واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سفره معنويت رمضان بر پهنه دارالارشاد اردبيل
اردبيل - پيرزن كه امسال هشتاد و نهمين رمضان عمر خويش را شروع كرده درحاليكه نغمه ملكوتي دعاي سحر از مناره هاي آجري شهر بر گستره دشت سبلان طنين انداز شده است به پاس پيچش دوباره عطر اين ماه مبارك ؛ سجده شكر بر تربت مي سايد.
حدود هشتاد سال از عمر خويش را در همه ماه هاي مبارك رمضان روزه بوده و امسال هم با نيت گرفتن روزه در همه روزهاي رمضان اولين سفره سحري اين ماه را در كنار شوهر پيرش كه او هم پا به پاي همسرش همه سال ها در ماه هاي صيام روزه گرفته است پهن مي كند.
با حلول ماه مبارك رمضان شادماني عجيبي از چهره هر دو نمايان است و از اين كه با سلامتي كامل وارد ماه مبارك رمضان ديگري شده اند خداي را سپاس مي گويند.
سيده جميله قوامي گفت: ماه مبارك رمضان فرصتي براي انسان به دست مي دهد تا با خلوت خويش با معبود هر آنچه را كه در ارتباط با معنويت از دست داده است بخواهد و آن ها را دوباره به دست آورد.
ماه مبارك رمضان در واقع توقفگاه و ايستگاهي براي انسان است تا با قرار گرفتن در شرايطي متفاوت از روزهاي عادي بتواند عملكرد 11 ماه گذشته خويش را بررسي كند تا با درك شرايط گرسنگي و تشنگي به فكر انسان هاي محروم جامعه باشد كه نه يك ماه و نه از سحر تا شامگاه بلكه در اكثر روز و شب ها با فقر و تنگدستي روزگار سپري مي كنند.
قرار گرفتن در يك روند يكسان چه از لحاظ تغذيه و چه از نظر روحي ، انسان را به روزمرگي دچار و به مرور زمان جسم و روان را فرسوده مي كند ولي رمضان فرصتي براي رهايي از اين روزمرگي و نيز ترك عادت هاي ناپسند هست.
خودداري از غذا خوردن براي ساعاتي و نيز ساده شدن تغذيه نوعي تغيير حالات رواني را در انسان باعث مي شود و رسيدن به آرامش معنوي و تفكر صحيح درباره موضوع هاي گوناگوني كه در اطراف وجود دارند از نتايج بسيار مثبت اين تغييرات هستند.
تاثيرات معنوي و جسماني روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان فراوان هستند و دامنه ي آن ها براي مسلماناني كه در همين يك ماه روزه مي گيرند و به واجبات و مستحبات ويژه رمضان به درستي عمل مي كنند تا رمضان بعدي امتداد مي يابد.
دنياي پيچيده ماشيني امروزين پرشتاب حركت مي كند و انسان را هم با همين سرعت دنبال خود مي كشد و رمضان فرصت بسيار مغتنم و ترمز معنوي مطمئني است كه او را از كج روي ها باز دارد و با قرارگرفتن در آرامش بتواند مفهوم واقعي زندگاني را درك نمايد.
به گزارش خبرنگار ايرنا دارالارشاد ، دارالايمان ، دارالامان و دارالعرفان اردبيل همزمان با اولين روز هاي ماه مبارك رمضان حال و هواي معنوي ويژه اي گرفته و صفا و صميميت وصف ناپذيري بين مردم حاكم شده است به گونه اي كه افراد بيشتر از روزهاي عادي با مهرباني همديگر را تحويل مي گيرند.
بسياري از زنان و دختران خانه دار كه از دقايقي مانده به اذان مغرب سفره را چيده اند با خواندن دعا و نيايش در انتظار رسيدن ديگر اعضاي خانواده به منزل و صرف افطاري در كنار همديگر هستند.
نزديك غروب روزهاي رمضان، كوچه و پس كوچه هاي قديمي و نيز گذرگاههاي شهركها و محله هاي تازه ساخت اردبيل رنگ و بوي ديگري دارند و بوي مطبوع انواع غذاهاي ويژه افطاري كه دست پخت مادران و مادربزرگان اين مرز و بوم است از خانه هاي مختلف به مشام مي رسد.
در اردبيل از گذشته هاي دور اغلب خانواده ها نان تازه سنتي به ويژه سنگك ، بربري و يا فطيرهاي محلي را تهيه و در افطار با چاي شيرين و يا غذاهاي ديگر ميل مي كنند.
فرني غذايي است كه با آرد برنج و شير محلي مي پزند و بطور معمول در افطار قبل از غذاي اصلي با مربا به ويژه مرباي گل ، پوست پسته ، بالنگ و يا ساير مرباها صرف مي شود.
زولبيا ، باميه ، گز ، سوهان و پشمك در ماه مبارك رمضان در اردبيل خريداران زيادي دارد و قنادي ها به پخت اين شيريني جات مي پردازند.
