واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
ویرجینیا وولف نویسنده.ی رمان.های تجربی است که سعی در تشریح واقعیت.های درونی انسان را دارد. نظرات فمینیستی وی که از روح حساس و انتقادی او سرچشمه یافته....
در هفته. جاری، دنیای هنر و ادبیات با نام.های بزرگی چون « آمادئو مودیلیانی»، «ادوارد مونش»، «جی. دی«سلینجر» و «جورج اورول» خداحافظی می.كند. از متولدین این هفته نیز می.توانیم به نویسندگان تاثیرگذاری چون «آگوست استریندبرگ» و «ویرجینیا وولف» اشاره كنیم.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) طبق روال هفته.های گذشته به گزیده.ای از زندگینامه.ی این بزرگان عرصه.ی هنر و ادب می.پردازد:
«ادوارد مونش» هنرمند سرشناسی است كه جهان او را با نقاشی «جیغ» می.شناسد. وی متولد 12 دسامبر 1863 است. تابلوی «جیغ» كه معروفترین اثر این نقاش اکسپرسیونیست نروژی است در مجموعه.ای به نام «کتیبه زندگی» قرار می.گیرد. در این مجموعه، مونش موضوعات مختلف زندگی از قبیل : عشق، ترس، مرگ و دیوانگی را مورد بررسی قرتر داده .است. كارهای مونش سمبلیك هستند و بیشتر از واقعیات بیرونی کیفیتی از ذهن را بیان می.كنند.
او در ابتدا در کالج فنی برای تحصیل در رشته.ی مهندسی ثبت نام کرد. اما بیماری.اش مانع از ادامه.ی تحصیلش شد و در سال 1881 در مدرسه.ی هنر و طراحی ثبت نام کرد. مونش در شهر اسلو، بزرگ شد. او مادرش را در سال 1868 به خاطر بیماری سل از دست داد و بعد از او نیز خواهرش را از دست داد. پس از مرگ مادرش، پدر مونش این ترس را در ذهن کودکانه.ی او جای داد که اگر به هر طریقی گناه کنند، بدون هیچ بخششی محکوم به مرگ و فنا خواهند شد.
یکی از خواهران مونش در سن جوانی به بیماری روحی مبتلا شد. مونش نیز تقریبا بیمار بود. از پنج خواهر و برادر مونش تنها یکی از برادرانش ازدواج کرد که او نیز مدتی پس از عروسی مرد.
مونش بعدها دراین رابطه می.گوید: بیماری، دیوانگی، و مرگ، فرشته.هایی بودند که تمام زندگی.ام مرا احاطه کرده بودند.
این نقاش نروژی در 23 ژانویه 1944 درگذشت.
***
در اولین روز این هفته «اریك آرتور بلر»، كه بعدها نام مستعار «جورج اورول» را برای خود برگزید، برای همیشه با عرصه.ی قلم خداحافظی كرد. دنیای ادبیات وی را با شاهكارش، رمان «قلعه حیوانات» تا ابد به یاد خواهد داشت.
***
آدلاین ویرجینیا وولف:
آدلاین ویرجینیا وولف» بانوی رمان.نویس، مقاله.نویس، ناشر، منتقد و فمنیست انگلیسی بود که آثار برجسته.ای چون «خانم دالووی»، «به.سوی فانوس دریایی» و «اتاقی از آن خود» را به. رشته.ی تحریر درآورده است. وی در بیست و پنجم اولین ماه میلادی دیده به جهان گشود تا دنیای ادبیات با یكی از برجسته.ترین نویسندگان زنش آشنا شود.
او نویسنده.ای بود كه اولین كمك.ها را به تی. اس. الیوت كرد تا وی در عرصه.ی ادب دیده شود.
وولف مادرش را وقتی سه .ساله بود، از دست داد. پدر او «لسلی استفن» نویسنده، کوهنورد و منتقد برجسته.ی آثار ادبی عصر ویکتوریا بود. ویرجینیا از کتابخانه.ی غنی پدر بهره.ی بسیاری برد و از جوانی دیدگاه.های ادبی خود را، که متمایل به شیوه.های بدیع نویسندگانی چون «جیمز جویس»، «هنری جیمز» و «مارسل پروست» بود، در مطبوعات به. چاپ می.رساند.
