واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گفتگوي مشروح مهر با صافدل/تجارت با امارات ارزشمند است/ حمايت فعالان اقتصادي از ثبات ارزي
تجارت با امارات ارزشمند است/ حمايت فعالان اقتصادي از ثبات ارزي
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه اخيرا بخشهاي خصوصي ايران و امارات پيامهايي اقتصادي به يكديگر رد و بدل كردهاند، تاكيد كرد: تجارت با امارات ارزشمند است.
حميد صافدل در گفتگوي مشروح با مهر در تشريح روند تجارت خارجي كشور در حال حاضر عليرغم همه محدوديتها، گفت: عليرغم اينكه فضاي تجاري خارجي كشور، عنوان تجارت خارجي دارد، ولي مولفههاي گوناگون اقتصادي، فضاي پيراموني و تحريم بينالمللي ميتواند اين فرآيند را تحتتاثير خود قرار دهد. در واقع، در مجموعه اين فرآيند، فرصتها و تهديدهاي بسياري وجود دارد كه بايد هر يك از زاويه خاص خود تحليل شود.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: برخي اوقات اين تهديدها را بايد بتوان با سرعت، به يك فرصت تبديل كرد، اين در شرايطي است كه ايران با مجموعهاي از نوسانات در حوزه برخي از كشورهايي كه با آنها روابط سياسي خوبي وجود داشت، مواجه شد و بعضا در گروه ديگري كه سطح روابط سياسي در حد مطلوب و عالي نبود، رشد را تجربه كرديم.
بخشي از صادرات 90 متاثر از افزايش نرخ ارز
وي تصريح كرد: در هر دو گروه اين كشورها اتفاقاتي رخ داد كه ميتوانست به نوبه خود در فضاي تجاري ايران، تاثيراتي را داشته باشد؛ به اين معنا كه در صحنه بينالمللي، بحران بدهيها در غرب و اثرات آن در اقتصادهاي پيراموني، بحران انرژي در غرب و نوسانات قيمتي، نوسانات نرخ ارز در داخل، اجراي قانون هدفمندي يارانهها در داخل و در نهايت، تغييرات اقتصادي كه در داخل شكل گرفت، هر يك به نوبه خود ميتوانست تغييراتي را داشته باشد و تاثيراتي را عملا در اجرا بگذارد.
به گفته صافدل، در همه اين تغييرات پرنوسان، به نظر ميرسد رويه و روند باثبات ارزي ميتواند هم به نفع توليدكننده و هم به نفع مصرفكننده باشد و در عين حال، امكان بررسي و مطالعه افقهاي اقتصادي آينده را در تجارت خارجي به خوبي هدايت كند.
وي اظهار داشت: عليرغم اينكه برخي بر اين باورند كه نوسان نرخ ارز، كاهش پول ملي را سبب شده و ميتواند به عنوان عاملي براي جهش صادرات تلقي شود كه بنده نيز بخشي از آن را قبول دارم كه حتما قسمتي از صادرات ما در سال گذشته از نوسانات نرخ ارز، تاثيرپذير شد، اما اين بخش در يكجا تبديل به تهديد خواهد شد.
صافدل در توضيح اين مطلب افزود: بايد به اين نكته توجه داشت كه بخش قابل توجهي از مواد اوليه را بايد با نرخ ارز مرجع و حتي آزاد پيش برد، ضمن اينكه نرخ ارز مرجع نيز نسبت به دوره قبل كه 1050 تومان بوده، به لحاظ درصدي رشد قابل توجهي داشته است كه اين امر ميتواند بر روي نرخ كالاي تمام شده، اثر داشته باشد؛ بنابراين هر گونه بي ثباتي اعم از قوانين و مقررات، رويهها و نرخ ارز ميتواند تاثيرات غيرمطلوبي را بر صادرات كشور داشته باشد.
حمايت تجار و فعالان اقتصادي از ثبات ارزي
وي با اشاره به نظرخواهي انجام شده از فعالان اقتصادي و صادركنندگان در رابطه با بالا رفتن يا پايين آمدن نرخ ارز، تصريح كرد: بيشتر فعالان اقتصادي، از ثبات ارز حمايت ميكنند؛ به اين معنا كه باور آنها اين است كه رويه ارزي باثبات ميتواند گام موثرتري در جهت حمايت از توليد و صادرات كشور باشد تا اينكه همواره بازار بيثبات ارزي را تجربه كنيم.
به گفته معاون وزير صنعت، معدن و تجارت، خوشبختانه از دوره چند ماههاي كه در اواخر پاييز و زمستان سال گذشته بر سر نرخ ارز پيش آمد، فضاي جديدي با بسترسازي بانك مركزي ايجاد شده است و هم اكنون ارز با نرخ توافقي، در بازار معامله ميشود كه اگر اين روند ادامه يابد، ميتوان تثبيت نرخ ارز را داشت و اين روند براي صادرات مناسب باشد.
