واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در روز هواي پاك صورت گرفت2 اقدام دولت براي كاهش آلودگي هوا
عكس: ايسنادنياياقتصاد- روز پنج شنبه و همزمان با روز هواي پاك، مراسم رونمايي ازخودروهاي متناسب با استاندارد آلايندگي يورو4 معروف به خودروهاي پاك در سازمان محيط زيست انجام شد. علاوه بر اين بنزين و گازوئيل با استاندارد يورو 4 نيز به طور آزمايشي در برخي از جايگاههاي عرضه سوخت در تهران توزيع شد.
همچنين قرار است مطابق با برنامه زمانبندي شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي از اواسط سال آينده به تدريج عرضه بنزين و گازوئيل يورو 4 در سطح جايگاههاي سوخت تهران و ساير كلانشهرهاي كشور به طور گسترده آغاز شود. اين اقدامات به عنوان راهكارهايي براي كاهش آلودگي هوا و حركت به سمت هواي پاك توسط دولت در روز هواي پاك به صورت نمادين انجام شد.
بر اساس اين گزارش، رييس جمهور و معاونش در مراسم رونمايي از خودروها و مراسم عرضه توزيع بنزين يورو 4 در جايگاهها به ارائه گزارشهايي از اقداماتي كه در باره كاهش آلودگي هوا انجام دادهاند پرداختند و البته از مجموعه اقدامات موجود ابراز رضايت كردند. هرچند در اين گزارشها بيشتر به آنچه بايد صورت بگيرد اشاره شد تا آنچه تاكنون صورت گرفته و البته پيشرفت و توسعه پالايشگاهها و نيز كاهش مصرف بنزين در پي سهميهبندي هم جزو مواردي بود كه به انجام رسيده است. دعوت مردم به درختكاري و گسترش فضاي سبز و اصلاح مصرف سوخت در بخش صنعت هم جز راهكار ديگر اين گزارشها بود.
اين ابراز رضايت مقامات دولتي از عملكرد خود در بحث كاهش آلودگي هوا، در شرايطي است كه كشور دستكم به لحاظ برخورداري از هواي پاك در سالهاي گذشته در شرايط مناسبي به سر نميبرد، اين شرايط نامناسب را يا آلايندههاي ناشي از انواع سوختها ايجاد كردهاند و يا ريزگردها كه اين مورد دوم بخش اعظمي از جو كشور را چند سالي است كه تحت تاثير قرار داده است.
در موضوع آلايندهها البته اين بحث همواره بين دولت و شهرداري مطرح است كه يكي ترافيك را عامل آلودگي مي داند و ديگري عدم توجه به گسترش سيستم ناوگان حمل و نقل عمومي. البته جديدا بحث نوع سوخت مصرفي هم مطرح شده است و به همين منظور دولت از خودروهايي كه قابليت استفاده از سوخت با استاندارد يورو 4 را دارند رونمايي كرد؛ استانداردي كه گفته ميشود كمك قابل توجهي به بحث كاهش آلودگي هوا خواهد كرد چرا كه تا پيش از اين سوختهاي مصرفي يا همان بنزين با استاندارد يورو دو مصرف ميشده است.
در موضوع ريزگردها كه منشا اصلي آن بيابانها كشورهاي عربي همسايه و به ويژه عراق است نيز مقامات دولتي ميگويند كه با اين كشور براي مالچ پاشي صحاري مذاكراتي را انجام دادهاند، هرچند اين مذاكرات نتيجه ملموسي نداشته است و استانهاي مركزي، غربي و حتي شمال غربي به دليل افزايش ريزگردهاي عربي همواره آسماني غبارآلود را تجربه كردهاند.
2 كشور عامل ايجاد 50 درصد آلودگيها
به گزارش ايسنا، اما محمود احمدينژاد طي سخناني در اين مراسم با تاكيد بر صيانت از محيط زيست گفت:50 درصد آلودگيهاي اصلي محيط زيست توسط دو كشور ايجاد ميشود و هرچه كنوانسيون و قرارداد روي كاغذ مينويسند آنها زير بار نميروند.
