واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مجموعه آثار فاخر خطي با ترجمهي فارسي رونمايي شد رييس ايكوم ايران: آثار تاريخي به نسبت ده به يك در دست مردم و دولت است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ميراث فرهنگي
مجموعه آثار فاخر خطي ترجمهشده به زبان فارسي شامل مصحفي از قرآن و نهجالبلاغه عصر روز گذشته (دوشنبه، 26 ديماه) در فروشگاه مركزي شهر كتاب رونمايي شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه با حضور تعدادي از موزهداران بخش خصوصي، محمود فرشچيان، كوروش كمالي سروستاني ـ مدير دانشنامهي فارس ـ، عباس ايرواني، آيدين آغداشلو و حجتالاسلام سيدمحمود دعايي ـ مدير مسؤول روزنامهي اطلاعات ـ برگزار شد، سيدمحمدصادق خرازي بهعنوان مجموعهدار خصوصي گفت: يكي از نعمتهاي بزرگي كه خدا به ملت ايران داده، ذوق و هنر توأم با فكر و انديشه است كه در مردان سرزمين ايران تجلي يافته است.
او ادامه داد: شايد يكي از منحصربهفردترين ملتها در دنياي امروز، ملت ايران باشد، چون عمر بلند خود را در تأليف كتابت و هنرآرايي كتابهاي مقدس سپري كرده است. از صدر اسلام هيچ ملتي در جهان اسلام به اندازهي نياكان ما به فرهنگ قرآننگاري و علوم آن توجه نداشته است. بنابراين ايرانيان سرآمد همهي مردم بزرگ در دنياي اسلام هستند. هرچند ملتهاي ديگر نيز در اين حوزه فعاليت داشتهاند، ولي بيشتر اقدامات آنها برگرفته از ذوق و هنر ايرانيان بوده است.
وي تاريخ كتابت قرآن را داراي عمري بلند در ايران دانست و بيان كرد: پس از آنكه يكي از هنرمندان ايراني، تاريخ مصحف را ابداع كرد و نخستين شهيد كتابت تاريخ ايران ناميده شد، افراد ديگري تاريخ كتابت قرآن را در ايران و ساير كشورهاي جهان اسلام به نام خود ثبت كردند.
او اظهار كرد: ما در يك قرن گذشته، با بحران مصادرهي بزرگان فرهنگي در جهان پيرامون خود روبهرو بودهايم. رقابتهاي ناشايست برخي افراد و كشورها كه به دروغ، كتابت قرآن و برخي آثار هنري را به خود اختصاص دادهاند، ضرورت وجود يك مركز و سازمان حكومتي را براي احياي دوبارهي آثار بزرگان ايراني نشان ميدهد.
سفير پيشين ايران در سازمان ملل متحد گفت: متأسفانه در 100 سال اخير، چنين فكر بلندي در ايران كمتر ديده شده بود كه كتابت و انتشار كتابهاي مذهبي با خط فارسي انجام شود. با پيش آمدن اين اتفاق، مصادرهي مشاهير و توجه به تفكر در ايران، خوشبختانه اكنون برخي افراد تصميم به احياي ساحت مقدس قرآن گرفتهاند و در اين زمينه تلاش ميكنند. تا كنون اين همت در ميان مردم كمتر ديده شده بود، ولي امروز مصاديق مختلفي پيش روي ملت بزرگ ايران داريم كه عرضه شدهاند.
او با اشاره به كتابت مصحف شريف نيريزي، مصحف شريف ايران، صحيفهي مبارك سجاديه ارسنجاني، مصحف شريف شفيع، مصحف شريف ياقوت و مصحف شريف نور توسط مؤسسهي عظام هنر از هفت سال پيش تا كنون، گفت: از مجموعهي اين كار، 173 مصحف شريف قرآن و نهجالبلاغه با وجود همهي مشكلات در يك مجموعه به چاپ رسيد و اكنون يك كتابخانه و گنجينهي بزرگ از كتابت ترجمهي قرآن پديد آمده است.
خرازي با اشاره به ادامهدار بودن اين اقدام توسط اين مؤسسه، افزود: 19 مصحف ديگر در آستانهي انجام كار براي چاپ داريم. اميدواريم تا پايان سال آنها نيز چاپ شوند. اين گام برداشته شده است و به پشتوانهاي معنوي و مادي براي اهل فكر و هنر نياز دارد.
محمدرضا سعيدآبادي ادامه داد: ما امروز با پنج روند توليد انبوه فرهنگ، روند متنوع شدن آن، روند خصوصي شدن، روند تجاريسازي و روند تجاري شدن در حوزهي توليد فرهنگ در جهان مواجه هستيم.
وي با اشاره به ايجاد شدن سازمان جهاني يونسكو با دو هدف اصلي و يك محور سهگانه، بيان كرد: سازمان ملل متحد در زمان آغاز كار خود با دو هدف رسيدن به صلح و آرامش جهاني و ايجاد كيفيت بهتر زندگي براي مردم شكل گرفت. چند سال پس از آن، يونسكو با همان دو هدف شكل گرفت، ولي سهگانهي فرهنگ، آموزش و علوم را محور كار خود قرار داد تا بتواند هميشه به مردم خدمت كند.
