واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پديده گرد و غبار ؛ علت و راههاي مقابله با آن
گزارش، كيميا عبدالله پور:پديده گرد وغبار چند سال است كه گريبان كشور به ويژه شهرهاي جنوبي را گرفته و مشكلات زيادي را براي اهالي اين مناطق به وجود آورده است.
به اعتقاد كارشناسان گرد و غباري كه در كشور وجود دارد از دو منشاء داخلي و خارجي است كه پنج درصد آن داخلي و 95 درصد منشاء خارجي دارند كه عراق و سوريه به ترتيب بيشترين ميزان توليد گرد و غبار را داشته و كشورهاي ديگري مانند عربستان ، اردن و حتي كشورهاي واقع در شمال آفريقا در بروز اين پديده تاثيردارند.
كارشناسان معتقدند علت اصلي موضوع گرد و غبار كه در دو، سه سال گذشته شدت گرفته خشكسالي ها و خشك شدن برخي تالاب هاست ، احداث سد توسط كشور تركيه در بالادستي كه مانع از سرازير شدن آب به پايين دست و كاهش رطوبت مي شود از ديگر دلايل بروز اين پديده است .
رييس سازمان حفاظت محيط زيست در زمينه مقابله با پديده گردو غبار به ايرنا گفت : براي مبارزه با پديده گرد و غبار دنبال يك تئوري بيولوژيكي هستيم تا كمترين آسيب به محيط زيست وارد شود.
"محمد جواد محمدي زاده " معتقد است :مهمترين كاري كه بايد انجام مي داديم تشويق كشورهايي بود كه به عنوان كانون هاي توليد گرد و غبار تلقي مي شوند و در مذاكراتي كه با مقام هاي محيط زيست عراق و اردن داشتيم به موافقت هايي دست يافتيم .
محمدي زاده افزود: چند سال است كه كشور و به ويژه شهرهاي جنوبي درگير پديده گرد و غبارند و براي مبارزه با اين مشكل روش مالچ پاشي پيشنهاد شد كه تاكنون 14 هزار هكتار از عمليات مالچ پاشي در شهرهاي جنوبي كشور انجام شده است كه اين رقم بايد تا پايان سال مالي 30 هزار هكتار در اطراف اهواز و استان خوزستان و تا پايان برنامه پنجم به 200 هزار هكتار برسد.
وي اظهارداشت: مالچ ،تركيبي از مواد شيميايي و نفتي است كه ممكن است در دراز مدت به محيط زيست آسيب وارد كند و تلاش شده تا حد امكان از ميزان ضرر آن كاسته شود اما در هر صورت از مشتقات نفتي است.
معاون رييس جمهور ادامه داد: از آنجا كه كشورهاي منطقه و دنيا به توان و فناوري ايران اذعان دارند، منتظر پاسخي از ايران در زمينه تئوري بيولوژيك هستند و ما خواهان ارائه تئوري هاي بومي ايراني هستيم.
وي در زمينه مقابله با گرد و غبار در داخل كشور گفت: سازمان جنگل ها و مراتع به عنوان متولي امر بايد سالانه 100 هزار هكتار بيابان زدايي كند كه اين كار در حال اجراست. البته ظرفيت سازمان جنگل ها 400 هزار هكتار است كه به دليل مشكلات مالي اين ميزان امكان پذير نيست.
وي با بيان اينكه 90 درصد معضل گرد و غبار كشور منشاء خارجي دارد اظهار داشت: متاسفانه عراق جديت لازم را در رفع اين مشكل به كار نمي گيرد و جزو اولويت هاي آنها محسوب نمي شود كه ما از طريق امور خارجه در حال پيگيري اين مساله هستيم.
محمدي زاده گفت: در اين ارتباط عراق نيازمند توان و دانش ايران است و ما قبول كرده ايم بودجه مورد نياز را براي مبارزه با اين پديده تامين و اين عمليات را برنامه ريزي و مديريت كنيم .
همچنين " علي محمد شاعري " قائم مقام سازمان حفاظت محيط زيست به ايرنا گفت : پديده گرد و غبار در سال 83 و 84 تنها دو تا سه استان را مورد تاثير قرار داده بود اما اكنون بيش از 22استان كشور را تحت تاثير قرار داده است و ازاين رو كنترل پديده گرد و غباربه عنوان يكي از اولويت هاي اساسي مردم منطقه تبديل شده و بر اساس بررسي هاي انجام شده 280 تا 300 هزار هكتار بيابان در استان خوزستان وجود دارد كه به عنوان كانون توليدگرد و غبار در داخل كشور و به ويژه خوزستان محسوب مي شود.
شاعري با بيان اينكه كشور عراق با 70 درصد، مهمترين كانون گرد وغبار كشور است گفت: آموزش كارشناسان عراقي و سوري ، تهيه طرح جامع بيابانزدايي كشور عراق ، هماهنگي جهت اجراي عمليات بيابانزدايي در يك ميليون هكتار از اراضي كشور عراق از اقدامات سازمان حفاظت محيط زيست درراستاي مبارزه با پديده گرد و غبار است.
به گفته وي با صرف هزينه يك ميليارد و 200 ميليون دلار، در مدت 5 سال كار بيابان زدايي در كشور عراق انجام خواهد شد. اين طرح مراحل تصويب نهايي خود را در پارلمان عراق مي گذراند.
معاون انساني سازمان حفاظت محيط زيست در ادامه به بيان اقداماتي كه در زمينه مقابله با پديده گرد و غبار در داخل كشور در حال انجام است پرداخت و گفت: طرح جامع مقابله با بيابان زدايي با همكاري سازمان جنگلها و مراتع براي اجرا در 2 تا 5/2 ميليون هكتار اراضي بيابان براي يك دوره پنج ساله آماده شده و اين سازمان قادر است در سال 400 هزار هكتار از اين اراضي را تثبيت كند .
وي اظهار اميدواري كرد دولت و مجلس اين طرح را بسرعت پيش ببرند.
علمي **9014**1544
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80026244
سه|ا|شنبه|ا|16|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]