واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تولد فراكسيون هاي نوپا در مجلس نهم
افزايش شمار "فراكسيون" ها وجه بارز نهمين دوره مجلس شوراي اسلامي نسبت به دوره هاي پيشين مجلس است و اين فراكسيون ها با كار ويژه هاي جديدي در اين دوره از فعاليت خانه ملت متولد شدند.
به گزارش ايرنا، با گذشت 42 روز از عمر مجلس نهم همچنان شاهد شكل گيري فراكسيون هاي جديد از درون فراكسيون هاي قبلي هستيم.
با توجه به آرايش فراكسيون هايي كه در مجلس هشتم در طول چهارسال گذشته دستخوش تغييرات مهمي شدند، در اين دور از فعاليت جديد خانه ملت نيز نمايندگان مجلس نهم خيز اساسي براي حضور در فراكسيون ها برداشتند. حتي برخي از فراكسيون ها پيش از آغاز به كار رسمي مجلس نهم اعلام موجوديت كردند.
**فراكسيون هاي نوپا در مجلس نهم
در مجلس نهم فراكسيون هايي نظير،"فراكسيون اصولگرايان رهروان ولايت"، "فراكسيون اصولگرايان"، "فراكسيون زنان و خانواده"، " فراكسيون كارگري"، "فراكسيون اميد زندگي، تعاون ، عشاير" ، "فراكسيون بازار سرمايه" و "فراكسيون توليد ملي و جهاد اقتصادي" نوين بوده يا شكل نويني گرفته اند.
** نخستين فراكسيون مجلس نهم
پس از اختتاميه مجلس هشتم و پيش از افتتاحيه مجلس نهم فراكسيون اصولگرايان رهروان ولايت با 180 عضو به عنوان نخستين فراكسيون فعاليت خود را آغاز كرد و اين فراكسيون توانست نامزدهاي مورد نظر رياست مجلس نهم را بر كرسي رياست بنشاند و اكنون در حال انتخاب رييس فراكسيون خود است.
**دومين فراكسيون، اصولگرايان
پس از تشكيل فراكسيون رهروان ولايت به عنوان فراكسيون سياسي دومين فراكسيون را مي توان " فراكسيون اصولگرايان" ذكر كرد كه از مجلس هشتم شكل گرفته بود و در حال حاضر حدود 100عضو دارد.
اين فراكسيون همانند فراكسيون رهروان ولايت هنوز رييس فراكسيون خود را معرفي نكرده است.
**فراكسيون بازار سرمايه
اين فراكسيون به منظور ارتقاء جايگاه بازار سرمايه در مجلس نهم متولد شد و اعضاي آن در نظر دارند طرحهاي تخصصي براي ارتقاء جايگاه بازار سرمايه ارايه كند.
**تشكيل فراكسيون توليد ملي و جهاد اقتصادي
اين فراكسيون در راستاي مطالبات رهبر معظم انقلاب اسلامي در ششم تير ماه با 11 عضو تشكيل شد و رياست اين فراكسيون بر عهده حسين گروسي نماينده مردم شهريار، قدس و ملارد است.
هم اكنون اين فراكسيون 180 عضو دارد.
در مجلس هشتم بنا به فراخور نامگذاري سال، فراكسيون جهاد اقتصادي در مجلس تشكيل شده بود.
**فراكسيوني كه جاي خود را به اقليت داد
تاكنون بيش از 80 نفر از نمايندگان مجلس براي عضويت در فراكسيون كار گري اعلام آمادگي كرده اند، اين فراكسيون به جاي فراكسيون اقليت در مجلس هشتم تشكيل شد و عضو موسس اين فراكسيون "عليرضا محجوب" نماينده مردم تهران است .
** نمايندگان زن با تغيير نام ، فراكسيون تشكيل دادند
در مجلس هشتم تلاش هايي براي تشكيل فراكسيون زنان و خانواده انجام شد اما اين فراكسيون با نام زنان كار خود را آغاز كرد، چندي پيش در مجلس نهم پس از برگزاري جلسات متعدد فراكسيوني با عنوان " زنان و خانواده" تشكيل شد و در اين فراكسيون تنها نمايندگان زن مجلس در آن حضور دارند.
البته يكي از نمايندگان زن تازه وارد پيشنهاد حضور نمايندگان مرد در اين فراكسيون را مطرح كرد كه موافقت نشد.
