واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: با وجود كسب رتبه ۱۴ جهاني در توليد علم زيست فناوريسهم ايران در توليد ثروت از زيست فناوري تنها 3صدم درصد بازار جهاني است
با وجود كسب رتبه ۱۴ جهاني در توليد علم زيست فناوري، سهم ايران در توليد ثروت از زيست فناوري تنها ۳ صدم درصد بازار جهاني است، اين در حالي است كه ايران تا افق ۱۴۰۴ بايد ۳ درصد بازار جهاني زيست فناوري را به خود اختصاص دهد.دبير ستاد زيست فناوري با بيان اين مطلب در گفت وگو با خراسان اظهار داشت: تاكنون ۹۰ محصول مبتني بر فناوري زيستي در كشور توليد شده كه صادرات اين محصولات حدود ۱۰۰ ميليارد تومان توليد ثروت براي كشور به دنبال داشته است.دكتر صاحب قدم لطفي افزود: در حال حاضر ۸۰ مركز دانشگاهي و پژوهشي و بيش از ۱۰۰ شركت خصوصي در زمينه توليد فرآورده هاي زيستي نوين در كشور فعاليت مي كنند. به گفته وي، تعداد كل محققاني نيز كه در سطوح كارشناسي ارشد و دكترا در حوزه فناوري زيستي و رشته هاي وابسته به آن مانند مهندسي ژنتيك، علوم مولكولي، ژنتيك انساني، ژنتيك پزشكي و... در كشور فعاليت مي كنند، حدود ۲ هزار و ۴۰۰ نفر است.
وي با بيان اين كه تاكنون بيش از ۹۰ محصول مبتني بر فناوري زيستي از جمله مواد، تجهيزات و خدمات پيشرفته در كشور توليد شده است، گفت: در حال حاضر شركت هاي خصوصي بيشترين سهم را در توليد فرآورده هاي زيستي در كشور بر عهده دارند به نحوي كه فعاليت اين شركت ها در حوزه هاي مختلف كشاورزي دستاوردهاي خوبي را به دنبال داشته است كه از جمله آن ها مي توان به توليد بذر و نهال پاك، توليد كودهاي زيستي، كشت بافت و فعاليت هايي در زمينه مبارزه بيولوژيكي با آفات اشاره كرد.
وي ادامه داد: همچنين تعداد ديگري از اين شركت ها و مراكز تحقيقاتي در زمينه پزشكي فعاليت مي كنند كه اين فعاليت ها در ۲ بخش توليد داروهاي نوتركيب و توليد كيت هاي تشخيصي در حال انجام است.
جايگاه جهاني ايران در عرصه زيست فناوري
وي با اشاره به جايگاه جهاني ايران در عرصه فناوري زيستي تصريح كرد: به طور كلي كشورها در حوزه فناوري زيستي بر اساس ۲ شاخص«اقتصادي» و «اعتباري» رتبه بندي مي شوند.بر اساس شاخص اقتصادي، سهم كشورها در عرصه تجارت زيستي يا بايو اكونومي سنجيده مي شود كه در اين شاخص ايران با در اختيار داشتن سهم ۱۰۰ ميليون دلاري در عرصه تجارت زيستي در جهان تنها ۳ صدم درصد بازار جهاني را به خود اختصاص داده است.اما در شاخص اعتباري كه بر مبناي توليد علم، تعداد محقق مراكز تحقيقاتي، توليد مقالات و... اندازه گيري مي شود، ايران رتبه ۱۴ جهان را به خود اختصاص داده است. به نحوي كه در مجموع، كشورمان در ميان كشورهاي منطقه آسياي جنوب غربي و خاورميانه در بسياري از زمينه ها از جمله توليد داروهاي نوتركيب، برخي محصولات زيست فناوري كشاورزي و چاپ مقالات در نشريات معتبر بين المللي از جايگاه بسيار خوبي برخوردار است.
ايران بايد تا افق ۱۴۰۴ بالغ بر ۳ درصد بازار جهاني زيست فناوري را به خود اختصاص دهد
وي با بيان اين كه تا افق ۱۴۰۴ سهم ايران در عرصه فناوري زيستي در جهان بايد به ۳ درصد برسد، افزود: در واقع تا پايان سند چشم انداز ايران بايد ۳ درصد بازار اقتصادي جهان را در زمينه فناوري زيستي به خود اختصاص بدهد يعني رقمي در حدود هزار ميليارد تومان، اين در حالي است كه هم اينك سهم ما از اين بازار جهاني تنها ۱۰۰ ميليارد تومان است.
وي ارزش بازار جهاني زيست فناوري را حدود ۳۰۰ ميليارد دلار عنوان كرد و افزود: به طور كلي بازار جهاني زيست فناوري سالانه به طور ميانگين حدود 11.4 درصد رشد دارد.
سرمايه گذاري ها كافي نيست
وي با بيان اين كه ايران در عرصه تجاري سازي و توسعه صنايع يا به عبارتي در عرصه توليد و تجارت محصولات، هنوز به رشد و پيشرفت مورد نظر دست نيافته است، تصريح كرد: البته ايران طي ۲ دهه اخير توانسته است گام هاي بلندي در زمينه آموزش و تربيت نيروي انساني، راه اندازي مراكز و موسسه هاي آموزشي و پژوهشي، كسب دانش فني، توليد فرآورده ها و تجهيزات مورد نياز همچنين ارائه خدمات زيست فناوري بردارد. اما با توجه به سرعت بسيار بالاي پيشرفت اين علم در دنيا و همچنين نقاط قوت و توانمندي هاي بالقوه اي كه كشور در اين زمينه دارد، اين سرمايه گذاري ها كافي نيست.
چهارشنبه|ا|5|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]