وي همچنين با تاكيد بر اينكه «سوخت خودرو بايد سالم باشد يا حداقل آلودگي را داشته باشد» افزود: با پيشرفت و توسعه پالايشگاهها شاهد توليد سوختهايي با آلودگي بسيار كم هستيم و اميدواريم ظرف يك و نيم تا دو سال آينده، كل سوخت مصرفي كشور به بالاترين استاندارد روز دنيا برسد و رسيدن به استانداردهاي روز دنيا شدني است. وي با اشاره به توليد سوخت پاك ادامه داد: هنگامي كه در سال 85 مطرح كرديم كه بايد در توليد بنزين خودكفا شويم، عدهاي گفتند مگر ميتوان ظرف چند سال چند پالايشگاه ايجاد كرد. وي با اشاره به اينكه «ايران از نظر سرعت كاهش آلودگي در ردههاي بالا قرار دارد» يادآور شد: بخشي از آلايندگيهاي ما به صنعت مربوط ميشود كه البته در آنجا نيز اقدامات خوبي صورت گرفته است و انشاءالله به نقطهاي برسيم كه كل صنعت ما، صنعت سبز باشد.
رييسجمهور تصريح كرد: بعضي از اقدامات، نيازمند پيگيري است كه يكي از آنها، موضوع ريزگردها است. اين ريزگردها كه از كشورهاي ديگر آمده شرايط سختي را براي ما ايجاد كرده است؛ البته بخشي نيز در خاك خودمان توليد ميشود.
بايد در اين خصوص چارهانديشي كرد. شايد بتوان با ايجاد سپر، مانعي براي ورود آنها ايجاد كرد يا فضاي سبز را افزايش داد. زيرا در تعدادي از استانها هنگامي كه گردوغبار ميآيد، زندگي مختل ميشود؛ ممكن است مريضي ايجاد نكند، ولي از نظر روحي سبب ايجاد مشكل ميشود. وي تاكيد كرد: هرچقدر براي صيانت از سلامت مردم هزينه كنيم، اندك است.
اختصاص يارانه براي مشعلها
به گزارش ايسنا، وي در ادامه با اشاره به آلودگيهاي ناشي از سوخت گرمايشي و سرمايشي منازل گفت: بايد در اين رابطه برنامهاي تنظيم كرد. اگر ممكن بود يارانه اختصاص دهيم تا مشعلها تعويض شود. مشعل غيرتنظيم حداقل مصرف را 30 درصد افزايش ميدهد. بايد مشعلها را نوسازي كرد و دولت نيز در اين راستا كمك ميكند، زيرا اين كار ارزش دارد. احمدينژاد در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به موضوع تعريف استانداردها، تصريح كرد: فصلي را در محيط زيست باز كنيد تا استانداردهاي محيطي را خودمان تنظيم كنيم.
البته اين امر به معني نداشتن تعامل با ديگران نيست، اما شرايط محيطي تهران با ويژگيهاي خود با شهر ديگري در نقطه ديگري از دنيا متفاوت است. چرا بايد از استانداردهاي خارجي استفاده كرد. ما ميتوانيم از استانداردهاي محيطي استفاده كنيم.
شايد ابتداي كار دشوار به نظر برسد، ولي آنقدرها هم سخت نيست. وي با بيان اينكه «گرچه جزو كشورهاي پاك دنيا محسوب ميشويم، اما ما بايد پاكترين كشور باشيم»، ادامه داد: كشورهايي 25 برابر ما در دنيا آلودگي ايجاد ميكنند. ما بايد پاكترين كشور باشيم، زيرا هر چيزي كه در دنيا ارزش محسوب ميشود، از كانونهاي جوشش آن ايران بوده است. وي با بيان اينكه «هر ايراني ميتواند سالي يك درخت بكارد» گفت: پيش به سوي ايران عزيز، قدرتمند و پاك.
بنزين با امنيت كشور ارتباط دارد
همچنين به گزارش مهر، محمدجواد محمديزاده در مراسم آغاز عرضه بنزين يورو 4 در سطح جايگاه سوخت تهران با اعلام اينكه در شرايط فعلي هنوز مصرف بنزين و سوخت در ايران با استانداردهاي جهاني فاصله دارد و با اعلام اينكه ايران حداقل تا 150 سال آينده نفت و 500 سال آينده گاز در اختيار دارد، بيان كرد: با توجه به اينكه اين انرژيها تجديدپذير نبوده بايد با متنوع سازي سبد مصرف انرژي امكان بهينه سازي بيشتر را در اين بخش فراهم كنيم.
اين مقام مسوول با بيان اينكه بنزين با امنيت كشور ارتباط دارد خواستار متنوع سازي بيشتر سبد سوخت خودروها شد و افزود: ورود دو ميليون دستگاه خودروي گازسوز و توسعه صنعت سيانجي در ايران يك معجزه به شمار ميرود.
شنبه|ا|1|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]