وي اظهار داشت: در دو ماهه ابتداي امسال، هنوز آمار رسمي گمرك را بر سر واردات و صادرات منتشر نشده است، اما به نظر ميرسد با توجه به نوساناتي كه در بازارهاي مختلف از جمله انرژي وجود دارد و از سوي ديگر، با توجه به نيازي كه در مجموعه داخل به بحث پتروشيمي مطرح است، احتمال ميدهيم كه در حوزه پتروشيمي و ميعانات گازي كاهشي در صادرات داشته باشيم ولي در ساير گروههاي كالايي از جمله محصولات صنعتي، كشاورزي، فرش و صنايع دستي رشد صادرات را تجربه كردهايم.
افزايش تجارت با برخي كشورهاي اروپايي
صافدل گفت: به دليل فضايي كه متاثر از برخي فشارهاي بدخواهان است، روابط اقتصادي ايران با اروپا روند ويژهاي را در سال گذشته طي كرده است، ضمن اينكه اگرچه تنوع و افزايش حجم تجارت در مجموعه تجارت خارجي كشور به لحاظ ارزشي و وزني رخ داده است، اما در حوزه اروپا كاهش صادرات و واردات را شاهد بوديم؛ دليل اين امر آن است كه تمايل اروپا به همراهي در مقولههاي تحريم، بيش از گذشته شده است.
وي اظهار داشت: البته در مجموع عليرغم كاهش تجارت با اروپا در سال گذشته، تجارت خارجي ايران افزايش يافته است، چراكه تجارت همانند مسير رودخانه است كه اگر در مسير آن، سنگي قرار گيرد، روند آب متوقف نميشود؛ بلكه با انحراف مسير، راه را براي خود پيدا خواهد كرد، تجارت ما نيز از مسير اروپا، منحرف شده و بخشي از آن به سمت آسيا هدايت شده است.
صافدل گفت: نكته قابل توجه اين است كه ما اگرچه در كل اروپا كاهش حجم تجارت را شاهد بوديم، ولي با برخي از كشورهاي اروپايي، افزايش تجارت را تجربه كرديم كه اين نشان ميدهد كه برخي از كشورهاي اروپايي سختگيرانه تر در موضوع تحريم ايران و قطع روابط تجاري با كشورمان عمل كردهاند؛ ضمن اينكه بخشي از تجارت ايران با اروپا در اختيار كشورهاي همسايه قرار گرفته است.
وي ادامه داد: نكته حائز اهميت اين است كه همه اروپاييها به يك باور و رويكرد يك شكل، به تحريمها نگاه نميكنند و برخي از اين كشورها، منافع اقتصاد ملي خود را به همراهي با مقولههاي موقت ترجيح ميدهند و در واقع، منافع ملي خود را در توسعه ارتباطات اقتصادي ميدانند. در كل بايد بگويم كه در سال گذشته، تجارت ما آسياييتر شده است.
صافدل در مورد اينكه عليرغم تحريمها، اما برخورد آمريكا و اروپاييها با شركتهايي كه با ايران به صورت مخفيانه تجارت را ادامه دادهاند، هر روز شديدتر ميشود كه نشان از رونق تجارت با كشورهاي اروپايي است، گفت: تجارت ايران با اروپا به واسطه كشورهاي ثالث، ممكن است صورت گيرد.
تجارت با امارات براي ما ارزشمند است
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص آخرين وضعيت تجارت ايران و امارات گفت: باور تجار اماراتي كه به تجار ايراني نيز اعلام شده است و مسئولان دولتي امارات نيز به آن ادغان دارند اين است كه سهم تجارت ايران براي اماراتيها قابل توجه بوده و از جمله مقولاتي است كه به راحتي نميتوان ازكنار آن گذشت.
وي اظهار گفت: البته نميخواهيم رابطه ايران و امارات را بيارزش جلوه دهيم؛ بلكه تجارت با امارات براي ايران ارزشمند است، بنابراين هم ايران وهم امارات، هرگونه تغيير در روند تجارت را با دقت نظر و نگاه تامين منافع ملي رصد ميكنند. بر اين اساس، تصور ميرود كه طرفين با حساسيتهايي كه دارند، دقت ميكنند كه به منافع بخشخصوصي آنها آسيب نبيند و در عين حال، از يك چارچوب اخلاقي در تجارت برخوردار باشند.
به اعتقاد صافدل، تجار ايران و امارات بايد به هم نزديكتر شوند. اين ديد و باور مشتركي است كه در حاشيه برخي از جلسات براي اماراتيها تشريح شده است، البته اماراتيها هم اين ديدگاه را دارند. اگرچه در سال گذشته تجارت ما با امارات به ميزان اندكي كاهش يافته است، ولي شايد خود اماراتيها نيز اين نگراني عميق را داشته باشند.
صافدل گفت: نگراني تجار اماراتي از اين است كه اتفاقي كه براي اروپايي رخ داد و به محض اينكه سهم تجارت خود با ايران را از دست دادند، اين تجارت به سمت كشورهاي آسيايي هدايت شد، در امارات نيز اين اتفاق رخ دهد.
