واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تاملي بر روند فعاليت دو دهه خانه سينما
خبرگزاري فارس: خانه سينما توسط مديران دولتي پايهگذاري ميشود و مديران وقت موسسين اصلي آن هستند. خانه سينما به عنوان نهادي صنفي، مستقل و غيردولتي مزين ميشود اما در عمل يكي از دولتيترين و خودخواندهترين نهادها به شمار ميآيد.
به گزارش خبرنگار سينمايي فارس، سينما به دليل جاذبهها و جمع هنرها در آن مورد توجه بسياري از اهالي فرهنگ و هنر است، اين هنر پيش از انقلاب به دليل وجود صحنههاي مستهجن، غيراخلاقي و نامناسب مورد توجه آحاد مردم قرار نميگرفت و همين امر باعث شد تا با بروز حركتهاي انقلابي و در آستانه پيروزي انقلاب برخي از افراد سينماها را به آتش كشيدند. امام راحل (س) از توانمندي و قدرت اين رسانه مهم غافل نبود و با هوشمندي و درايت در اولين سخنراني خود پس از پيروزي انقلاب اسلامي بيان داشتند «ما با سينما مخالف نيستيم با فحشا مخالفيم». اين جمله كليدي وضعيت سينماي ايران پس از انقلاب اسلامي را به وضوح مشخص كرد و امام به روشنگري خود در اين زمينه ادامه داد تا سينما جان گرفت.
با رشد سينما آرام آرام جشنواره به عنوان ويترين سينماي ايران تشكيل شد و اهالي هنر دور هم گرد آمدند تا براي اعتلاي سينماي ايران تلاشي مضاعف صورت گيرد. اهالي سينما افرادي فرهنگي، فرهيخته و داراي سلامت نفس براي ارتقا سطح كيفي و كمي آثار تلاش كردند. در اين ميان اين افراد براي حفظ صيانت و پيگيري حقوق حقه صنفي خود تصميم به تشكيل نهادي صنفي گرفتند. نهادي كه بتواند مشكلات صنف را مرتفع كند و در جهت منافع عموم سينماگران قدم بردارد. اساسنامهاي تنظيم شد كه در آن اساسنامه به مواردي از جمله تدوين و اجراي برنامههاي آموزش براي دستاندركاران رشتههاي مختلف سينما جهت بالا بردن سطح مهارت آنان، ايجاد تسهيلات براي تامين اجتماعي اعضا در صورتي كه زير پوشش تامين اجتماعي نباشند، تلاش جهت فراهم آوردن امكانات رفاهي از قبيل شركتهاي تعاوني مصرف و مسكن، مهد كودك و پرداخت قرضالحسنه در حد مقدورات و ... پيشبيني شد.
* نگاهي به چگونگي تنظيم اساسنامه خانه سينما
اين اساسنامه در سال 1366 تنظيم شد اما متاسفانه در همان سال مراحل قانوني خود را طي نكرد؛ اين درحالي است كه در آييننامه مصوب سال 64 گروه فرهنگ عمومي شوراي عالي انقلاب فرهنگي آمده است كه اساسنامه بايد به تاييد و تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي برسد اما اين امر در مورد اساسنامه خانه سينما صورت نميگيرد و اساسنامه خانه سينما در 21 ماده تنظيم شده اما مسكوت باقي ميماند. پس از آنكه مديران وقت معاونت سينمايي موقعيت خود را در خطر ميبينند براي ادامه سيطره خود در سينما تصميمي جديد اتخاذ مينمايند. در سال 72 معاونت سينمايي وقت (فخرالدين انوار) نامهاي را تنظيم كرده و اساسنامهاي مشتمل بر 32 ماده (غيرقانوني) ضميمه نامه مينمايد و بدون تصويب شوراي فرهنگ عمومي و تنها با اخذ نامهاي از ثبت شركتها، خانه سينما فعاليت غيرقانوني خود را آغاز ميكند. متاسفانه مراحل قانوني ثبت شركتها هم براي خانه سينما به درستي طي نشده و انوار نامه ثبت شركتها را در اذهان عمومي مجوز فعاليت معرفي ميكند، در حالي كه دو پروسه مجزاست. مطابق قانون، مجوز فعاليت و تاسيس موسسه دو مبحث جداگانه است و دو پروسه كاملاً مجزا است كه با هم، فرآيند قانوني مجوز تاسيس تشكيل و فعاليت را تكميل مينمايد.
نامهاي كه معاونت وقت سينمايي براي ثبت شركتها آماده كرد غير قانوني بود، زيرا اساسنامه مطرح شده در شوراي فرهنگ عمومي مراحل قانوني خود را طي نكرده و براساس قوانين و مقررات بايد طي يك نامه به هيئت نظارت بر مراكز و موسسات فرهنگي ارجاع و در خواست مجوز فعاليت و تاسيس خانه سينما از سوي معاونت وقت صورت ميگرفت اما گويا فرصتي براي ارايه نامه باقي نمانده بود و مديران بايد پست خود را ترك ميكردند و مقام و منصب را به ديگران ميسپردند پس با عجله و بدون فوت وقت با نامه غيرقانوني مدير وقت و ارايه اساسنامه كه به تصويب شوراي فرهنگ عمومي نرسيده (غيرقانوني) به اداره ثبت شركتها نامه ارسال شده و خانه سينما به ثبت ميرسد.
