واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: كندوان چشم انتظار ثبت در فهرست جهاني يونسكو
كندوان تنها روستاي زنده صخرهاي جهان است كه زندگي طبيعي مردم در آن جريان دارد.
ايلنا: كندوان به عنوان برجسته ترين روستاي جهان سال 2014 با تامين زير ساخت هاي مورد نياز، به عنوان يكي از نامزدهاي ثبت در فهرست آثار جهاني يونسكو معرفي مي شود.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي در اين رابطه به خبرنگار ايلنا گفت: اظهار داشت:« اقدامات لازم براي تهيه زيرساختهاي مورد نياز و تخريب ساخت و سازهاي غير مجاز انجام گرفته است.»
"تراب محمدي"افزود:«6هزار متر مربع از مساحت اين روستاي تاريخي كف سازي شده و اقداماتي همچون نورپردازي هاي اصولي همچنين كانال كشي برق در آن انجام شده است.»
وي تصريح كرد: «در بخش فاضلاب، كندوان تنها روستاي كشور است كه سيستم فاضلاب آن كاملا اصولي و منطبق بر اصول شهري و مدرن اجرا شده است.»
محمدي با بيان قلع و قمع ساخت و سازهاي غيرمجاز در محوطه كندوان به عنوان يكي از مهم ترين اقدامات سازمان براي آماده سازي اين روستا به منظور ثبت جهاني گفت:« زير ساخت هاي لازم براي ايجاد روستايي جديد در مجاورت كندوان انجام شده و اين روستا هم اكنون براي اسكان صاحبان اين ساختمان هاي غير مجاز در حال ساخت است.»
رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي استان يادآور شد:« متاسفانه در 40 سال اخير شاهد رشد بي رويه اين ساخت و ساز ها بوده ايم كه با مطالعات انجام گرفته مشخص شده است كه بايد 85 خانه در اين حريم كه به بافت تاريخي كندوان آسيب مي رسانند تخريب شوند.»
محمدي تصريح كرد: «براي جلوگيري از ورود اتومبيل ها به داخل روستا، يك مسير كمربندي با عرض 45 متر در حال ساخت است كه با اتمام دو سوم كار، مي توانيم در سال 91 شاهد گشايش آن باشيم.»
به گفته وي امكانات رفاهي مورد نياز براي گردشگران همچون سرويس هاي بهداشتي اصولي و بوفه ها در محوطه اين اثر منحصر بفرد تاريخي در حال اجرااست.
محمدي با اشاره به ويژگي هاي اين روستاي تاريخي براي ثبت در فهرست آثار جهاني گفت: «كندوان علاوه بر داشتن خانه هاي سنگي منحصر بفرد و ويژگي هاي ظاهري روستا به دليل وجود آب معدني، درههاي سرسبز و خرم، آب و هواي مطبوع و لبنيات و عسل مرغوب كوهستان، همه ساله سبب جذب تعداد زيادي مسافر از نقاط دور و نزديك به اين روستا به خصوص در فصول مساعد سال ميشود.»
روستاي تاريخي كندوان
كندوان در 50 كيلومترى جنوب غربى تبريز؛ يكى از روستاهاى دهستان سهند است كه در 18 كيلومترى جنوب اسكو، در دامنه سرسبز سلطان داغى واقع شده.
آنچه به كندوان هويت باستانى داده وجود 117 خانوار و منزل مسكونى در درون توده هاى مخروطى و هرمى شكل صخره اى است.
روستاييان كندوان داخل اين توده ها براى خود خانه مسكونى، آغل، انبار و كارگاه ايجاد كرده اند.
معمارى صخرهاى، حاكى از صحنههاى مبارزه و جدال انسان با طبيعت و در خدمت گرفتن صخره هاى طبيعي است.
در اثر فعل و انفعالات آتشفشانى كوه هاى سهند؛ منظرهاى در يكى از خوش آب و هواترين نقاط ايران ايجاد شده و دهها كران چندتايى، جفتى، تكى، مخروطى شكل و دوك مانند؛ يكى از بهترين مناظر طبيعى ايران را مجسم ساخته است.
روستاي كندوان داراى مسجد، حمام، مدرسه و آسياب است كه كران مسجد يكى از كرانهاى بزرگ روستا را تشكيل داده است.
به دليل شكل مخروطى ويژه، اغلب كران هاى داراى طبقات مختلف، از داخل با يكديگر ارتباط ندارند.
