واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: اصول انتخاب همسر/3 ازدواج تحميلي باعث سلب آرامش است
اختيار هر يك از دو طرف ازدواج، در گزينش همسر، اصل ديگري است كه دوام و استحكام پيوند زناشويي به آن وابسته بوده و از تشبيه همسران به لباس نيز استفاده ميشود.
سرويس اجتماعي برنا
اختيار هر يك از دو طرف ازدواج، در گزينش همسر، اصل ديگري است كه دوام و استحكام پيوند زناشويي به آن وابسته بوده و از تشبيه همسران به لباس نيز استفاده ميشود.
بديهي است كه فرد در انتخاب نوع لباس براي خويش آزاد است و ميتواند در چارچوب قوانين و مقررات اجتماعي و با در نظر داشتن مصالح خود و جامعه، لباس مطلوب و دلخواه خود را انتخاب كند. بر همين اساس، اختيار و آزادي افراد در انتخاب همسر با رعايت مصالح فردي و اجتماعي و ملاحظه مقررات ديني و حكومتي امري روشن و پذيرفته شده است.
اگر اين باور را بپذيريم كه انتخاب همسر همانند انتخاب لباس براي رسيدن به آرامش است، بايد قبول كنيم كه فرد در انتخاب خويش آزاد باشد و ازدواج تحميلي نميتواند آرامش مورد نظر را براي او فراهم سازد.
نكته جالب آن كه در اين آيه خداوند تنها زن را لباس مرد نخواند، چرا كه اگر به همين حد اكتفا ميكرد، مرد حكم بدن و زن تنها حكم لباسي را داشت كه تنها ويژگياش حفاظت، زينت و... مرد بود و خود وجودي تبعي و طفيلي پيدا ميكرد. اما خداي متعال همان طور كه زن را لباس مرد ناميد، مرد را نيز لباس و پوشش زن دانست و با اين بيان علاوه بر آن كه بر مساوات زن و مرد صحه گذاشت، حق اختيار و انتخاب را نيز براي هر دو قايل شد و به زن نيز همچون مرد اجازه داد كه همسر خود را با توجه به علايق و رغبتهاي خويش انتخاب كند و از پذيرش همسري تحميلي كه نه تنها موجب آرامش او نيست، بلكه سلب آرامش او را به همراه دارد، اجتناب كند.
امام صادق (عليه السلام) در روايتي بر موضوع اختيار در انتخاب همسر تصريح كرده و در پاسخ به ابن ابي يعفور كه از آن حضرت پرسيده بود: ميخواهم با زني ازدواج كنم ولي پدر و مادرم فرد ديگري را در نظر گرفتهاند فرمود:
«تَزَوَّجِ الَّتي هَوَيْتَ وَدَعْ الَّتي يَهْوي اَبَواكَ»
«با زني ازدواج كن كه خود ميخواهي و زني را كه پدر و مادرت ميخواهند رها كن».
البته اين توصيه به معني ناديده گرفتن ديدگاه والدين و بي اعتنايي به آنان نيست، بلكه فرزند لازم است نظرات آنان را به عنوان شفيقترين افراد نسبت به خود ملاحظه كند، اما با اين وجود نبايد در صورت بي رغبتي، تحت فشار والدين يا به منظور تكريم آنان، با فردي كه مطلوب او نيست ازدواج كند، اين گونه ازدواجهاي تحميلي يا شبه تحميلي علاوه بر آن كه براي خود فرد مخاطره آميز است، نتيجه مطلوبي براي طرف مقابل نيز به همراه نخواهد داشت و به سلب آرامش از والدين فرد نيز منجر خواهد شد.
نقش و نفوذ پدر و مادر بي آن كه حتي كلمهاي به زبان بياورند بسيار قدرتمند است. هر اندازه كسي دقيق و مراقب باشد به شكلي تحت تاثير نظرات پدر و مادر خود قرار دارد؛ اگر پدر و مادر باهوش و مدبر باشند هنگام انتخاب به همه اينها توجه ميكنند. با فرزندانشان مشورت ميكنند و مطالب مهم را در اختيار آنها قرار ميدهند. اما انتخاب به هر صورت بر عهده كسي است كه قصد ازدواج دارد، در غير اين صورت مشكلاتي پيش ميآيد.
سرانجام اگر فرد به اين نتيجه رسيد كه همسر مورد نظر را به درستي انتخاب كرده ولي والدين و اطرافيان با اين نظر مخالف باشند، بايد:
- باز و پذيرا باقي بماند و خود را مسوول تصميم گيري بداند.
- عجله را كنار گذاشته، بي جهت شتاب نكند.
- در زماني مناسب از والدين و اطرافيان بخواهد كه تمامي ديدگاههايشان را در ميان بگذارند.
- به دقت نظرات آنها را با نظرات خود مقايسه كند و ببيند كه آيا زمينهاي هست كه حق با آنها باشد؟ و اگر چنين است آيا تصميم او را تغيير ميدهد.
- چند جلسه مشاوره ممكن است سببي باشد تا از اتخاذ يك تصميم مخرب خودداري كند و يا سببي باشد تا با اطمينان خاطر به تصميمي كه گرفته است، عمل كند.
چهارشنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]