* خانه سينما توسط مديران دولتي پايهگذاري شده است
خانه سينما توسط مديران دولتي پايهگذاري ميشود و مديران وقت موسسين اصلي آن هستند. خانه سينما به عنوان نهادي صنفي، مستقل و غيردولتي مزين ميشود اما در عمل يكي از دولتيترين و خودخواندهترين نهادها به شمار ميآيد. اگر دوران فعاليت خانه سينما را مرور كنيم خواهيم ديد در دورههاي مختلف با نزديك شدن به انتخابات رياست جمهوري عدهاي با ايجاد هيجانات كاذب از اين هيجانات به نفع خود بهره بردند و برخي در دام اين موجهاي ايجاد شده توسط جناحهاي مختلف سياسي گرفتار آمدند. اين درحالي بود كه رسالت خانه سينما و فلسفه وجودي آن رفع مشكلات صنفي اهالي سينما و فراهم آوردن بستري براي دستيابي به قلههاي آرماني كه امام راحل (س) آن را پيشتر ترسيم كرده بود، بنا نهاده شده بود.
* سياسي كردن خانه سينما با ارايه بيانيهها
هيئت مديره خانه سينما در دوران اصلاحات و چه در سالهاي اخير با ارايه بيانيهها و اطلاعيههاي مختلف، خانه سينما را جناحي كردند كه اين براي خانواده سينما سمي مهلك بود. دوستان با برگزاري مراسمهاي مختلف و برپايي جشن و سرور، جايزه دادن و هورا كشيدن توجه جامعه جوان و مشتاق را به سوي خود جلب نمودند و مشكلات مختلف صنفي اهالي سينما را مدفون كردند.
* تلاس براي رفع مشكلات صنوف
اما فعاليت صنفي و رفع مشكلات معيشتي و رفاهي اهالي سينما از دغدغههاي دولت در دوره نهم و بالاخص دهم بود.
در دوره دهم شورايعالي سينما به رياست رييس جمهور و نايب رييسي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي شكل گرفت و قرار بر اين شد تا سازمان سينمايي با ساز و كاري مناسب و در خور سينماي ايران شكل گيرد.
«جواد شمقدري» معاون سينمايي وزارت ارشاد براي رفع مشكلات اساسنامه خانه سينما و قانوني شدن اين صنف تلاشهاي متعددي را صورت داد و كميسيون حل اختلاف با حضور سه نفر از هيئت مديره خانه سينما و سه نفر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تشكيل شد اما طبق گفتههاي معاونت سينمايي در برنامه تلويزيوني هفت دوستان در خانه سينما به اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اعتماد نداشتند. باب گفتوگو و مذاكره باز بود تا زماني كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي طبق قانون مكلف شد تا دستور انحلال خانه سينما را براساس قوانين و مقررات صادر و ارايه نمايد.
* اقدام قانوني وزارت ارشاد
قانون تعطيلي مراكزي كه بدون مجوز قانوني داير شدهاند، در سال 72 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيده است و مطابق اين قانون ثبت موسسات و مراكز در ثبت شركتها لازم است اما كافي نيست و بر اساس همين قانون اگر مركزي كه انحلال آن توسط وزارتخانه مرتبط با فعاليتش اعلام شده است، به فعاليت خود ادامه دهد، حكمش در حكم كلاهبرداري است و در صورت شكايت از طرف وزارتخانه مربوطه تحت پيگرد قانوني قرار خواهد گرفت. قانون، وزارتخانه را مكلف به اجراي احكام ميكند و مراجعي كه بر حسن اجراي قانون نظارت دارند وزارتخانه را مورد سوال قرار ميدهند و اين قانون بايد به اجرا ميرسيد. با ارايه دستور انحلال خانه سينما، هيئت مديره خانه سينما و به تبع آن صنوف با حضور در نشست خبري و صدور بيانيه حكم را غيرقانوني دانسته و اعلام كردند در اين خصوص به ديوان عدالت اداري شكايت بردهاند. اين درحالي است كه دستور انحلال كاملاً قانوني است و هيئت مديره خانه سينما به خوبي ميداند حكم ارايه شده كاملاً صحيح بوده و مراجع قانوني نيز آن را تاييد ميكند.
* خانه سينما منحل نميشود
دستور انحلال در حكم منحل شدن خانه سينما نيست بلكه با اين كار در شرايط فعلي هيئت مديره موقت انتخاب خواهد شد و كارها بر زمين نخواهد ماند و صنوف به فعاليتهاي خود ادامه ميدهند تا زماني كه نواقص اساسنامه خانه سينما رفع شده و مشكلات مرتفع شود و بار ديگر مجمع عمومي تشكيل شده و هيئت مديره به درستي و با راي تك تك اعضا انتخاب شود.
در شرايط فعلي كه جامعه نياز به آرامش و امنيت دارد اميدواريم با سعه صدر سينماگران و صنوف مختلف اين مهم حاصل شده و شاهد برگزاري هرچه باشكوهتر سيامين جشنواره فيلم فجر باشيم.
صاحبان خرد و سينماگران برجسته و انقلابي خانه سينما هم به جاي تبعيت از فرهنگ غلط بيانيه دادن و برخوردهاي احساسي كه عمدتا ناشي از اطلاعات ناقص و معطوف به ماجراجوييهايي غير فرهنگي است، نه تنها كمك به صنف و همصنفان خود نميكنند كه باعث دغدغههاي بيشتر جامعه شده و يك مساله قابل حل را كه به قول آن مثل «خدايا! شري باشد كه خير ما در آن باشد»، تلاش كنند يك بار براي هميشه مساله را از دوگانگي قانوني منتزع نمايند.
انتهاي پيام/ي
يکشنبه|ا|18|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]