واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/كربلاي 5؛ عملياتي كه سرنوشت جنگ را رقم زد/ تحميل شكست بزرگ به دشمن
كربلاي 5؛ عملياتي كه سرنوشت جنگ را رقم زد/ تحميل شكست بزرگ به دشمن
اهواز - خبرگزاري مهر: رزمندگان ايراني 12 روز بعد از اجراي عمليات كربلاي 4 اقدام به طراحي عمليات كربلاي 5 كردند كه حاصل اجراي اين عمليات در 19 دي ماه سال 1365 تحميل يكي از بزرگترين شكستهاي هشت سال جنگ تحميلي به طرف عراقي بود.
به گزارش خبرنگار مهر، سنگيني شرايط دشوار پس از عمليات كربلاي 4 ضرورت انجام عمليات ديگري را ايجاب مي كرد. عملياتي كه پيروزي آن تضمين شده باشد و ضمنا از جنبه نظامي و سياسي بسيار ارزشمند باشد.
ناحيه مرزي استراتژيك شلمچه در منطقه شمال غربيخرمشهر واقع شده كه از جنوب با اروندرود، از شمال با منطقه عمومي اهواز و از غرب با مرزهاي بين المللي ايران و عراق، محصور شده است. وجود اروندرود در جنوب آن، درياچه ماهي و جزاير بوبيان، ويژگي نظامي خاصي را در اين منطقه به وجود آورده است و به خاطر نزديكي جغرافيايي آن با شهر صنعتي بصره، از نظركارشناسان نظامي، داراي اهميت فوق العاده اي بوده است.
ارزشمند ترين منطقه موجود، شلمچه بود كه دشمن در آن مستحكم ترين مواضع و موانع را داشت، به طوري كه عبور از آنها غير ممكن به نظر مي رسيد و با توجه به اصول نظامي شناخته شده و محاسبات كمي، ضريب موفقيت بسيار ناچيز بود به همين دليل تضمين پيروزي از سوي فرماندهان عمليات را غير ممكن مي ساخت. با وجود اين ضرورت غيرقابل انكار ادامه جنگ در آن موقعيت و لزوم تسريع در تصميم گيري پس از عمليات كربلاي 4 سبب شد كه صرفا براي انجام تكليف و با اميد به نصرت الهي، تمامي نيروهاي خودي اعم از رزمنده و فرمانده براي عمليات بزرگ كربلاي 5 آماده شوند.
هنگام انتخاب منطقه عمليات كربلاي 5، آنچه اوضاع را پيچيده تر مي كرد، اين بود كه تنها انجام يك عمليات نمي توانست موثر باشد و از سوي ديگر عمليات بايد با پيروزي توام باشد. همچنين سرعت عمل نيز نقش تعيين كننده اي در اين عمليات داشت.
دشمن با توجه به اهميت منطقه، زمين شرق بصره را مسلح به انواع موانع و استحكامات كرده بود و با رها كردن آب در منطقه، انجام هرگونه عملياتي را غير ممكن ساخته و فضاي امني را براي خود به وجود آورده بود تا بتواند حركت هر نيروي مهاجم را قبل از دستيابي به خط اول خود سركوب كند.
رزمندگان سپاه اسلام در مرحله اول عمليات، با هجومي مرگبار وغافلگيرانه به قلب دشمن، در تاريخ فرداي آن روز، شلمچه را آزاد كردند و با گسترش عمليات خود، هر لحظه فاصله خود را با شهر بصره كم ميكردند به طوري كه صداي شليك مسلسلها مردم شهر را سراسيمه به خيابانها سرازير كرد.
در دومين مرحله اين عمليات، رزمندگان اسلام با عبور از موانع ايذايي و بسيار محكم، هجوم سنگينخود را عليه مواضع دشمن شروع كردند كه پاسگاه هاي شلمچه، بوبيان و كوت سواري در اين هجوم، آزاد شدند. رزمندگان اسلام با هجوم ديگري چندين كيلومتر از جاده آسفالته شلمچه ـ بصره را آزاد كردند و به عمق مواضع دشمن نفوذ كرده، خود را به دژ فولادين بصره رساندند.
اين دژ توسط كارشناسان خارجي احداث شده بودكه داراي خاكريزهاي مثلثي، هلالي، سنگرهاي مستحكم بتوني وموانع ايذايي سنگين بود و ساخت آن پنج سال طول كشيده بود. اولين خط دفاعي دشمن دژي بود كه در يك سمت آن سنگرهاي بتوني براي استراحت نيرو و در سمت مقابل، سنگرهاي ديده باني و تيربار با مهمات آماده و سنگرهاي تانك احداث شده بود. اين دژ، دشمن را از موقعيت ممتازي براي اشراف و تسلط كامل بر منطقه برخوردار مي كرد. در پشت خط اول چند موضع هلالي شكل احداث، كه قطر هر يك به 300 تا400 متر و ارتفاع آن به پنج تا شش متر مي رسيد.
