واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: آنچه بايد زنان باردار بدانند بهداشت، چاره بيماريهاي پوستي
جام جم آنلاين: تركخوردگي و خارش پوست ، بثورات كهيري ، تغييرات در لثه و بسياري از مشكلات پوستي را ميتوان از عوارض شيرين دوران بارداري ذكر كرد كه بسياري از زنان را با مشكلاتي مواجه ميكند.
دكتر مريم اخياني، متخصص پوست و مو و عضو هيات علمي دانشگاه در گفتگو با جامجم، استريا (خطوط پوستي) را خطوط كمي فرورفته روي پوست كه معمولا به صورت قرينه در برخي نواحي پوست همانند نواحي شكم، سينهها ، رانها ، باسن و كمر در خانمها و شانه و ناحيه پايين كمر در آقايان ذكر ميكند كه معمولا در طول بلوغ، حاملگي ، رشد ، كاهش يا افزايش وزن سريع، چاقي، مصرف كورتون يا در برخي از بيماران همانند سندروم كوشينگ (پركاري غدد فوق كليوي) ديده ميشود.
به گفته اين عضو هيات علمي دانشگاه، علت ايجاد اين عارضه كاملا مشخص نشده است ولي در اغلب موارد، در نواحي كه استريا وجود دارد، رشتههاي كلاژن پوست كم شده و رشتههاي الاستيك آن شكسته ميشوند.
در مواقع ايجاد استريا، اين خطوط، ابتدا به رنگ قرمز مايل به بنفش و پس از مدتي سفيدرنگ ميشود كه اگر درمان نشود به مرور زمان كمرنگ ميشود.
دكتر اخياني با اشاره به اين مطلب اظهار ميكند: جهت درمان اين خطوط پوستي از كرمهاي محتوي ترتينوين،AHA ، يا ليزر (PDL) استفاده ميشود.
وريدهاي واريسي
پاها از توده وريدهاي عمقي و سطحي پوشيده شدهاند كه وريدهاي سطحي خون پوست و قسمتهاي سطحي را به طرف بالا هدايت و به وريدهاي عمقي پمپ ميكنند تا به قلب بازگردد. اين پزشك متخصص با اشاره به اين مطلب علت واريس را تخريب در دريچههاي وريدي، كاهش قدرت عضلاني و ايستادن زياد، عنوان ميكند كه در اين صورت وريدها نميتوانند خون را به بالا هدايت كنند و در نتيجه خون درون عروق پس زده و با سرعت بسيار كم به بالا هدايت ميشود و وريدهاي سطحيتر پيچ خورده و به صورت آبي ديده ميشوند.
براي ايجاد واريس زمينههاي ژنتيكي، عوامل هورموني و ايستادن بسيار موثر است كه جهت درمان آن از روشهاي ساده بالا نگه داشتن پاها، پوشيدن جورابهاي ضدواريس، اسكلروتراپي و جراحي استفاده ميشود.
خارشهاي حاملگي
حدود يك پنجم زنان حامله دچار خارش ميشوند كه در اكثر مواقع اين خارشها به ضايعات پوستي همچون اگزما، كهير، گال و... منتهي ميشود. دكتر اخياني برخي از ضايعات پوستي كهيري را از علل خارش ذكر كرده و ميگويد: برخي از خارشهاي پوستي از ماه چهارم حاملگي به بعد ايجاد ميشوند كه ميتواند در كف دست و پا، شكم يا حتي كل بدن ايجاد شود و مشكلاتي را براي زن باردار بوجود آورد.
وي علت اين عارضه را انسداد مجاري صفراوي دانسته كه گاهي با كمي زردي همراه است و بلافاصله بعد از زايمان بهبود مييابد ولي گاهي مشاهده ميشود كه در حاملگيهاي بعدي يا با مصرف قرصهاي ضدحاملگي، اين عارضه عود ميكند كه اگر خارش شديد شود از داروهاي پايينآورنده صفرا، استفاده ميشود.
«نوع ديگري از خارشهاي زمان حاملگي به هفتههاي 30 - 25 برميگردد كه ايجاد خارش بيشتر در شكم، زانوها و آرنجها مشاهده ميشود» اين عضو هيات علمي دانشگاه با بيان اين مطلب، خاطرنشان ميكند: اين خارشها در طول حاملگي ادامه دارد و بعد از زايمان از بين ميروند.گفتني است اين خارشها براي مادر و جنين هيچ مشكلي ايجاد نميكنند و احتمال اين كه در حاملگيهاي بعدي عود كنند، بالاست. بسياري از محققان بر اين عقيدهاند كه مشكلات پوستي ايام حاملگي، تغييراتي را در پوست، مو، ناخن، عروق و سيستم ايمني ايجاد ميكنند كه با مراقبتهاي ويژه مشكلي را به همراه نخواهند داشت. گاهي نيز تغييرات محسوسي در لثه زنان باردار مشهود است كه باعث قرمزتر شدن لثه آنها ميشود كه مربوط به افزايش هورمون استروژن خون است كه پس از گذران ايام بارداري و رعايت بهداشت دهان و دندان و مصرف ويتامينث ميتوان از عوارض تخريب دندانها، جلوگيري به عمل آورد.
بثورات كهيري
«گاهي در زمان حاملگي (بخصوص 3 ماهه آخر حاملگي)، وقتي وزن مادر و جنين افزايش مييابد، زنان دچار ضايعات كهيري خارشدار ميشوند كه بعضا در وسط اين ضايعات تاول كوچكي ظاهر ميشود كه بيشتر در شكم و طول خطوط استريا ظاهر ميشود.» دكتر اخياني با اشاره به اين موضوع، متذكر ميشود؛ اين ضايعات كهيري هيچ مشكلي براي مادر و جنين ايجاد نميكند و معمولا نوزاد با وزن بالا به دنيا ميآيد كه پس از زايمان بشدت اين خارش و كهيرها، كاسته ميشود و در حاملگيهاي بعدي نيز رخ نخواهد داد.
چند توصيه مفيد
در ايام بارداري، غدد عرق، ترشح زيادي دارند و بالا رفتن وزن زن باردار، سيستم ايمني رو به تضعيف ميرود كه تمام اين عوامل باعث ميشود زمينهاي مساعد جهت ايجاد عفونتهاي ميكروبي، ويروسي، قارچي و پوستي به وجود آيد.
دكتر اخياني با اعلام اين مطلب در پايان خاطرنشان ميكند با استحمام مرتب، تعويض لباس، رعايت نظافت و توجه بيشتر به بهداشت زير بغل، زير پستانها، كشالههاي ران، ناحيه تناسلي و پاها، ميتوان از بروز بيماريهاي پوستي، جلوگيري به عمل آورد.
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]