزاير تظاهرات ضددولتي اساسا ممنوع است. وعده دولت الجزاير براي پايان دادن به وضعيت فوقالعاده پيش از پايان اين ماه، براي تظاهرکنندگان کافي نيست و آنان خواستار «تحول در سيستم» هستند. از سال 1992 تاکنون در الجزاير وضعيت فوقالعاده حاکم است. از سوي ديگر «نوري المالکي»، نخستوزير عراق شنبه در گفتوگويي با روزنامه آلماني «نوين روهر/ نوين راين» گفت که از اعتراضها و تغييرات در کشورهاي عربي استقبال ميکند. المالكي گفت: «من طرفدار همه چيزهايي هستم که در خدمت مردم است.» نخستوزير عراق تصريح کرد که حتي اعتراضها در عراق نيز کاملا عادي است. وي در اين باره گفت: «ما داريم در عراق طعم آزادي و دموکراسي را ميچشيم و مردم اجازه دارند نظرشان را آزادانه بيان کنند.» نخستوزير عراق افزود: «ولي نبايد اعتراضها به هرج و مرج منجر شود.» بخش سياست تبيان منبع: ايلنا
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 559]