واضح آرشیو وب فارسی:آی تی ایران: ركود در دره سيليكون
- ركود اقتصاد جهاني هر روز بخشهاي جديدي از صنعت را نشانه ميرود.
اين ركود فراگير حالا بسيار نزديك و درست پشت دروازههاي دره تكنولوژي قرار دارد و شركتهاي بزرگ و فعال اين عرصه را تهديد ميكند.اين وضعيت اما گويا قرار نيست به اين زوديها تغيير كند.
در واقع كاهش تعداد هزاران شغل در شركتهاي تكنولوژي و مهار قيمت محصولات براي افزايش درآمد و جلب اعتماد كاربران و خريداران، همه و همه نشانههايي هستند كه نفوذ اين ركود را فرياد ميزنند.
اخراجهاي پيدرپي و كاهش مشاغل در بخش تكنولوژي حتي در هفتههاي اخير به صنايع و بخشهاي ديگر هم كشيده شده است. اين بحران شغلي به سرعت همانند ركود اقتصادي بر «سيليكون ولي» كه منطقهاي در شمال كاليفرنيا و خانه اصلي بزرگان دنياي تكنولوژي مانند Google و Microsoft است و تاثير ميگذارد. غولهاي تكنولوژي جهان مانند intel و Microsoft بيش از هزاران نفر از كارمندان خود را اخراج كردهاند، در حالي كه اين تعداد اخراجها در روزهاي اول ركود به خاطر اميد به نجات از اين وضعيت حتي با تعداد كمي از كاربران و سرمايهگذاريهاي مخاطرهآميز، بسيار كمتر بود. با تمام اينها، اين تنها يك آغاز است. اگرچه نااميدكننده، اما اين پيشبيني بسياري از تحليلگران مسائل اقتصادي است. آنها معتقدند كه امسال به دنبال نفوذ بيشتر ركود اقتصادي و كاهش چشمگير سرمايهگذاريها و سهم بازار، تعداد بسيار بيشتري از كارمندان شركتهاي تكنولوژي از كار خود اخراج ميشوند.
«آدام چارلسون» يك محقق و تحليلگر موسسه بينالمللي Korn/Ferry كه از نزديك با بخشهاي گزينش و استخدام كارمندان شركتهاي تكنولوژي بزرگ ارتباط داشته و كار ميكند، در اين مورد ميگويد: «سازمانها ميگويند اين چه زمستان سردي است كه ما را از انجام برنامهريزي و پيشبينيهاي دقيق عاجز كرده؟» در حقيقت شركتهاي تكنولوژي بزرگ اين روزها سعي دارند بيشتر از گذشته بر اساس واقعيتهاي موجود در بازار براي آينده برنامهريزي كنند.»
آمار منتشر شده از سوي مركز مطالعات اقتصادي كاليفرنيا (CCSCE) در اين مورد نشان ميدهد كه در سال گذشته ميلادي (2008)، سيليكون ولي 11هزار و 700 نفر از كارمندان خود را اخراج كرده است. اين رقم اگرچه در مقايسه با اخراج 200هزار نفري كارمندان اين بخش بعد از انفجار حباب دامنههاي داتكام در سال 2000 بسيار كمتر است، اما نبايد فراموش كرد كه رقم اعلام شده براي اخراج كارمندان بخش تكنولوژي در سال 2008 بدون در نظر گرفتن اخراجهاي بحران مشاغل روزهاي اخير محاسبه شده است.
اين روزها ديگر بحران اقتصادي در صنعت تكنولوژي به تيتر بسياري از خبرها تبديل شده است تا جايي كه اغلب كارشناسان معتقدند كه با توجه به اين وضعيت بايد درباره پيشبينيهاي شغلي در سال 2009 تجديدنظر كرد.
بر اساس آمارهاي اعلام شده توسط مقامات رسمي، نرخ بيكاري در كاليفرنيا بعد از چهارده سال ثبات در دسامبر گذشته از مرز 3/9درصد فراتر رفت.
اين رقم حتي از نرخ بيكاري كشور آمريكا كه به طور متوسط 2/7درصد اعلام شده، هم بسيار بيشتر است.
مار گزيده و ريسمان سياه و سفيد
اين روزها ركود و شرايط بحراني موجود باعث به وجود آمدن يك جو هيجاني در شركتهاي تكنولوژي شده است. در حقيقت بعضي از تحليلگران اقتصادي با مطالعه و بررسي دقيقتر روند ايجاد بحران شغلي در شركتهاي تكنولوژي به اين نتيجه رسيدهاند كه در ركودهاي اقتصادي گذشته ميزان كاهش قيمتها و مشاغل بسيار كمتر بوده است.
«اندي ميلر» يكي از تحليلگران موسسه تحقيقاتي «ادوارد جونز» در اين مورد ميگويد: «حالا اما اين حجم از كاهش قيمتها و مشاغل تاسفآور است. به عقيده من اين شركتها ميبايست در چنين شرايطي درباره تصميمات خود بيشتر فكر كرده و موقعيتهاي مالي خودشان را حفظ كنند».
از طرفي تحليلهاي ديگري هم در اين مورد وجود دارد. به عنوان مثال پروفسور «مارك كينس» استاد دانشگاه سانفرانسيسكو در زمينه تجارت، درباره اين موضوع ميگويد: «منشاء اين اتفاق در واقع به چندين سال پيش و بعد از بحران دامنههاي داتكام مربوط است. در آن زمان بسياري از شركتها نتوانستند خودشان را از بحران به وجود آمده نجات دهند. در مقابل تعداد كمي از اين شركتها هم كه نجات پيدا كردند، آنهايي بودند كه با استفاده از مدل تجارت عمقي توانستند تصميمات بهتري بگيرند».
به عقيده اين پرفسور دانشگاه شركتهاي واقع در دره سيليكون ولي به خصوص آنهايي كه بر اساس سرمايهگذاريهاي مخاطرهآميز تاسيس شدهاند، در مقابل چنين بحرانهايي ايمن نيستند. شركتهاي بزرگي مانند Google و Microsoft
نمونههايي هستند كه با انجام سرمايهگذاريهاي مخاطرهآميز و نه چندان مطمئن اوليه تاسيس و راهاندازي شدهاند.
بر اساس آمار، ميزان سرمايهگذاريهاي مخاطرهآميز در فصل چهارم سال 2008 تا 71درصد نسبت به سال 2007 كاهش داشته است و اين اتفاق چنين شركتهايي را تحت فشار قرار داد.
با اين همه اين حجم زياد كاهش مشاغل در بخش تكنولوژي لزوما نياز نيست. در واقع اين شركتها ميتوانستند در مقابل با استخدام تعداد كمي از كارمندان فعال و متخصص ميزان نوآوري خود را افزايش داده و آنها را به رشد ايدههاي خلاقانهشان تشويق كنند. بسياري از كارشناسان اظهار خوشبيني كردهاند كه كنترل ميزان كاهش مشاغل در چنين شرايطي ميتواند موج جديدي از خلاقيت را به دنبال داشته باشد.
آنها معتقدند كه اخراج كارمندان در واقع يك روش قديمي و غير موثر است و ديگر نبايد در شركتهاي بزرگ تكنولوژي به كار گرفته شود.
از طرف ديگر عدهاي هم معتقدند استفاده از تكنولوژيهاي سازگار با محيط زيست در توليد محصولات مختلف ميتواند ضمن مزاياي بسيار، حتي به اشتغالزايي هم منجر شود.
سه|ا|شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آی تی ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]