واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نگاه هفته
* تروريستها و تكفيريهاي عراق در اقدامي وحشيانه عزاداران اربعين حسيني را در شهرهاي مختلف اين كشور مورد حمله قرار دادند كه متأسفانه اين حملات به شهادت و زخمي شدن دهها تن منجر شد. بلافاصله پس از اين حملات نوري مالكي و جلال طالباني اقدامات تروريستي انجام شده در خاك عراق را محكوم و صراحتاً اعلام كردند كه موج كشتارهاي اخير با هدف ايجاد فتنه مذهبي و طايفهاي در كشور صورت گرفته است. اين در حاليست كه طارق الهاشمي، معاون رئيسجمهوري عراق هنوز حاضر نشده تا در دادگاهي در بغداد عليه اتهامات مطرح شده عليه خود، پاسخ دهد. مقاومت الهاشمي همچنين موجبات تشديد بحرانهاي سياسي در عراق را پديد آورده و به تازگي فراكسيون الاحرار وابسته به جريان صدر اعلام كرده كه قصد دارد ميان دولت قانون به رهبري مالكي و طارقالهاشمي ميانجيگري كند و به اختلافات پايان دهد.
* فرمان عفو عمومي بشار اسد براي آزادي تمامي بازداشتشدگان اخير سوريه را شايد بتوان مهمترين تحول اين هفته منطقه ناميد. مهم از آن جهت كه اين دستور همزمان با حضور ناظران اتحاديه عرب در سوريه صادر شد تا اسد بدين وسيله به سران عرب و غربيها نشان دهد پايبند به اصلاحات و ثبات و آرامش در كشورش است. دستور اسد در عين حال مهر باطلي بر سخنان دبيركل سازمان ملل بود كه يك روز قبل از دستور عفو عمومي رئيسجمهوري سوريه، گفته بود اسد مشروعيت ندارد. اين مسأله را ميتوان به اظهارات نايف بن عبدالعزيز وليعهد عربستان مرتبط كرد كه اخيراً در ديدار با سعد حريري نخستوزير پيشين لبنان و از مخالفان اسد، گفته بود رئيسجمهوري سوريه ساقط شدني نيست.
تحولات سوريه اما، همچنان اسباب نگراني همسايگان آن را فراهم كرده تا جايي كه رئيس مجلس اعلاي شيعيان لبنان، از ايران و تركيه خواست با هدف جلوگيري از تنش در منطقه، به پايان درگيريهاي سوريه كمك كنند.
* پادشاه بحرين در اقدامي نمايشي دست به چند اقدام به اصطلاح اصلاحطلبانه زد كه اين اقدامات بلافاصله از سوي جناحها و احزاب معارض رد شدند. جمعيت الوفاق اسلامي بحرين در واكنش به آنچه گامهاي رژيم بحرين براي انجام اصلاحات فراگير خوانده شده، در بيانيهاي اعلام كرد كه حمدبن عيسي آلخليفه، پادشاه بحرين براي فريب افكار عمومي چه در داخل و چه در خارج دست به برخي تغييرات سطحي زده كه اين تغييرات به هيچ عنوان خواستههاي ملت بحرين را تأمين نخواهد كرد. از ديگر سو، عليرغم اينكه رژيم آلخليفه سعي ميكند با سانسور خبري شديد موج سركوبها را مخفي نگه دارد، اخبار منتشر شده نشان ميدهد كه نيروهاي امنيتي بحرين همچنان به شدت با كوچكترين اعتراضات هم برخورد ميكنند.
* مهمترين تحول فلسطين در اين هفته را شايد بتوان سخنان دبيركل سازمان ملل خواند كه در اظهارنظري غيرمنتظره در سفر به بيروت، خواستار پايان اشغالگري اسرائيل بر اراضي عربي شد. اين اظهارات از زبان دبيركل سازمان ملل، آن هم بانكيمون كه گفته ميشود به شدت تحت تأثير غرب و لابي صهيونيستي است، اگر بيسابقه نباشد در نوع خود كمسابقه است. البته شايد بانكيمون ميزان خطرات انقلابهاي عربي براي تأثير بر رژيم صهيونيستي را تشخيص داده و به همين دليل قصد دارد تا دير نشده اين رژيم را از خطر انقراض نجات دهد. درك ميزان اين خطر زماني دو چندان شد كه اتحاديه بينالمجالس كه مقر آن در سوئيس است براي نخستين بار از نمايندگان جنبش حماس خواست در نشست ژنو شركت كنند. اين امر بدين معناست كه حماس كه تا قبل از اين از سوي غربيها تروريست خوانده ميشد، اكنون از طرف همان كشورهاي غربي به رسميت شناخته شده و اين مسأله ميتواند خطرات پيش روي رژيم صهيونيستي را به ويژه پس از انقلابهاي عربي افزايش دهد.