دومين خط دشمن به فاصله 100 متر از خط اول و به موازات آن احداث و سيل بندي بود به عرض 205 و ارتفاع چهار متر كه داراي موضع پياده، كانال مواصلاتي و مواضع تانك بود. اين سيل بند از جنوب جاده شروع مي شد و به سمت اروند ادامه داشت.
سومين خط دشمن، خاكريزي بود به موازات خط دوم و داراي مواضع پياده و تانك كه در جلوي آن كانال متروكه اي به عرض چهار و عمق دو متر احداث شده بود. چهارمين رده دشمن در پشت نهر دوعيجي قرار داشت و شامل نهر، دژ و چندين موضع هلالي پي در پي، كه بر توانايي دشمن براي مقابله و دفاع مي افزود.
پنجمين رده دشمن در پشت نهر جاسم قرار داشت. ضمن آنكه در حد فاصل خط چهارم و پنجم، قرارگاه دشمن، خصوصا قرارگاه تاكتيكي سپاه سوم (مقر فرماندهي لشكر11)، داراي مواضع مستحكمي بود و پدافند مستقل داشت. پس از خط جاسم تا كانال زوجي، مركز توپخانه، لجستيك و عقبه لشكر 11 قرار گرفته بود و رده ششم و هفتم دشمن شامل كانال زوجي و مثلثي هاي غرب كانال زوجي بود. در منطقه شلمچه، دشمن زمين را به شكل پنج ضلعي درآورده بود كه از استحكامات بسيار پيچيده اي بر خوردار بود.
در اين عمليات، گارد رياست جمهوري عراق با فرماندهي صدام به منطقه اعزام مي شود وبي درنگ پاتكهاي سنگين خود را آغاز مي كند اما هر بار با تحمل شكستهاي سنگين وادار به عقب نشيني مي شود. در مرحله سوم عمليات، رزمندگان اسلام از كنار اروند به مواضع دشمن در محور نهر جاسم هجوم برده، يگانهاي سر در گم دشمن را در عمليات گاز انبري گرفتار كرده و تعدادي از آنها را كشته يا زخمي ميكنند و با عبور از نهر جاسم و تسلط بر پلهاي ارتباطي، به عمق مواضع دشمن نفوذ مي كنند.
نتايج عمليات
عبور از موانع نفوذ ناپذير دشمن در شرق بصره و حضور در حومه اين شهر به گونه اي اهميت يافت كه متعاقب اين عمليات موقعيت سياسي و نظامي عراق تضعيف شد و در نتيجه حملات گسترده اين كشور به مراكز اقتصادي، صنعتي و مسكوني ايران بار ديگر آغاز شد. همچنين اوضاع جبهه هاي نبرد به سود قواي نظامي ايران تثبيت شد و سپاه پاسداران يكي از ارزنده ترين تجارب نظامي خود را كسب كرد.
در اين عمليات دشمن تلفات فراواني را به جان خريد به گونه اي در خلال اين عمليات بيش از 80 فروند هواپيما، 700 دستگاه تانك و نفربر، 250 قبضه توپ صحرايي و ضد هوايي، صدها قبضه انواع ادوات نيمه سنگين، يك هزار و 500 دستگاه خودرو، 400 دستگاه انواع ادوات مهندسي و رزمي و مقدار زيادي سلاح سبك و مهمات منهدم يا به غنيمت گرفته شد و از سوي ديگر در اين عمليات 81 تيپ و گردان مستقل دشمن منهدم و 24 تيپ و گردان مستقل نيز آسيب كلي ديدند و تعداد 40 هزار نفر كشته يا زخمي و 270 نفر نيز اسير شدند.
بازتاب عمليات كربلاي 5
شكستن خطوط و استحكامات و پيشروي در شرق بصره، توانايي ها و قابليتهاي نظامي عراق را بار ديگر زير سؤال برد، چنانكه روزنامه آبزِرِور چاپ پاريس به نقل از كارشناسان غربي نوشت: «براي اولين بار از آغاز جنگ تاكنون، ناظران و كارشناسان غربي در مورد امكانات دفاعي عراق دچار ترديد شده اند.»
همچنين تاكيد بر توانايي نظامي ايران، بخشي ديگري از تحليلهاي ارائه شده در رسانه هاي خبري بود، چنان كه راديو بي. بي. سي در تحليل در همين زمينه، با توجه به تجربه سپاه در عمليات فاو و عبور از رودخانه اروند، ضمن اشاره به عبور از منطقه آب گرفتگي و كانال پرورش ماهي در عمليات كربلاي 5 گفت: «موفقيت ايران در عبور از درياچه ماهي، يك بار ديگر توانايي ايران در عبور از آبراه ها را نشان مي دهد.»
هفته نامه نيوزويك نيز ضمن تاكيد بر پيروزي ايران در عمليات كربلاي 5، بر شرايط پيروزي ايران بر عراق اشاره كرد: «تهاجم ايرانيها در نزديكي بصره، حداقل يك چيز را در خصوص جنگ ايران و عراق تغيير داده و آن اين مساله است كه براي اولين بار طي چند سال گذشته، اين احتمال را كه يك طرف حقيقتا بر ديگري پيروز شود، مطرح ساخته است.»
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]