واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: منابع طبيعي آذربايجانغربي در حال تجديد حياتي دوباره است
مهاباد- منابع طبيعي آذربايجانغربي پس از يك دوره بي توجهي در سالهاي قبل از انقلاب و دوران شرارت گروهكها و هشت سال دفاع مقدس در معرض تخريب قرار گرفته بود، هم اكنون در مسير احيا و تجديد حياتي دوباره قرار گرفته است.
اجراي طرحهاي مميزي و صدور سند براي عرصه هاي طبيعي و اجراي طرحهاي مرتعداري، احداث پروژه هاي آبخيزداري و آبخوانداري،قرق، كشت مستقيم، كوپه كاري، طرحهاي صيانت از جنگلهاي زاگرس، مبارزه با آفات و بيماريهاي درختان جنگلي، طرحهاي تعديل دام و ايجاد امكانات توزيع سوخت فسيلي در ميان عشاير و جنگل نشينان و جنگلكاري از جمله اقداماتي است كه از سالها قبل در عرصه هاي طبيعي آذربايجانغربي اجرا شده است.
مجموع مراتع استان حدود دو ميليون و 500 هزار هكتار تخمين زاده مي شود كه 734 هزار هكتار آن جزو مراتع خوب، يك ميليون و 300 هزار هكتار جزو مراتع متوسط و 455 هزار هكتار جزو مراتع فقير است كه مراتع فقير بيشتر از ديگر عرصه ها در معرض فرسايش قرار دارند.
ميزان علوفه خشكي كه از اين مراتع بدست مي آيد، سالانه 683 هزار تن برآورد مي شود كه نسبت به هشت ميليون و 400 هزار واحد دامي موجود استان رقم قابل توجهي نيست.
پايين بودن پوشش گياهي، بازدهي اندك مراتع استان در حالي است كه هم اكنون تعليف چهار ميليون و 800 هزار واحد دامي متكي به علوفه هاي مرتعي است.
بر اساس بر آوردهاي كارشناسي مراتع استان در زمان حاضز تنها ظرفيت تعليف دو ميليون و 300 هزار واحد را دارد و بقيه دامها مازاد بر ظرفيت مراتع تشخيص داده شده اند.
دو و نيم ميليون واحد دام مازاد در مراتع به معني تعليف دو برابر دام بطور متوسط درمراتع است ولي در برخي از مراتع شهرستانهاي ماكو، خوي و اروميه تا چهار برابر حضور دام نيز گزارش شده است.
اتكاي 50 درصد جمعيت دامي استان به علوفه هاي مرتعي در حالي است كه در سالهاي قبل از انقلاب مراتع و عرصه هاي طبيعي چندان مورد توجه نبوده و همين امر نيز سبب شد در يك دوره 30 ساله مراتع استان در معرض تخريب شديد و فرسايش خاك قرار گيرد.
وجود دام مازاد، رمه گرداني هاي بي مورد، بوته كني هاي سودجويانه و بالاخره خشكسالي هاي متوالي در 15 سال گذشته مراتع استان را دركانون توجه مسوولين قرار داد.
اقداماتي كه تاكنون در مراتع استان انجام گرفته تنها توانسته روند تخريب را متوقف كند، براي احياي كامل و اقتصادي شدن مراتع نيازمند توسعه اقدامات اساسي و سرمايه گذاريهاي زياد است.
بر اساس اعلام اداره كل منابع طبيعي استان تاكنون نزديك به دو ميليون هكتار از عرصه هاي طبيعي استان مميزي و سند صادر شده كه رقم قابل توجهي است.
با سند دار شدن مراتع 500 هزار هكتار نيز در قالب طرحهاي مرتعداري به دامداران واگذار شده كه اين اقدامات در مجموع باعث شده روند تخريب متوقف و مراتع از تجاوز سودجويان و تخريب در امان باشد.
طرحهاي آبخيزداري و آبخوانداري نيز از جمله طرحهاي بسيار مهم و اساسي براي احياي مراتع محسوب مي شود كه در سالهاي اخير بطور متوسط سالانه 10 ميليارد ريال در اين طرحها سرمايه گذاري شده است.
قرق، بذر پاشي، كشت مستقيم و كوپه كاري نيز از طرحهايي است كه سالانه نزديك به 100 هزار هكتار از مراتع زير پوشش قرار گرفته و نتايج بسيار قابل توجهي را ببار آورده است.
جنگلهاي آذربايجانغربي نيز كه زماني از سرسبز ترين و انبوه ترين جنگلهاي حوزه رويشي زاگرس محسوب مي شدند در سالهاي قبل از انقلاب و هشت سال دفاع مقدس روند تخريبي را پيش گرفته و به نحو نگران كننده اي از مساحت آنها كاسته شده است.
حضور دام مازاد در عرصه هاي جنگلي، بهره برداريهاي غير اصولي براي تهيه ذغال و استفاده از شاخ برگ براي سوخت، آفات و بيماريهاي درختان از جمله عوامل انساني تخريب جنگلها بودند كه در 15 سال اخير خشكساليها و آتش سوزيهاي جنگلي نيز به آن افزوده شد.
مساحت جنگلهاي استان كه قسمتي از جنگلهاي حوزه رويشي زاگرس محسوب مي شوند، 174 هزار هكتار بر آورد مي شود كه 35 هزار هكتار آن نيمه انبوه 46 هزار هكتار تنك و حدود 100 هزار هكتار نيز مخروبه هستند كه حدود 100 هزار هكتار آن در سردشت و پيرانشهر پراكنده هستند.
در سالهاي اخير براي صيانت از جنگلهاي حوزه زاگرس نزديك به 24 هزار هكتار از جنگلهاي سردشت و پيرانشهر زير پوشش اين طرح قرار گرفته اند كه تاكنون 50 درصد از كارهاي اجرايي اين طرح پايان يافته است.
خروج دام از جنگل، كشت مستقيم درختان جنگلي و مقاوم، توزيع سوخت فسيلي در بين جنگل نشينان، مبارزه با آفات و بيماريهاي درختان جنگلي، پيشگيري از شاخه زني و واگذاري عرصه هاي جنگلي به بهره برداران از جمله اقداماتي است كه درقالب اين طرح در حال اجراست.
شناسايي و ثبت ذخيرگاههاي درختان جنگلي و گياهان مرتعي نادر و با ارزش اقتصادي بالا به هدف توليد انبوه و ترويج كشت در عرصه هاي طبيعي نيز از جمله طرحهايي است كه در يك هزارو و 500 هكتار از عرصه هاي جنگلي و مرتعي استان انجام گرفته است.
با اجراي اين طرح تعداد زيادي از گونه هاي جنگلي و مرتعي از خطر نابودي نجات يافته و براي توليد انبوه شناسايي شده است.
توليد 15 ميليون اصله نهال جنگلي و كشت مستقيم سه هزارو 300 هكتار جنگل نيز از جمله اقداماتي است كه در جهت توسعه جنگل هاي آذربايجان غربي صورت گرفته است.
با مجموعه اقداماتي كه در گذشته انجام گرفته و هم اكنون در دست اجراست پيش بيني مي شود استان آذربايجانغربي در سالهاي نه چندان دور مجددا سرسبزي و زيباييهاي طبيعي خود را بازيابد.
583/587
چهارشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]