واضح آرشیو وب فارسی:فارس: انديشكده رند(1):
خبرگزاري فارس: انديشكده آمريكايي رند در گزارشي با اشاره به خيزش اعراب در 2011 و اينكه پس از حمله آمريكا به عراق، نخبگان نظامي و سياسي اسرائيل ايران را قدرت رو به رشد منطقه ميدانستند، نوشت كه چشمانداز جديد منطقه بر هراس اسرائيل از نفوذ مداوم ايران در منطقه افزوده است.
به گزارش فارس، انديشكده «رند» در گزارشي به قلم «داليا داسا كاي»، «عليرضا نادر» و «پريسا روشن» در مورد رقابت ايران و اسرائيل منتشر كرده كه از آن به عنوان رقابتي خطرناك ياد كرده است.
* رقابت ايران و اسرائيل، احتمال درگيري نظامي در منطقه را افزايش ميدهد
طي دهه گذشته، اسرائيل و ايران به يكديگر به چشم رقباي مستقيم منطقهاي نگاه كردهاند كه اين امر خطر بحران منجر به درگيري نظامي را در منطقه افزايش داده است. اين رساله به بررسي بنيانهاي راهبردي، سياسي و ايدئولوژيك تهديد هركدام براي ديگري و پيامدهاي آن براي منافع آمريكا در منطقه ميپردازد. اين تحقيق در «مركز سياستهاي دفاعي و امنيت بينالمللي» در «مؤسسه تحقيقاتي دفاع داخلي رند» انجام شده است. اين مؤسسه يك مركز تحقيقاتي است كه بودجه آن توسط وزارت دفاع، ستاد مشترك ارتش، نيروهاي مبارز متحد، نيروي دريايي، تفنگداران دريايي، سازمانهاي دفاعي و انجمن اطلاعاتي دفاعي تأمين ميشود.
* ايران و اسرائيل، يكديگر را تهديدي براي ثبات و امنيت ميدانند
- رقابت ميان اسرائيل و ايران ميتواند منجر به درگيري مستقيم نظامي گردد
ايران و اسرائيل كه زماني متحدان حقيقي بودند، اكنون به يكديگر به چشم رقيبي بر سر قدرت و نفوذ در منطقه مينگرند. حكومت ايران اسرائيل را رقيبي در منطقه ميداند كه قصد دارد نظام انقلابي ايران را تضعيف نمايد؛ اسرائيل ايران را يك چالش امنيتي غالب ميداند كه خطر راهبردي و ايدئولوژيكي بزرگي براي يهوديان به حساب ميآيد. اين مسئله كه جنبش بهار عربي ممكن است به نفع ايران باشد نگراني اسرائيل را تشديد كرده است، حتي اگر حقيقت افزايش نفوذ ايران خود مورد سؤال باشد.
* ايجاد يك رابطه بازدارنده هستهاي ميان ايران و اسرائيل زمانبر است و اين بازه زماني ممكن است خطرناك باشد
ظهور ايران مجهز به سلاح هستهاي در آينده ميتواند احتمال درگيري مستقيم مسلحانه ميان ايران و اسرائيل را افزايش دهد. ممكن اسرائيل بخواهد پيشدستي كند و در تلاش براي جلوگيري يا تأخير دستيابي ايران به اين سلاح، تأسيسات هستهاي ايران را مورد حمله قرار دهد. ممكن است ايران مجهز به سلاح هستهاي اسرائيل را دشمن اصلي خود در منطقه بداند و در صورت بروز درگيري، توان هستهاي خود را به رخ اسرائيل بكشد. حتي اگر ايران قصد استفاده از سلاح هستهاي در مقابل اسرائيل را نداشته باشد، با افزايش بحران در منطقه احتمال اشتباه در محاسبات نيز افزايش مييابد. عدم وجود ارتباط مستقيم ميان ايران و اسرائيل ميتواند منجر به تفسير نادرست نشانهها و ايجاد سردرگمي در مورد مقاصد و خطوط قرمز هر يك از طرفين شود. حتي كساني كه در مورد توانايي ايران و اسرائيل در ايجاد يك رابطه بازدارنده هستهاي پايدار خوشبين هستند، قبول دارند كه ايجاد و تثبيت چنين رابطهاي نيازمند زمان است. آنان بر اين عقيدهاند كه اين دوره تحول ميتواند خطرناك باشد.
