واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: ورشو سازي، هنري ملي در سراشيبي فراموشي
لرستان ساليان سال است كه با هنرمندي زنان و مردان خود در سراسر دنيا مي درخشد اما اين هنر در برخي از رشته هاي صنايع دستي از جمله ورشو سازي، امروز مسير فراموشي را پيموده و بسياري از آثار ارزشمند اين رشته ها، مسوخ شده لقب گرفته اند.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛ادر خرم آباد، صنايع دستي لرستان نمادي از هنرمندي مردمان اين سرزمين است كه همواره مجالي براي بروز ذوق و سليقه لرستاني ها در همه ادوار تاريخ بوده است.
از زمانيكه گليم ها و جاجيم هاي بافته شده دست زنان لر، زيبنده نمايشگاههاي بين المللي شد و يا شايد از دورتر و هنگامي كه اولين سماور ورشويي ايران به دست استاد ميناگر در بروجرد ساخته شد و يا شايد حتي قبل تر از آن هنگامي كه زيورآلات مفرغي آذين بخش گيسوان زنان لر بود، اوج هنرمندي اين مردمان جهانيان را شگفت زده كرده بود.
امروز اين صنايع پر رمز و راز كه پيشينه اي به قدمت تاريخ را در ميان قلب خود پنهان داشته اند به انحاي مختلف به دست فراموشي سپرده شده است و گاهي نيز با القاب منسوخ شده از آنها ياد مي شود.
به طور كلي صنايع دستي لرستان در قالب سه بخش صنايع دستي رايج لرستان، صنايع دستي بومي استان و رشته هاي اولويت دار استاني قابل بررسي هستند.
فرش بافي، ورشو سازي، گليم بافي، قلمزني روي ورشو، جاجيم بافي، خراطي چوب، نمد مالي، ساخت و قلم زني مصنوعات ورشويي، سياه چادر بافي، گيوه دوزي و گيوه بافي از جمله صنايع دستي بومي لرستان محسوب مي شود كه خاص اين منطقه از كشورمان است.
هنر ورشوسازي در لرستان از هنرهاي دستي به شمار مي آيد كه به دليل كمبود مواد اوليه با آينده اي تاريك مواجه است.
يكي از اساتيد قمكار بروجردي و فرزند پدر ورشو ايران مي گويد: امروز به علت عدم توليد ورق ورشو در جهان اين فلز در ايران نيز كمياب شده و هنرمندان ورشوساز براي توليد مواد اوليه آن با مشكلات زيادي مواجه هستند.
شهريار ميناگر بيان داشت: ورشوسازان اين شهرستان اجناس قديمي ورشويي موجود در بازار را خريداري كرده و پس از بازيافت و يا ذوب آن، كالايي جديد از ورشو توليد مي كنند.
آينده مبهم هنر ورشوسازي در لرستان تنها نمونه اي از رشته هايي است كه امروز به سرعت در حال فراموشي و زوال هستند.
مسئول آموزش صنايع دستي امور نمايشگاهها و آمار و اطلاعات معاونت صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري لرستان از منسوخ شدن بيش از هشت رشته از صنايع دستي اين استان خبر داد.
افشين باباحسيني تصريح كرد: اين رشته هاي منسوخ شده شامل رشته هاي پوستين دوزي، چوقادوزي، ريسمان بافي، سياه چادربافي، چيت بافي، زيلو، حصير بافي و نمد بافي هستند.
وي با بيان اينكه در حال حاضر 40 رشته صنايع دستي در لرستان فعال است، عنوان كرد: به منظور احيا اين هشت رشته منسوخ شده برنامه هايي در معاونت صنايع دستي استان در دست برنامه ريزي است كه در دو فاز مختلف اجرايي خواهد شد.
باباحسيني افزود: در فاز اول معاونت صنايع دستي استان لرستان به دنبال مستند سازي از رشته هاي فراموش شده صنايع دستي است كه در اين مرحله به دنبال تهيه عكس، فيلم و آرشيو كاملي از اين صنايع در استان هستيم كه با برنامه ريزي هاي انجام شده اين فاز در سال جاري محقق خواهد شد.
مسئول آموزش صنايع دستي، امور نمايشگاهها و آمار و اطلاعات معاونت صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان لرستان ادامه داد: در فاز بعدي، اين معاونت به دنبال خريداري آثار باقي مانده از اين صنايع و همچنين هدايت اساتيد اين رشته ها به سمت آموزش به خصوص در مناطق روستايي و عشايري است.
باباحسيني با اشاره به ديگر صنايع دستي فراموش شده استان لرستان يادآور شد: برخي تزئينات زندگي روستاييان كه در گذشته هاي دور اهميت بسياري به آنها داده مي شد اكنون به دست فراموشي سپرده شده و كمتر مورد استفاده قرار مي گيرند.
وي با اشاره به اهداف معاونت صنايع دستي استان در زمينه گسترش و احيا رشته هاي مختلف صنايع دستي ادامه داد: در حال حاضر بيش از چهار هزار و 500 كارگاه فعال صنايع دستي در استان لرستان وجود دارد.
اين مسئول خاطر نشان كرد: همچنين در حال حاضر بيش از 80 هزار نفر در استان لرستان به صورت مستقيم و غير مستقيم در زمينه صنايع دستي مشغول به فعاليت هستند./س
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]