ویرجینیا پس از مرگ پدرش در 22 سالگی.، بعد از آنکه توانست از زیر سلطه.ی برادر ناتنی.اش «جورج داک.ورت» آزاد شود، استقلال تازه.ای را تجربه کرد. برپایی جلسات بحث دوستانه همراه خواهرش «ونسا»، و برادرش «توبی» و دوستان آنها تجربه.ی نو و روشنفکرانه.ای برای آن.ها بود. استقلال مالی او در جوانی و پیش از مشهور شدن، از طریق ارثیه.ی مختصر پدرش، ارثیه.ی برادرش «توبی» که در سال 1906 بر اثر بیماری «حصبه» درگذشت و ارثیه.ی عمه.اش «کارولاین امیلیا استفن» که در کتاب «اتاقی از آن خود» بدان اشاره کرده است، به. دست آمد.
او در سال 1912 با «لئونارد وولف» کارمند پیشین اداره.ی دولتی «سیلان» و دوست قدیمی برادرش ازدواج کرد و همراه با همسرش انتشارات «هوکارث» را در سال 1917 برپا کردند. انتشاراتی که آثار نویسندگان جوان و گمنام آن هنگام از جمله «کاترین منسفیلد» و «تی. اس. الیوت» را منتشر می.کرد.
ویرجینیا وولف نویسنده.ی رمان.های تجربی است که سعی در تشریح واقعیت.های درونی انسان را دارد. نظرات فمینیستی وی که از روح حساس و انتقادی او سرچشمه یافته، در دهه ششم قرن بیستم تحولی در نظریات جنبش زنان پدید آورد. وی در نگارش از جریان سیال ذهن بهره گرفته است.
کتاب «اتاقی از آن خود» وولف در کلاس.های آیین نگارش پایه.های مختلف تحصیلی دانشگاهی تدریس می.شود. علاوه بر اهمیت شیوه نگارشی آن، این کتاب ویژگی.های نثر مدرنیستی را در مقاله.نویسی وارد کرده و سبک جدیدی ایجاد کرده است. گذشته از این، «اتاقی از آن خود» را شکل.دهنده.ی جریان نظری فمینیستی و به.طور خاص نقد ادبی فمینیستی می.دانند.
وولف طی جنگ.های جهانی اول و دوم بسیاری از دوستان خود را از دست داد که باعث افسردگی شدید او شد و در نهایت در تاریخ 28 مارس 1941، پس از اتمام آخرین رمان خود به.نام «بین دو پرده.ی نمایش»، خسته و رنجور از وقایع جنگ جهانی دوم و تحت تأثیر روحیه.ی حساس و شکننده.ی خود، با جیب.های پر از سنگ به رودخانه.ی «اوز» در «رادمال» رفت و خود را غرق کرد. او یکی از بنیان.گذاران بنیاد «بلومزبری» بود.
نخستین زندگینامه.نویس رسمی وولف خواهرزاده.اش، «کوئنتین بل»، است که گذشته از ویژگی.های مثبت، چهره.ای نیمه.اشرافی و پریشان از او ترسیم کرده است. در دهه.های 1980 و1990 پژوهشگران مختلفی درباره.ی وولف نوشتند و به .تدریج هم تصویری واقع.بینانه.تر و متعادل.تری از این نویسنده به وجود آمد و هم به اهمیت سبک و فلسفه.ی او در ادبیات و نیز نقد فمینیستی پرداخته شد.
رمان.های او عبارتند از:«سفر به بیرون»، «شب و روز»، «اتاق جیکوب»، «خانم دالووی»، «به.سوی فانوس دریایی»، «اورلاندو»، «امواج»، «فلاش»، «سال.ها»، «بین دو پرده.ی نمایش». از آثار غیرداستانی او می.توان به «اتاقی از آن خود» و «سه گینی» اشاره كرد.
***
از دیگر نقاشان سرشناسی كه در این هفته دنیای هنر از او یاد می.كند، «سالوادور دالی» هنرمند سورئال اسپانیایی است.
«سالوادور فلیپه ژاسنتو دالی دوفك» نام كامل نقاش و هنرمند معروف اسپانیایی است كه در سال 1904 در شهر كوچكی در شمال اسپانیا زاده شد.
پدر او فردی مستبد بود كه به كار محضرداری مشغول بود. او همیشه بر ریشه.ی عرب خود تاكید داشت و ادعا می.كرد كه اجدادش به نسل «مورها» كه جنوب اسپانیا را برای تقریبا 800 سال در اختیار داشتند بازمی.گردد. همچنین خانواده.ی مادری او ریشه.ای یهودی در بارسلونا داشتند.