مردم مومن اين ديار از گذشته هاي دور به ماه مبارك رمضان همانند ماه محرم و برپايي آيين هاي سنتي ، مذهبي در اين ايام اهميت و ارزش زيادي قائلند.
به گزارش خبرنگار ايرنا مساجد ، مغازه ها ، حمام ها ، آرايشگاه ها ، قهوه خانه ها و بسياري از مكان هاي عمومي شهر پس از افطار تا پاسي از شب باز بوده و خدمات ارايه مي كنند.
بيشتر ساكنان منطقه اردبيل به بيدار شدن از خواب در ساعاتي قبل از اذان صبح و خوردن سحري و اقامه نمازهاي واجب و مستحبي اهميت زيادي مي دهند.
در زمان هاي قديم كه از وسايل و تجهيزات پيشرفته ي اعلام كننده زمان ، خبري نبود عده اي از مردان و جوانان با رفتن به پشت بام ها با صداي بلند اهالي محل و همسايه ها را از فرا رسيدن وقت سحري آگاه مي كردند.
از ويژگي هاي مهم اجتماعي اين ماه در منطقه اردبيل صله ارحام و دادن افطاري به اقوام و آشنايان است به نحوي كه ابتدا افراد و خانواده هاي كم سن و سال براي باز كردن افطاري به منزل بزرگتران مي روند و سپس آنان را به افطارها دعوت مي كنند.
شب دوم ماه مبارك رمضان در اردبيل نيز مجالس يادبود براي اشخاصي كه بعد از رمضان سال قبل در گذشته اند در مساجد و يا منازل برپا مي شود.
يك ريش سفيد اردبيلي در باره فوايد ماه مبارك رمضان مي گويد : اين ماه علاوه بر فيوضات معنوي تاثيرات بسيار مفيدي در مسايل اجتماعي دارد.
"محرم بوستاني" ايجاد نظم در كارها ، بهره برداري مناسب از وقت ، پاكيزگي بدن ، افزايش صميميت ، احساس سبكي در بدن ، افزايش استقامت در برابر سرما و گرما ، سحرخيزي ، درك طعم واقعي غذاها ، شكر نعمت الهي ، افزايش قدرت ذهن ، نتيجه گيري بهتر از كارهاي روزمره و ترك زشتي ها را از مهمترين تاثيرات روزه داري ذكر مي كند.
يك بازاري اردبيلي هم گفت : توجه بيش از پيش به ساير عبادات واجب و مستحب ، ايجاد حالات روحاني و گرايش بيشتر به پروردگار متعال ، علاقه مندي به طبيعت به عنوان نشانه هايي از عظمت و قدرت الهي ، صله ي ارحام و بركت يافتن رزق و روزي از فوايد معنوي روزه داري و ماه مبارك رمضان هستند.
به اعتقاد وي ماه مبارك رمضان فيوضات معنوي فراواني دارد كه توصيف آن ها مشكل است و اين ماه فرصت مناسبي مي باشد تا انسان ها كارها و جوانب مختلف زندگي خود را بازنگري كنند.
متخصصان تغذيه مي گويند: روزه گرفتن فوايد جسمي ، روحي ، فردي و اجتماعي فراواني براي انسان ها دارد كه در نهايت به سالم بودن اجتماع منجر مي شود.
به اعتقاد آنان دوري گزيدن از منكرات و نگهداري اندام هاي مختلف از گناه كه از واجبات اصلي براي فرد روزه دار است ، اجتماعي شاداب و به دور از تشنج را براي بشر به ارمغان خواهد آورد.
يك پزشك با سابقه و پر تجربه اردبيلي مي گويد : با در نظر گرفتن جمله " المعده راس كل دا " يعني " خوردن و يا معده منشا تمام بيماري ها است " به فوايد طبي روزه در زمينه پايين آوردن قند خون ، چربي ها ، اسيد اوريك ، فشار خون اضافي بدن و ايجاد تعادل در وزن پي مي بريم.
دكتر عظيم برزگر جلالي به خبرنگار ايرنا گفت : مشروعيت روزه داري براي گرفتن رژيم غذايي و لاغري نيست ولي اين فريضه الهي با رفع بعضي عوارض و عناصر زايد در بدن همراه با اثرات روحي و رواني جلوي بيماري هاي خطرناكي چون سكته هاي قلبي و مغزي و بيماري هاي رواني را هم مي گيرد.
وي اظهار داشت: افرادي كه دچار بيماري هاي عفوني حاد ، آسم هاي شديد ، زخم هاي گوارشي ، عفونت هاي شديد ريوي ، بيماري هاي بدخيم و نارسايي هاي كليوي و كبدي هستند بايد از گرفتن روزه خودداري كنند.
همچنين خانم هاي باردار و افرادي كه دوران نقاهت بعد از بيماري را مي گذرانند بايد در اين زمينه با پزشك خود مشورت كنند.
592/ 1645
گزارش از : مسعود وسيله
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80244312
سه|ا|شنبه|ا|3|ا|مرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]