پنج نماينده زن مجلس نهم تازه وارد هستند و اساسنامه جديد فراكسيون زنان و خانواده مجلس در اختيار اين پنج نماينده قرار گرفته است تا با رأي و نظر آنها اساسنامه قبلي بازنگري شود و چنانچه نقطه نظري وجود دارد، اعمال شود.
**عشاير در مجلس
"اميد زندگي، تعاون و عشاير" فراكسيوني است كه در مجلس نهم به منظور حل مشكلات مناطق عشايرنشين در كشور اعلام موجوديت كرد، البته اين فراكسيون در مجلس هشتم با عنوان فراكسيون عشاير فعاليت داشت اما در اين دوره با نام جديد فعاليت خود را آغاز كرد.
**فراكسيون سلامت، فراكسيوني كه 127 عضو دارد
عضوگيري براي تشكيل فراكسيون سلامت در مجلس در حالي انجام شد كه حدود 127 نفر عضو اين فراكسيون هستند،البته قرار بود فراكسيون پرستاري به منظور رسيدگي به مسايل پرستاران نيز تشكيل شود اما اين اتفاق رخ نداد.
** فراكسيون ياوران امداد امام (ره)
اين فراكسيون نيز در مجلس نهم به منظور رسيدگي به مسايل و مشكلات اقشار آسيب پذير و نيازمندان با محوريت توانمندسازي، اشتغال زايي و حفظ كرامت و عزت ولي نعمتان جامعه تشكيل شد.
فراكسيون ياوران امداد امام (ره) با اعلام موجوديت خود بيانيه اي را منتشر كرد كه در آن بر ضرورت توجه ويژه و رسيدگي به حل مسايل و مشكلات اقشار آسيب پذير جامعه تاكيد شد.
**نگاهي به كارنامه فراكسيون هاي مجلس هشتم
در كارنامه فعاليت فراكسيون مجلس هشتم، شاهد اعلام موجوديت نزديك به 40 فراكسيون به صورت رسمي بوديم كه آخرين آنها، پس از تحولات كشورهاي عربي و با نام "فراكسيون بيداري اسلامي" به ثبت رسيد.
البته اعلام موجوديت فراكسيون ها را نمي توان به فعاليت مستمر اعضاي آنها تعبير كرد؛ اصولا برخي از اين فراكسيون ها كه تحت تاثير شرايط و اتفاق هاي خاص از جانب تعدادي از نمايندگان به ثبت مي رسند به مرور زمان غير فعال مي شوند.
با اين حال، در مجلس هشتم علاوه بر فراكسيون هاي غير سياسي چند فراكسيون اصلي وجود داشت كه از اهميت سياسي برخوردارند و بررسي وضعيت آنها، به نوعي ترسيم كننده موقعيت نسبي جناح هاي مختلف در كشور است.
***فراكسيون اكثريت
"فراكسيون اصولگرايان" كه به فراكسيون اكثريت نيز معروف بود، حدود 200 نفر از مجموع 290 نماينده را در بر گرفت.
اين فراكسيون از زمان تاسيس، دچار تشتت آرا بود كه منجر به ايجاد فراكسيون هاي ديگر در دل آن شد.
در روزهاي پيش از شكل گيري مجلس هشتم و در ايام رقابت هاي انتخاباتي، جريان اصولگرايان، غلامعلي حداد عادل رييس مجلس هفتم را در راس فهرست نامزدهاي نمايندگي پايتخت قرار دادند.
اما در نخستين تغيير در آرايش گروه هاي چندگانه اي كه در دل همين جريان وجود داشت، فراكسيون اصولگرايان، "علي لاريجاني" را به رياست مجلس شوراي اسلامي برگزيد.
لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي ، بعد از تشكيل مجلس هشتم رياست فراكسيون اصولگرايان را نيز بر عهده گرفت.
**فراكسيون انقلاب اسلامي
بالا گرفتن برخي انتقادات خارج از قاعده و چهارچوب اعضاي فراكسيون اصولگرايان از مسوولان اجرايي ، در بهمن ماه 1387 هواداران دولت دست به تشكيل فراكسيون ديگري به نام "فراكسيون انقلاب اسلامي" زدند.
روح الله حسينيان رييس اين فراكسيون، به صراحت هدف از تشكيل آن را حمايت از دولت احمدي نژاد عنوان كرد.
مرتضي آقاتهراني، مهدي كوچك زاده، اسماعيل كوثري و حميد رسايي از ديگر اعضاي شوراي مركزي فراكسيون انقلاب اسلامي بودند.