* شاه ايران اتحاد با اسرائيل را مانند وزنه تعادلي در برابر همسايگان عرب ميدانست
ايران و اسرائيل دشمن بالفطره يكديگر نبوده و سرنوشت آنان درگيري دائم نيست. در حقيقت اين دو قدرت منطقه نه بر سر مرزهاي خود مشاجره دارند و نه رقابت اقتصادي. هركدام از آنها يك منطقه مشخص و قراردادي براي منافع خود دارند (خاور نزديك براي اسرائيل و خليج فارس براي ايران). دولتهاي عرب در مورد هر يك از اينها بسيار بدگمان هستند. رابطه ميان ايران و اسرائيل اغلب بر اساس منافع ژئوپوليتيك مشترك بوده كه منجر به سالها همكاري قبل از انقلاب ايران در سال 1979 شده است. آخرين پادشاه ايران، محمدرضا شاه پهلوي، اتحاد بالفعل با اسرائيل را مانند وزنه تعادلي در برابر همسايگان عرب ايران ميدانست.
* به دليل گسترش توان موشكي و هستهاي ايران، اسرائيل نگران نفوذ ايران در منطقه است و اين كشور را تهديدي براي خود قلمداد ميكند
- فقط در دهه گذشته ايران و اسرائيل به يكديگر به چشم دشمنان مستقيم نگاه كردهاند
در دهه 1990، تشكيلات امنيتي اسرائيل ايران را چالش غالب امنيتي خود نميدانستند. اما امروزه، اسرائيل تقريباً تمام تهديدات منطقه را از چشم ايران ميبيند. احساس تهديد اسرائيل از سوي ايران تا حدودي ريشه در گسترش توان موشكي و پيشرفتهاي هستهاي ايران دارد. اما ديدگاه اسرائيل در مورد افزايش نفوذ ايران در منطقه، و تجاوز به منافع اصلي اسرائيل و تهديد ثبات در نواحي هممرز با اسرائيل، نيز به همين گونه است. رهبران اسرائيل نگرانند كه اگر ايران به سلاح هستهاي دست يابد، نفوذ آن افزايش مييابد و اين امر قدرت مانور سياسي و نظامي آمريكا و اسرائيل را در منطقه به شدت محدود خواهد كرد.
* ظهور اصولگرايان در ايران باعث احساس خطر بيشتر اسرائيل شده است
ظهور اصولگرايان نيز دشمني ايران با اسرائيل و احساس خطر از سوي آن را افزايش داده است. اين امر به دليل ماهيت تغييرپذير نظام سياسي ايران، شامل ظهور سپاه پاسداران و اصولگرايان در زمان رياست جمهوري «محمود احمدي نژاد» (از سال 2005 تا كنون) است. وضعيت كنوني حكومت باعث ايجاد چنان دشمني ايدئولوژيكي شديدي شده است كه حتي در زمان اوايل انقلاب ديده نشده بود.
* رويدادهاي منطقه، مانند حمله آمريكا به عراق يا جنگ ميان «حزب الله» و اسرائيل، رقابت ميان ايران و اسرائيل را تشديد كرده است
علاوه بر اين، تغييرات ژئوپوليتيك خاورميانه در دهه گذشته اين رقابت را تشديد كرده است. حمله آمريكا به عراق در سال 2003 دشمن مشترك اسرائيل و ايران را از ميان برداشت. ايران تبديل به قدرت رو به رشد منطقه شد، و بسياري از نخبگان نظامي و سياسي اسرائيل نيز همين عقيده را داشتند. حوادث ديگر مانند جنگ سال 2006 ميان «حزب الله» و اسرائيل – كه در آن تاكتيكها و سلاحهاي ايران در برابر اسرائيل بسيار مؤثر بود – به تقويت اين ديدگاه كه ايران يكي از قدرتهاي بزرگ منطقه است كمك كرد.
خيزش اعراب در سال 2011، اگرچه باعث ايجاد آسيبپذيريها و محدوديتهاي جديد بر نفوذ ايران شده است، اما بر نگراني اسرائيل افزود. چشمانداز جديد منطقه بر ترس اسرائيل از نفوذ مداوم ايران در عرصههاي درگيري نزديك به اين رژيم (به خصوص غزه و لبنان) و برداشت ايران از آمريكا به عنوان قدرتي رو به زوال افزوده است.
