واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سوت قطار در افغانستان پس از 127 سال شنيده ميشود
خبرگزاري فارس: مردم افغانستان بعد از سالها انتظار در آيندهاي نزديك شاهد حركت اولين قطار در خاك اين كشور خواهند بود و رشته كوههاي هندوكش در شمال اين كشور صداي سوت قطار را براي نخستين بار خواهند شنيد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در مزار شريف، تاريخچه احداث خط آهن در افغانستان كه به 127 سال قبل يعني اواخر قرن نوزدهم (1885) ميلادي برميگردد، اما متأسفانه تاكنون هيچگاه اين آغاز جنبه عملي به خود نگرفت.
پس از سالهاي طولاني مقامات حكومتي در افغانستان بر آن شدند تا با توسعه خط آهن مرزي بين افغانستان و ازبكستان در شمال اين كشور گامهاي عملي در راستاي ايجاد اين خط ارتباطي بسيار مهم و حياتي بردارند.
كار احداث خط آهن جديد بين ازبكستان و افغانستان كه از سال 2010 ميلادي رسماً آغاز شده است هم اكنون به پايان راه رسيده و قرار است در آيندهاي نزديك و با حضور مقامات عالي رتبه 2 كشور به بهره برداري برسد.
اين خط آهن منطقه مرزي، ازبكستان را به بندر مرزي "حيرتان" در شمال افغانستان وصل ميكند و در حال حاضر به طول 75 كيلومتر به داخل خاك افغانستان و به سمت شهر مزارشريف پيش رفته و كار ساخت آن به اتمام رسيده است.
راه آهن جديد افغانستان از محل كمكهاي بلاعوض بانك توسعه آسيايي، با هزينهاي معادل 170 ميليون دلار ساخته شده است كه از مجموع اين مبلغ 165 ميليون دلار توسط اين بانك و تنها سه درصد اين مبلغ توسط دولت افغانستان تأمين اعتبار شده است.
اتصال افغانستان به كشورهاي آسياي ميانه
اين خط آهن باعث ميشود كه افغانستان از اين طريق به كشورهاي ازبكستان و ديگر كشورهاي آسيايي ميانه متصل شود.
مقامات در وزارت دارايي و راهوترابري افغانستان ميگويند: قرار است اين خط آهن به ساير نقاط افغانستان از جمله شهر كابل پايتخت افغانستان گسترش داده شود.
بنا بر گفته مقامات دولتي افغانستان پروژههاي ديگري نيز در راستاي توسعه راه آهن در اين كشور با كشورهايي چون جمهوري اسلامي ايران در غرب و پاكستان در جنوب به امضا رسيده است كه اين قراردادها نيز در حال اجرايي شدن هستند.
پروژه احداث خط آهن از برنامههاي بلند مدت و استراتژيك افغانستان به شمار ميرود و جز برنامههاي عملي و همكاريهاي اقتصادي بانك توسعه آسيايي با اين كشور محسوب ميشود.
به گفته كارشناسان اقتصادي عملي شدن اين طرح ميتواند در شكوفايي و رونق اقتصادي افغانستان نقش مهمي ايفا كند.
به گفته مقامات وزارت ماليه افغانستان از سال 2002 تاكنون بانك توسعه آسيايي بيش از 2 ميليارد دلار در بخشهاي مختلف به افغانستان كمك كرده است كه در كنار پروژه خط آهن، پروژه انتقال برق از كشور ازبكستان به افغانستان از ديگر طرحهاي در دست اجراي اين بانك در افغانستان است و با اجرايي شدن آن برق در بسياري از ولايتهاي شمالي و كابل تأمين خواهد شد.
در حال حاضر حجم مبادلات تجارتي در بندر مرزي حيرتان در شمال افغانستان روزانه به چهار هزار تن ميرسد و گفته ميشود كه با راه اندازي اين خط آهن افزايش قابل ملاحظهاي خواهد يافت و پيشبيني ميشود كه اين رقم روزانه به شش هزار تن در روز خواهد رسيد.
راهآهن افغانستان و دستيابي آسان و ارزان چين به بازارهاي جهاني
به علاوه كشورهاي آسياي ميانه و ديگر همسايگان نزديك به افغانستان همچون كشور چين نيز ميتوانند از اين طريق به بازارهاي جهاني به صورت ارزان و آسان دست يابند.
خط آهن مزارشريف- حيرتان كه توسط يك شركت ازبكستاني بنام "تيميريولاري" در ژانويه ۲۰۱۰ آغاز شد و قرار بود كه تا اواخر همان سال به بهره برداري برسد كه اين طرح به دلايل مختلفي با تأخير طولاني مدت مواجه شد.
به باور كارشناسان مسائل اقتصادي احداث راه آهن سراسري در افغانستان زمينه را براي فعاليتهاي تجارتي در اين كشور بيشتر ميكند و سهولتهاي زيادي در بخش صادرات و انتقال اموال تجارتي از طريق افغانستان به كشورهاي ديگر فراهم ميكند.
درحالي كه هنوز خط آهن مزارشريف – ازبكستان به صورت رسمي به بهره برداري نرسيده است، اما چندي قبل اولين محموله تداركاتي نيروهاي آمريكايي از همين طريق وارد افغانستان شد.
انتهاي پيام/ق
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]