او يكي از برنامههاي مهم يونسكو در حوزهي فرهنگ را ميراث مكتوب و حافظهي جهاني دانست و افزود: با ثبت اينگونه اقدامات و ميراث مستند، بر غناي حافظهي جهاني افزوده ميشود.
سعيدآبادي اضافه كرد: امروز با سه دسته مؤسسه كه در حوزهي فرهنگ فعاليت ميكنند، مواجه هستيم؛ نهادهايي كه به نگهداري و حفظ آثار ميپردازند، مؤسسههايي كه در ثبت آثار و ميراث همت ميگمارند و نهادهايي كه به معرفي اين آثار و عمومي كردن آنها ميپردازند.
در ادامهي اين مراسم، مديرعامل مؤسسه و كتابخانهي موزهي ملي ملك گفت: قرآننگاري در ميان خوشنويسان به سنتي تبديل شده است كه هر چقدر جامع و شكيلتر باشد، مخاطبان بيشتري را به خود جذب ميكند.
سيدمجتبي حسيني از جمله سنتهاي قرآننگاري در ايران را ابزار نگارش دانست و اظهار كرد: ابزار نگارش قرآن براساس سنت بايد «ني» باشد. از زمانهاي گذشته، خوشنويس بايد در مهارت حذف ميشد و خويشتن خود را نيست ميكرد و قلمش را رو به كمال ميرساند و در مجادله با نفس به نيستي ميرسيد.
او علاءالدين نيريزي، محمدابراهيم قمي، وصال شيرازي و خاندان بزرگ ارسنجاني را از جمله افراد و خاندانهايي دانست كه در اين حوزه فعاليتهاي بيشماري كردهاند و افزود: بيشتر قرآنخوانهاي كنوني با شيوههاي عربي ـ عثماني مأنوس هستند تا مصحف كتابت فارسي قرآن، متأسفانه اين امر در جامعهي امروز جاي خود را باز كرده است، در حالي كه بايد تلاش كنيم اين اتفاق كمتر رخ دهد.
به گزارش ايسنا، رييس كميتهي ملي موزههاي ايران (ايكوم) نيز در اين مراسم گفت: آثار فرهنگي ـ تاريخي ايران به نسبت ده به يك در دست مردم و دولت است. در واقع، ميراثبانان فرهنگي ايران مردم هستند، اين افراد كساني هستند كه به نوعي نگهبان ميراث تاريخي كشورند.
سيداحمد محيط طباطبايي افزود: از ديدگاه سازمان جهاني موزهها، وظيفهي اين سازمان حفاظت، گسترش، توسعهي فرهنگ موزهيي و ميراثباني از موزهها و آثار است. با اين كار، بخش خصوصي درهاي كلكسيونهاي خود را باز ميكند و گام مؤثري در اين زمينه ميتواند بردارد. امروزه مردم و نهادهاي غيردولتي در اين راه موفقتر هستند.
در پايان اين مراسم نيز آيدين آغداشلو گفت: همهي جواني من در شوق اين گذشت كه نسخهاي تاريخي نزديك به عهد را ببينم. ميل به تملك و تصاحب اشياي زيبا كه هيچگاه در دسترس انسان قرار نميگيرند نيز از جمله آرزوهاي من بود. امروز با شوق ديدن اين نسخهها به اينجا آمدم.
اين نقاش بيان كرد: زماني كه شاهنامهي بايسنقري را كاخ گلستان به چاپ رساند، خوشحال شدم كه ميتوانم آن را ببينم؛ اما متأسفانه مسؤولان كاخ گلستان هيچ كسي و حتا كارشناسان خود را به كتابخانه راه نميدهند كه حداقل بتوان تصاوير اين شاهنامه را ديد. امروز بعد از گذشت سالها، نسخهاي به چاپ رسيده است كه حداقل قدري ميتواند باعث آرامش قلب من باشد.
او ادامه داد: وضعيت كنوني حوزهي فرهنگ نشان ميدهد، روزهاي خوشي در راه است، هنرمندان بزرگي تربيت شدهاند و اكنون با علاقه به اين كار ميپردازند. برخي نسخ موجود مانند مصحف شريف بهشكل حيرتآوري به اصل نسخه نزديك هستند.
آغداشلو در پايان گفت: صادق خرازي بهعنوان يكي از حاميان هميشگي اين حوزه مورد تقدير همهي هنردوستان و هنرمندان است. با كمك او، اين مجموعه بهشكل نفيس و فوقالعاده فراهم شده است.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم، از اين مجموعهي مصحف رونمايي شد و قرار است به مدت 14 روز در فروشگاه مركزي شهر كتاب براي علاقهمندان نمايش داده شود.
انتهاي پيام
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]