كران ها عموما داراى دو طبقه بوده و در بعضى موارد سه و حتى چهار طبقه نيز در آنها ايجاد كرده اند.
ارتباط طبقات بالايى كرانها با خارج، از طريق پلكان هاي بسيار زيبايى از بدنه خود كران تامين شده است.
طبقه هم كف، اكثرا اصطبل بوده و طبقات دوم و سوم و چهارم به عنوان سكونت گاه استفاده مي شود.
در بعضى موارد از طبقه چهارم به عنوان انبار نيز استفاده كرده اند. آبريزها اكثرا در كنار معابر و در خارج از كران ها و محيط مسكونى قرار داشته و هر چند خانواده به طور مشترك داراى يك آبريز هستند.
آبريزها اكثرا داراى چند محل نشيمن و انبارهاند كه بستگى به شيب زمين دارد. به خاطر قطر و ضخامت زياد كران ها، ايجاد نورگير در طبقات پايين كار بسيار مشكلى است، بدين مناسبت نورگيرها اغلب در طبقات بالا واقع شده اند.
جنس پنجره ها از چوب بوده اغلب به شكل شطرنجى و در آنها قطعات كوچك شيشه تعبيه شده است.
كندوان يكي از سه روستاي صخرهاي جهان است كه اين موجب جذابيت بينظير آن شده است.
معماري روستاي كندوان و جاري بودن زندگي مردم در قالب بافت قديمي آن يك استثنا در دنيا به حساب ميآيد چرا كه ديگر در تركيه و آمريكا كسي در كاپادوكيه و داكوتا زندگي نميكند.
كندوان روستايي است بنا شده در صخره و تنها سازه اين دهكده را سنگها تشكيل ميدهند. خانهها هرمي شكل هستند و براي دامها نيز حفرههايي در سنگها بنا شده است.
چشمه آب معدني كندوان نيز يكي از جاذبههاي اين روستاي ۶ هزار ساله محسوب ميشود. آب اين چشمه با كمترين درصد سنگيني براي درمان بيماريهاي كليوي بسيار مفيد است.
مهم ترين محصول روستاي كندوان عسل است.
كندوان جزو سه روستاي شگفت انگيز دنياست كه توجه گردشگران داخلي و خارجي را به خود جلب كرده است به طوري كه سالانه ٣٠٠ هزار گردشگر از اين روستاي تاريخي ديدن ميكنند.
شيوه بناي خانههاي اين روستاي صخرهاي در ٦٢ كيلومتري تبريز،از نوع معماري صخره اي به شكل مخروطي يا كله قندي مربوط به قرن هفتم هجري است.
برخي از باستان شناسان قدمت اين روستا را به دوره هاي پيش از اسلام نسبت مي دهند.
در دل اين تپههاي بلند كه ارتفاع بعضي از آن ها به ٤٠ متر ميرسد آغل، انبار و اتاقك حفر شده و ضخامت جنس و طبقات تپه ها و مخروط ها از نوع اينمبريت و لاهار است كه بر اثر مخلوط شدن مواد آتشفشاني سهند با گل و لاي حاصل از باران سيل آسا به وجود آمده است.
تشكيلات طبقات بر روي آبرفت قديمي واقع شده و رودخانه كندوان بيش از ١٠ متر از آن را حفر كرده و پايين برده است.
كرانه هاي مخروطي شكل دامنه كوه هاي سهند براي گردشگران داخلي و خارجي يادآور بهترين مناظر طبيعي و تاريخي ايران است چرا كه اين دامنه روستاي تاريخي و توريستي كندوان را در دل خود جاي داده است.
جاذبه هاي اين روستاي تاريخي به گونه اي است كه مشاوران سازمان بين المللي گردشگري از ديدن آن به وجد آمدند و كندوان را يك اثر جهاني دانستند.
دره شمالي جنوبي سرسبز كندوان يكي از خوش آب و هواترين و زيباترين نقاط كوهستاني ايران به شمار مي رود كه علاوه بر نهر نسبتا بزرگ داراي چشمه هاي آب معدني نيز هست كه خواص پزشكي زيادي از جمله دفع سنگ كليه دارد.
معماري صخره اي حاكي از صحنه هاي مبارزه وجدان انسان با طبيعت و در خدمت گرفتن صخره هاي طبيعت است.
حدس زده مي شود كه حمله مغول ها مردم را به اين روستاي صخره اي كشانده است.
پايان پيام
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]