ثبت سفارش از امارات كماكان ادامه دارد
وي اظهار داشت: ايران كشوري با ظرفيتها و دسترسيهاي مختلف در حوزه خليج فارس، درياي خزر و كشورهاي همجوار در شرق و غرب است و با تنوع كشورهايي كه همسايه ايران هستند و به لحاظ دسترسي، به بازارهاي مختلف دسترسي دارند، هرگونه نوسان، اتفاق سياسي و تصميمگيري اقتصادي متاثر از تصميمهاي سياسي ميتواند سهم تجارت ما را با كشورها جابجا كند.
صافدل گفت: اگرچه معتقديم كه در برخي از كشورها، ظرفيتهاي زيرساختي تعريف شده است كه اگر بنا باشد به درستي استفاده نشود، ممكن است بار هزينهاي را به آن كشور و تجار بخشخصوصي آن تحميل كند.
وي خاطرنشان كرد: ما به طور عادي به دنبال تغيير پي در پي كشورها نيستيم ولي از آنجايي كه بخشخصوصي تجارت را هوشمندانه دنبال ميكند و همواره به دنبال ثبات و امنيت در منافع اقتصادي خود است، مشخص است كه بخش خصوصي ايران و امارات با دقت نظر نوسانات را دنبال ميكنند.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: طي دو ماه گذشته در بخشهاي خصوصي دو كشور پيامهايي رد و بدل شده است كه روند باثباتتر و رابطه برد-برد را با حفظ منافع ملي براي هر دو كشور دنبال ميكند.
وي اظهار داشت: كماكان ثبت سفارش كالا از سوي ايران و امارات انجام ميشود و ما محدوديتي را براي ورود كالا براي هيچ كشوري نداريم؛ صرفا اين محدوديت تجاري با رژيم اشغالگر قدس است كه مراودهاي با آن كشور وجود ندارد؛ در غير اين صورت براي مابقي كشورها محدوديتي وجود ندارد.
واردات گندم از امريكا در ماههاي اخير
صافدل ادامه داد: كما اينكه در آمارها مشاهده شد ما در طي ماههاي اخير، واردات گندم را از بخشهايي از آمريكا صورت داديم.
وي اظهار داشت: آمار مقايسهاي تجارت كشور ايران با دوره قبل در حوزه آمريكاي مركزي، افزايش تجارت را عليرغم تحريم نشان ميدهد؛ اين امر نشانگر آن است كه حتي براي آمريكا هم، گذر از منافع اقتصادي آسان نيست. بنابراين با همه كشوها بر اساس رابطه و درك عميق حفظ منافع ملي و رابطه برد- برد مي توان كار كرد.
تجارت 230 ميليون دلاري ايران با امريكا
صافدل ميزان ارتباطات تجاري ايران با امريكا را حدود 230 ميليون دلار عنوان و خاطرنشان كرد: معمولا سطح تجارت ما با امريكاي مركزي، هم به واسطه دور بودن و هم به واسطه فاصله سياسي كه در طي سالهاي گذشته وجود داشته است، حجم قابل توجهي نيست و رقم قابل توجهي از آن را صادرات فرش، صنايع دستي و خشكبار تشكيل ميدهد.
وي اظهار داشت: از آنجايي كه خود امريكاييها، محدوديتي را براي برخي كالاهاي ما از جمله فرش ايجاد كردهاند، احتمال ميدهيم كه اين كالاها از طريق كشورهاي ثالث به امريكا وارد شوند؛ بنابراين امريكا با تحريم كالاهاي ايراني، عملا بازار خود را در خصوص اين كالاها گرانتر كرده است.
صافدل گفت: در خصوص كالاهايي كه ما از آمريكا دريافت ميكنيم؛ بايد به اين نكته اشاره كرد كه طي سنوات گذشته و نزديك به بيش از سه دهه قبل، ما غلات را از امريكاي مركزي در رقم قابل توجهي وارد ميكرديم، ضمن اينكه بخشي از نياز ما به دانههاي روغني نيز از طريق اين كشور تامين ميشده و حتي سهم قابل توجهي از كالاهاي مصرفي ايراني را در سالهاي قبل از انقلاب، آمريكا تامين ميكرده است.
وي اظهار داشت: در طول سه دهه گذشته، به مرور رابطه تجاري ما با امريكا به يك رابطه آب باريكه حداقلي رسيده است؛ اما ظرفيتي كه ايرانيهاي مقيم در امريكاي مركزي دارند كه هم به لحاظ دانش تخصصي و هم به لحاظ اعتبار اجتماعي و جايگاه و پايگاهي كه در ايران بعنوان زادگاه وطني خود و همچنين محل مهاجرت دارند، قابليتهاي خوبي براي تجار وجود دارد كه البته متاثر از شرايط آينده، روابط دو كشور است.
------------
گفتگو از محبوبه فكوري
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|23|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]