سالوادور زمانی كه هنوز دانش.آموز بود تحت تاثیر نقاشی.ها و تابلوهایی كه می.دید قرار می.گرفت. وی نقاشی «Angelus de Millet» را از یكی از مشاهدات دوران كودكی خود كپی كرد. او هربار كه از پنجره.ی مدرسه به مناظر بیرون نگاه می.كرد درخت.های سرو را می.دید كه در اغلب آثارش دیده می.شوند.
دالی طراحی ماهر بود كه بیشتر به خاطر خلق تصاویری گیرا و خیالی در آثار سورئالش به شهرت رسید. معروف.ترین اثر سالوادور دالی، «تداوم حافظه» نام دارد كه در سال 1931 خلق شد.
این نقاش معروف به دلیل شخصیت متظاهر و سبك نقاشی ویژه.اش یكی از بهترین هنرمندان دوره.ی مدرن باقی مانده است. با وجودی كه منتقدان بارها از وی به دلیل داشتن شخصیت متظاهرانه انتقاد كرده.اند،اما همواره آثار باارزشش سبب نجات شهرتش شده.اند.
تابلوهای سبك سورئالیسم وی با چنان وسواسی كشیده شده.اند كه انسان هنگام نگاه .كردن به مناظر خشك و لم.یزرع وی در احساسی رویاگونه فرو می.رود. مناظر تابلوهای این هنرمند اغلب مملو از اشیای عجیب است. طی سال.های گذشته محققان بسیاری به طور جدی مطالعه. بر روی آثار این هنرمند را آغاز كرده.اند. سالوادور دالی همچنین درعرصه. عكاسی، مجسمه.سازی و فیلم.سازی هم فعالیت داشت. او با «آلفرد هیچكاك» در ساخت فیلم «طلسم شده» (1945) همكاری داشت.
دالی كه نقاش سبك سورئالیسم اسپانیا محسوب می.شود در 23 ژانویه سال 1989 در اثر سكته.ی قلبی درگذشت و همان.طور كه تقاضا كرده بود در نزدیكی موزه.ی دالی به خاك سپرده شد.
***
«جروم دیوید سلینجر» نیز از دیگر نویسندگانی است كه در این هفته دنیای ادبیات سالروز درگذشت او را گرامی می.دارد. خالق «ناتوردشت» متولد اول ژانویه 1919 در منهتن نیویورك بود. وی با انتشار رمان «ناتور دشت» در سال 1951 به شهرت جهانی رسید. سلینجر از دوره.ی راهنمایی نگارش داستان.های كوتاه را آغاز كرد و در دهه.ی 40 پیش از حضور در جنگ جهانی دوم، چندین داستان از او در نشریات به چاپ رسیدند.
«ناتور دشت» كه تقریبا به تمام زبان.های زنده دنیا ترجمه شده است،سالانه حدود 250 هزار نسخه در جهان فروش دارد و تاكنون 62 میلیون نسخه از آن در سراسر جهان به فروش رفته است.
وی تا پیش از مرگش در 27 ژانویه 2010 هرگز اجازه. ساخت اثری سینمایی براساس این كتاب را نداد. گفته می.شود مخالفت جدی او با اقتباس. سینمایی از كتاب.هایش به.دلیل نوع ساخت فیلم «عمو ویگیلی در كانكتیكات» برمی.گردد كه هالیوود براساس یكی از داستان.های او ساخت.
هرچند موفقیت «ناتور دشت» موجب شهرت فراوان سلینجر شد اما او با گوشه.نشینی، از مردم دوری می.كرد و به.ندرت داستان یا كتابی از وی منتشر می.شد. گوشه.گیری سلینجر به.حدی بود كه طی سه دهه.ی گذشته هیچ مصاحبه.ای از وی در رسانه.های جهان منتشر نشد.
سلینجر مجموعه داستان كوتاه «9 داستان» را در سال 1953 بعد از «ناتور دشت» نوشت، در سال 1961 «فرانی و زویی» را منتشر كرد و دو سال بعد «تیرهای سقف را بالا بگذارید نجاران» كه متشكل از دو رمان كوتاه بود را به چاپ رساند.
آخرین اثر به چاپ رسیده از سلینجر به ژوئن سال 1965 برمی.گردد كه «شانزدهم هپ.ورث» را در مجله.ی «نیویوركر» منتشر كرد.
سه سال قبل نویسنده. ناشناخته.ای با نام «جی.دی كالیفرنیا» قصد داشت كتابی با نام «60 سال بعد؛ رهایی از دشت» را كه دنباله.ی «ناتور دشت» بود منتشر كند، اما سالینجر با اقامه.ی دعوی به دادگاه فدرال منهتن، از این اقدام جلوگیری كرد.