فراكسيون انقلاب اسلامي، در روزهاي نخست شكل گيري اش با عنوان فراكسيون"رايحه خوش خدمت" در ميان خبرنگاران و نمايندگان شناخته شده بود."رايحه خوش خدمت" يكي از تشكل هاي انتخاباتي حامي "محمود احمدي نژاد" در دوره انتخابات رياست جمهوري دهم بود.
***فراكسيون مهرورزي
"فراكسيون مهرورزي" در ارديبهشت 1389 تشكيل شد،در پي تشكيل اين فراكسيون، كاظم موسوي نماينده اردبيل در مجلس هشتم به عنوان رييس، حسين سعيدي به عنوان دبير و سلمان ذاكر به عنوان سخنگوي آن انتخاب شدند.
***فراكسيون اصلاح طلبان
فراكسيون اصلاح طلبان به عنوان فراكسيون اقليت يا "خط امام (ره) " ثبت شده و تعداد اعضاي آن حدود 50 نفر بود.
رياست فراكسيون اقليت با حسين هاشميان و دبيركلي آن با محمدرضا تابش بود و چهره هايي مانند محمدرضا خباز، قدرت الله عليخاني، محسن نريمان و مصطفي كواكبيان ديگر اعضاي شوراي مركزي آن بودند.
اين فراكسيون در برهه هاي مختلف با منتقدان رييس جمهوري در جناح اصولگرا همسويي نشان داد تا بتواند به عنوان مثال، انتخاب علي مطهري نماينده محافظه كار منتقد دولت به عضويت هيات نظارت بر مطبوعات را تسهيل كند يا طرح هاي استيضاح وزيران دولت را مورد حمايت قرار دهد.
**فراكسيون اقتدار ملي
فراكسيون اقتدار ملي از جمله فراكسيون هايي است كه هم اصلاح طلبان و هم اصولگرايان در آن عضو بودند. اين فراكسيون در مجلس نهم نيز همچنان موجوديت دارد.
دبير فراكسيون اقتدار ملي مهدي سنايي است.
اين فراكسيون 15 عضو شوراي مركزي دارد و در انتخابات هيات رييسه مجلس از علي لاريجاني حمايت كرده است.
**فراكسيون هاي غيرسياسي
در مجلس هشتم تعدادي فراكسيون فعاليت داشتند كه موضوع شكل گيري آنها مذهبي بود كه معروف ترين فراكسيون هاي مذهبي ، "فراكسيون روحانيون مجلس" به رياست محمدتقي رهبر بود.
اين فراكسيون از روحانيوني با گرايش هاي فكري مختلف تشكيل شده است.
هم اكنون حجت الاسلام و المسلمين رضا آشتياني عراقي نماينده قم رياست فراكسيون روحانيون مجلس نهم را برعهده دارد.
اين فراكسيون با حضور تمامي روحانيون مجلس (34 نفر) شكل گرفت.
فراكسيون روحانيون به موضع گيري درمورد موضوع هايي مي پردازد كه آنها را نافي اصول اسلام يا ديدگاه هاي مراجع مي داند.
يك فراكسيون مذهبي ديگر مجلس هشتم، فراكسيون نمايندگان اهل سنت بود.
***فراكسيون هايي كه فعاليت كمتري داشتند
از ديگر فراكسيون هاي مذهبي مجلس هشتم كه البته فعاليت كمتري را در مجلس داشتند ، مي توان به "فراكسيون احياي وقف و منزلت امامزادگان و مساجد"، "فراكسيون قرآن و عترت"، "فراكسيون غدير" و "فراكسيون حج و زيارت" اشاره كرد.
در ميان ديگر فراكسيون هاي غيرسياسي مجلس، فراكسيون هاي ورزش، دانشگاهيان، فرهنگيان، تعاون، مديريت شهري و فراكسيون هايي با مضامين و محتواي اجتماعي، اقتصادي و محيط زيستي قابل ذكر هستند كه در بسياري از موارد، داراي موضوعات مشابه با كميسيون هاي تخصصي مجلس هستند و عملا كارايي خود را از دست دادند.
به دنبال رشد فراكسيون هاي متنوع در مجلس هشتم، تعدادي از اعضاي كميسيون آيين نامه داخلي مجلس، طرحي را ارايه كردند تا بر اساس آن محدوديت هايي در تشكيل فراكسيون هاي جديد ايجاد شود كه روند جاري نشان دهنده آن است كه اين طرح در صحن علني مجلس به تصويب نرسيد.
يکشنبه|ا|18|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]