واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: وصول وجه چك بلامحل
مجازات صدور چك بلامحل
مجازات صادركننده چكهاي بلامحل كه مشمول تعقيب كيفري هستند، مطابق ماده 7 قانون صدور چك اصلاحي سال 1382 عبارت است از: الف) چنانچه مبلغ مندرج در متن چك كمتر از 10 ميليون ريال باشد، به حبس تا حداكثر شش ماه محكوم خواهد شد.
ب) چنانچه مبلغ مندرج در متن چك از 10 ميليون ريال تا 50 ميليون ريال باشد، از 6 ماه تا يك سال حبس محكوم خواهد شد.
ج) چنانچه مبلغ مندرج در متن چك از 50 ميليون ريال بيشتر باشد، به حبس از يك سال تا دو سال و ممنوعيت از داشتن دسته چك به مدت دو سال محكوم خواهد شد و در صورتي كه صادركننده چك اقدام به اصدار چكهاي بلامحل كرده باشد، مجموع مبالغ مندرج در متون چكها ملاك عمل خواهد بود.
همچنين ماده 10 قانون چك اعلام ميدارد: هر كس با علم به بسته بودن حساب بانكي خود، چك صادر كند، به حداكثر مجازات مندرج در ماده (7) محكوم ميشود.
بر اساس ماده 9 قانون چك، در صورتي كه صادركننده چك قبل از تاريخ شكايت كيفري وجه چك را نقدا به دارنده آن پرداخت كند يا با موافقت شاكي خصوصي ترتيبي براي پرداخت آن داده باشد يا موجبات پرداخت آن را در بانك فراهم كند، قابل تعقيب كيفري نيست.
در مورد اخير بانك مذكور مكلف است تا ميزان وجه چك حساب صادركننده را مسدود كند و به محض مراجعه دارنده و تسليم چك وجه آن را بپردازد.
بر اساس قانون، مواردي كه ميتوان دستور عدم پرداخت را صادر كرد عبارتند از: اعلام مفقودي، سرقت، جعل، كلاهبرداري و خيانت در امانت يا به دست آوردن از راههاي ديگركه مجرمانه باشد.
هر گاه اثبات شود كه صادركننده چك بياساس دستور عدم پرداخت را صادر كرده است، علاوه بر پرداخت وجه به مجازاتهايي از قبيل حبس، جزاي نقدي و پرداخت همه خسارت وارد شده به دارنده چك محكوم ميشود.
مطالبه وجه چك از طريق مراجع ثبتي
اگر دارنده چك بلامحل به هر دليل نخواهد يا نتواند از جنبه كيفري چك استفاده كند، راه دريافت وجه چك بر او بسته نيست و در اين صورت دو راه ديگر براي دريافت وجه چك وجود دارد: اقدام از طريق اجراي ثبت، اقامه دعواي حقوقي در دادگاه عمومي حقوقي يا شوراي حل اختلاف.
با توجه به اين كه مطابق ماده (2) قانون صدور چك «چك در حكم سند لازمالاجراست» دارنده چك بلامحل ميتواند از طريق مراجعه به اجراي ثبت براي وصول وجه چك اقدام كند و بر اين اساس براي چك اجراييه پيشبيني شده است.
دارنده چك پس از مراجعه به بانك و اطلاع از غيرقابل پرداخت بودن چك، با دريافت گواهينامه عدم پرداخت براي صدور اجرائيه، عين چك و گواهينامه مبني بر مطابقت امضاي چك با نمونه موجود آن در بانك كه از سوي بانك صادر ميشود، به اجراي ثبت اسناد محل تسليم و تقاضاي صدور اجرائيه ميكند. قبل از صدور اجرائيه، متقاضي بايد مبلغ حقالاجرا را در صندوق اجراي ثبت توديع كند و نيز اقدام به معرفي اموال متعلق به صادركننده چك به غير از مستثنيات دين كند.
مستثنيات دين عبارت است از: يك باب منزل، يك دستگاه خودرو و يك خط تلفن.
مطالبه وجه چك در اين روش فقط با معرفي مال و توقيف آن امكان پذير است، يعني اين كه صادركننده چك بلامحل بايد مال منقول و يا غيرمنقول داشته باشد تا به مرجع ثبتي معرفي، توقيف و از طريق مزايده به فروش برسد.
مطالبه وجه چك از طريق دادگاه حقوقي
هرگاه بنا به علل قانوني امكان طرح دعوي كيفري براي وصول وجه چك بلامحل نباشد و يا دارنده آن نخواهد از اين طريق طرح دعوي كند، ميتواند براي استرداد وجه چك عليه صادركننده چك، ظهرنويسان و ضامنان، حسب مورد در شعب حقوقي دادگاه عمومي يا شوراي حل اختلاف محل انجام معامله يا اقامتگاه صادركننده چك (خوانده) اقامه دعوي حقوقي كند.
دارنده چك بلامحل ميتواند براي مطالبه وجه چك از طريق دادگاههاي حقوقي و در صورتي كه مبلغ چك كمتر از 50 ميليون ريال باشد از طريق شوراي حل اختلاف با تقديم دادخواست به طرفيت صادركننده چك اقامه دعوي كند.
دارنده چك بايد با در دست داشتن دو نسخه فتوكپي مصدق چك بلامحل و نيز دو نسخه فتوكپي مصدق گواهينامه عدم پرداخت چك بلامحل توسط بانك و تكميل و امضاي دو نسخه برگ دادخواست به دادگاه و الصاق تمبر قانوني به آن، مراحل اوليه را تكميل و تقديم دادگاه كند.
دارنده چك ميتواند برابر مقررات فعلي، معادل مبلغ مندرج در چك، از دارايي و اموال صادركننده آن بدون هيچگونه هزينهاي، براي استيفاي مطالبات خويش، توقيف كند و يا نسبت به ممنوعالخروج كردن صادركننده از طريق مراجع ثبتي اقدام كند.
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]