«یادداشت.های شخصی یک سرباز»، «هفته.ای یك.بار آدمو نمی.کشه»، «نغمه. غمگین»، «دلتنگی.های نقاش خیابان چهل و هشتم»، «بالا بلندتر از هر بلند بالایی»، «جنگل واژگون» و «درست قبل از جنگ با اسکیموها» از معروف.ترین آثار جی.دی سلینجر هستند.
***
«جان هویر آپدایک» نویسنده رمان و داستان کوتاه، شاعر،منتقد ادبی و هنری آمریکایی بود كه سه سال پیش در 27 ژانویه درگذشت. وی را بیشتر با مجموعه رمان «خرگوش.»ش می.شناسند.
او از سال 1955 همکاری.اش را با مجله.ی «نیویورکر» آغاز کرد و به سرعت در عرصه.ی نثر و نظم و نقد صاحب.نام شد. او بیش از همه به خاطر رمان.های چهارگانه.ی «خرگوش.» ـ «خرگوش، بدو»، «خرگوش برگرد»، «خرگوش پولدار است» و «خرگوش در آرامش» ـ به شهرت رسید.
آپدایک نگارش مجموعه رمان.های «خرگوش» (Rabbit) را با نوشتن رمان «خرگوش، بدو» در سال 1960 آغاز کرد. نخستین رمان از چهارگانه.ی «خرگوش»، جایگاه او را به عنوان یک رمان.نویس برجسته تثبیت کرد. این سری از رمان.ها درباره.ی شخصیتی به نام «هری ربیت انگسترام» است که داستان زندگی او در این مجموعه پیگیری می.شود. قهرمان اصلی این رمان.ها در قالب یک بسکتبالیست دبیرستانی، فروشنده، خانه.دار، و شوهر خیانتکار به.عنوان نمادی از طبقه متوسط جامعه آمریکا، ظاهر می.شود.
«جشن نوانخانه»، «سانتور»، «زوج.ها»، «جادوگران ایست.ویک»، «نسخه.ی راجر» و«اس» از جمله رمان.های آپدایك هستند. او در سال 2000 در زمینه.ی نقد ادبی کتابی با عنوان «ماده.ی بیشتر: مقاله و نقد» را منتشر کرد.
***
«شکسپیر سوئد» از دیگر چهره.های مهم ادبی است كه در این هفته به دنیا آمده است.
«یوهان اگوست استریندبرگ» داستان کوتاه،رمان و نمایشنامه.نویس پرکار سوئدی است که در كنار هنریک ایبسن، سورن کیرکگارد و هانس کریستین آندرسن از مهمترین و تأثیرگذارترین نویسندگان اسکاندیناوی به. شمار می.آید.
استریندبرگ در 22 ژانویه 1849 در خانواده.ای فقیر در استکهلم به دنیا آمد و در طول زندگی خود به حرفه.های گوناگونی همچون معلمی،بازیگری، روزنامه.نگاری و کتابداری پرداخت. استریندبرگ در سال 1877 ازدواج کرد، اما مشکلاتی که پس از آن برای او پیش آمد، به قدری مصیبت.بار بود که برخی بدبینی نهفته در آثار او را ناشی از آن می.دانند.
استریندبرگ یکی از بنیان.گذاران تئاتر مدرن شمرده می.شود و در وطنش به «شکسپیر سوئد» معروف بود. او استاد مسلم اکسپرسیونیسم در تئاتر است. «پدر»، «بانو جولیا»، «به سوی دمشق» و «رقص مرگ« از معروفترین نمایشنامه.های او هستند.
***
«آمادئو کلمنته مودیلیانی» نقاش و مجسمه.ساز برجسته یهودی.تبار ایتالیایی بود كه در همین هفته چهره در نقاب خاك كشید.
مودیلیانی بیشتر دوران کاری خود را در فرانسه گذراند. وی متولد شهر لیورنو در شمال غربی ایتالیا بود و تحصیلات هنری خود را در ایتالیا، قبل از رفتن به پاریس در سال 1906، آغاز کرد. با وجود این.که او تحت تاثیر دوستان هنرمندش،نوع خاصی از فعالیت.های هنری، و هنر اولیه بود اما آثاری منحصر به فرد و مخصوص به طرز فکر خود را داشت.
او در پاریس از مرض سل مننژیتی که نتیجه.ی فقر، کار بیش از حد و افراط در مصرف الکل و مواد مخدر بود، در سن 35 سالگی درگذشت.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1110]