فهرست مطالب اين گزارش كه در آينده بخشهايي از آن در اختيار خوانندگان قرار خواهد گرفت به شرح زير است:
- فصل اول
- معرفي
- اسرائيل و ايران يكديگر را به چشم رقباي منطقهاي نگاه ميكنند
- اين رقابت، به خصوص با پيشرفت فعاليتهاي هستهاي ايران، ميتواند باعث بيثباتي در منطقه شود
- سازمان مطالعاتي و رويكردها
- فصل دوم
- تاريخچه كوتاهي از همكاريها و مقابلههاي ايران و اسرائيل
- آموزهاي سطحي: دشمنان دشمن من، دوست من هستند
- همكاري نظامي و اقتصادي در زمان سلطنت شاه
- رقابتي رو به رشد
- نتيجهگيري
- فصل سوم
- برداشت اسرائيل از ايران و سياستهاي آن در قبال ايران
- نگراني اسرائيل از راهبردهاي ژئوپوليتيك باعث احساس تهديد از سوي ايران ميشود، اما ايدئولوژي ايرانيان نيز همين است
- توانايي نظامي ايران، به خصوص برنامه موشكي آن، تهديد ايران در دهه 1990 را افزايش داده است
- نگراني اسرائيل در مورد ايران از توانايي نظامي فراتر رفته و موازنه قدرت در منطقه را نيز شامل شده است
- اسرائيليها در مورد نفوذي كه يك سلاح هستهاي ميتواند براي ايران به ارمغان بياورد نگران هستند
- با اين وجود اسرائيل ايدئولوژي ايران و استفاده احتمالي از سلاح هستهاي را مسئلهاي جدي ميداند
- بر سر مسئله چگونگي بحث و پاسخ به چالش ايران، تفاوتهاي داخلي وجود دارد
- بحثهايي بر سر استفاده از مسئله «تهديد وجودي» ايجاد شده است
- بزرگترين شكافها در مؤسسات امنيتي بر سر اختلاف در ارزيابي كارآمدي هزينه حمله نظامي به وجود آمده است
- ديدگاههاي موجود در مورد اثربخشي تحريمها و تلاشهاي انجام شده براي خرابكاري مانند ويروس «استاكسنت»، و همچنين موقعيت آمريكا، ميتواند بر مناظره اسرائيل بر سر گزينه نظامي اثرگذار باشد
- اسرائيل و ايران در آينده
- آموزهها و راهكارهاي نظامي به شكلي در حال تغيير هستند كه خبر از آمادگي براي ايران هستهاي در آينده دارند
- موضعگيري هستهاي خود اسرائيل نيز ممكن است در برابر ايران هستهاي تغيير يابد
- نتيجهگيري
- فصل چهارم
- برداشت ايران از اسرائيل و سياستهاي آن در قبال اسرائيل
- ايدئولوژي حكومت و راهبردهاي ژئوپوليتيك باعث احساس تهديد از سوي اسرائيل ميشود
- ايران منافع آمريكا و اسرائيل را تقريباً شبيه به هم ميداند
- از نظر ايران، اسرائيل در حال تضعيف ثبات اين حكومت است
- «تهديد» آمريكا تعيين كننده موضعگيري نظامي ايران در برابر اسرائيل است
- ايران اسرائيل را تهديد ژئوپوليتيك مستقيم ميداند
- سياستهاي داخلي، نيروي پيشراني قوي در مورد سياستهاي ايران در قبال اسرائيل است
- احزاب مختلف ديدگاههاي متفاوتي در مورد اسرائيل دارند
- ارتقاء جايگاه اصولگرايان باعث تشديد اين رقابت شده است
- حكومت آينده ممكن است ديدگاه متفاوتي نسبت به اسرائيل داشته باشد
- نتيجهگيري
- فصل پنجم
- نتيجهگيري و پيشنهاد
- سياستهاي آمريكا در قبال اسرائيل
- سياستهاي آمريكا در قبال ايران
- مديريت اين رقابت
ادامه دارد...
انتهاي پيام/100417/ج.ص
يکشنبه|ا|18|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]