* پس از مسجل شدن پيروزي احزاب اسلامگرا در آخرين مرحله انتخابات پارلماني مصر، صفبنديهاي سياسي در اين كشور وارد عرصه تازهاي شده است. مصريها به شدت منتظرند تا هر چه سريعتر دولت برآمده از رأي خود را به قدرت بنشانند و از ادامه قدرتنمايي شوراي عالي نظامي جلوگيري كنند. همچنين به دنبال پيروزي شاخه سياسي اخوانالمسلمين، اين جنبش رسماً اعلام كرد كه هيچگاه در مقابل ايران و حزبالله لبنان قرار نخواهد گرفت.
* پس از اينكه پارلمان يمن لايحه اعطاي مصونيت قضايي به عبدالله صالح و دست نشاندههايش را تصويب و محمد سالم باسندوه را مأمور اجراي اين قانون كرد، انقلابيون يمن به خيابانها ريختند و تهديد كردند كه در صورت لغو نشدن اين قانون موج انقلابشان را شدت خواهند بخشيد. اين در حالي است كه مقامات سياسي يمن هم از احتمال تعويق زمان انتخابات سخن گفتهاند. از طرفي، ناآراميها در مناطق جنوبي همچنان ادامه دارد و گفته ميشود كه شبهنظاميان القاعده بر بخشهايي از خاك يمن مسلط شدهاند.
* تحولات ليبي اگرچه روبه آرامش گذاشته و ناآراميهاي روزهاي اول انقلاب را ندارد اما همچنان درگيريهايي در گوشه و كنار ميان انقلابيون در جريان است و قرباني ميگيرد. انقلابيون به دليل ناهماهنگي و تلاش براي كسب قدرت، هراز چند گاهي با هم درگير ميشوند. اما خبر مهم ديگري كه اين هفته رسانهها را به خود مشغول كرد دستور باراك اوباما رئيسجمهوري آمريكا براي اعزام 12 هزار نيرو به ليبي با هدف حمايت از تأسيسات نفتي آن است؛ موضوعي كه موجب نگراني انقلابيون و دولت جديد ليبي شده زيرا بر اين باورند حضور آمريكا ممكن است دائمي شود. موضوع تعيين سرنوشت امام موسي صدر رهبر شيعيان لبنان نيز كه گفته ميشود توسط رژيم قذافي حدود 30 سال قبل ربوده شد همچنان از تحولات مهم ليبي پس از انقلاب بشمار ميرود. اخيراً وزير خارجه لبنان و فرزند امام موسي صدر به اتفاق به ليبي رفتند و پس از بازگشت اعلام كردند به نتايج مثبتي دست يافتهاند.
* هدايت و رهبري گفتوگوها با طالبان بايد به عهده كابل باشد. «سايمون گس» نماينده غيرنظامي «ناتو» در افغانستان، با افزايش اعتراضها به مذاكره يكجانبه آمريكا با طالبان و به حاشيه راندهشدن دولت افغانستان اعلام كرد كه بايد افغانستان رهبري گفتوگوهاي صلح با طالبان را در اختيار داشته باشد. وي تأكيد كرد كه هرگونه گفتوگويي كه دولت افغانستان در آن مشاركت نداشته باشد، به شكست خواهد انجاميد. اين در حالي است كه وزارت دفاع افغانستان از آمادگي ارتش اين كشور براي يك عمليات بزرگ نظامي در سراسر افغانستان خبر داد.در همين حال انتقال مسئوليت امنيتي 12 شهرستان ولايت هرات از نيروهاي خارجي به نيروهاي افغانستان، طي هفته جاري صورت گرفت.ناظران بر اين باورند كه استراتژي آمريكا در افغانستان با شكست مواجه شده است و رويكرد جديد واشنگتن براي مذاكره يكجانبه با طالبان نه تنها به تنشها در بين مقامات بلندپايه دولت افغانستان دامن زده، بلكه همپيمانان آمريكا در «ناتو» را نيز نگران كرده است.
* تنشهاي سياسي پاكستان اين هفته داغتر از گذشته ادامه يافت و تا مرحله كنارهگيري آصف علي زرداري از رياست جمهوري اين كشور پيش رفت. زرداري در نشست احزاب متحد دولت خطاب به رهبران احزاب سياسي گفت: اگر رهبران احزاب سياسي متحد دولت كسي را براي به عهده گرفتن مسئوليت رياست جمهوري درنظر گرفته باشند، وي حاضر است استعفا بدهد. در همين حال سيديوسفرضا گيلاني نخستوزير پاكستان به دادگاه عالي اين كشور فراخوانده شد. ديوان عالي پاكستان با صدور حكم «اهانت به دادگاه» عليه گيلاني، از وي خواست كه امروز (29دي) شخصاً در دادگاه حاضر شود. كارشناسان عقيده دارند كه رويارويي دولت پاكستان با نهادهاي قضايي و نظامي از يك سو و مبارزه با گروههاي مسلح مخالف دولت از جانب ديگر، ميتواند بحران سياسي در اين كشور را عميقتر از گذشته كند.
سرويس خارجي
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]