تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام جواد (ع):سه چیز است که هر کس آن را مراعات کند ، پشمیان نگردد : 1 - اجتناب از عجله ، 2 - مشورت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855289961




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

***براي همه ، بدون استثناء***


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: براي همه ، بدون استثناء




بنيآدم اعضاي يك پيكرند
كه در آفرينش ز يك گوهرند
چو عضوي به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو كز محنت ديگران بيغمي
نشايد كه نامت نهند آدمي


كمتر كسي است كه اين ابيات مشهور سعدي شيرازي را نشنيده باشد. آن زمان كه سر كلاس درس،معلم اين ابيات را كه بيانگر يك جهانبينيِ نوعدوستانه است،براي ما ميخواند، شايد به عمق اين تفكر و جهانبيني دقيق نميشديم. حتي بعضي از شاگردان و چه بسا خودآموزگار چندان اعتقاد محكمي نداشتند كه اين ابيات بيانگر يك نگرش و جهانبيني قابل عمل باشد. بعضاً چنين اظهار نظر ميشد كه حرفهاي زيبايي است و آفرين بر سعدي كه چنين حرفهاي زيبايي را به يادگار گذاشته است. درباره جدي بودن اين تفكر و پايه و اساس آن و تأثيري كه اين نوع تفكر و عمل بر مبناي آن ميتواند بر كل زندگي ما داشته باشد كمتر دقيق ميشديم. به زندگي خود و اطرافيان كه مينگريستيم، عشق به همه انسانها و يك پيكر ديدن جامعه انساني كمتر ديده ميشد. حتي كساني كه در وصف اين ابيات انشا نوشتند و آفرين گرفتند خود در عمل حسادتها، سوءظنها و رقابتهاي ناسالم را نيز به ميزان چشمگيري به همراه داشتند.
پيامبران كه الگوهاي بشريتند، در مقابل بدي جز خيرخواهي از خود نشان نميدادهاند و اين ايده نه در حد شعر و شعار كه عملاً در زندگي افراد بزرگ الگويي جاري و ساري بوده است.



آيا بهراستي اين فقط شعاري زيباست كه سعدي شيرازي در قالب شعر سر داده است يا اينكه واقعاً ميتوان كل جامعه انساني را به صورت يك پيكر ديد و خود را عضوي از آن؟

خداوند حكيم، پيامبر خاتم (ص) را «رحمهللعالمين»(انبياء/ 48) معرفي ميكند. كمي دقت كنيم. رحمت يعني لطف و خيرخواهي و گستره آن، عالمين، يعني همه، بدون استثنا. پس موضوع فراتر از شعر و شعار و اعلام يك نگرش است. ما با يك تورق سريع و سركشي در ضماير ادعيه به روشني مييابيم بسياري از درخواستهاي نهفته در لابههاي دعاهاي مشهور با ضمير جمع و براي جمع درخواست ميشود، نه فرد؛ آنگاه كه در تعقيب نمازهاي ماه مبارك رمضان از خدا ميخواهيم: همه بيماران را شفا ده، قرض همه بدهكاران را ادا كن يا حاجت همه حاجتمندان را روا كن.(1) اين لفظ «همه» كه در زبان عربي با لفظ «كل» به تكرار، خود را در اين دعا و در دعاهاي ديگر به نمايش ميگذارد بيانگر چيست؟ يعني من و تو براي همه بيماران و همه حاجتمندان دعا كنيم و اگر ميخواهيم دعايمان شايسته اطلاق اين نام باشد، بايد در عمل نيز براي تحقق اين خواسته ـ شفاي همه، رفع گرفتاري همه،به خير رسيدن همه ـ تا جايي كه وسعمان ميرسد تلاش كنيم. اين يعني خيرخواهي براي عموم، بدون استثنا،بدون محدوديت.
البته اينها همه در لفظ است و صد البته عمل بسيار مشكلتر از گفتار.در بازخواني زندگاني اسوههاي انسانيت به نمونههاي فراواني برميخوريم كه با گنهكاران، گمراهان و مخصوصاً «آنكه به شخص مورد نظر ما ـ الگوي انسانيت ـ بدي و ظلمي روا داشته است با گذشت و خيرخواهي برخورد شده است. رفتار پيامبرمان (ص) با فردِ بيادبي كه خاك و خاكستر بر سر مبارك ميريخت و داستانهايي از زندگي حضرت مسيح (ع) بيانگر آن است كه پيامبران كه الگوهاي بشريتند، در مقابل بدي جز خيرخواهي از خود نشان نميدادهاند و اين ايده نه در حد شعر و شعار كه عملاً در زندگي افراد بزرگ الگويي جاري و ساري بوده است.



شايد با يك حصر منطقي بتوان مردم جهان را به سه گروه تقسيم كرد: 1ـ آنان كه وجودشان مايه حيات و بقا و خوشي و پيشرفت ماست؛ 2ـ آنان كه ظاهراً وجودشان در خوشي و ناخوشي ما تأثير روشني ندارد، .3ـ آنان كه ظاهراً وجودشان مخل و مزاحم خوشي و موفقيت و آسايش و رفاه و پيشرفت ماست، حال اگر با ذكر مثال و دليل و ياري گرفتن از فطرت پاك بتوانيم ثابت كنيم كه براي گروه سوم هم ميتوان خيرخواهي كرد و اگر بتوانيم به خود بقبولانيم كه گروه سوم بايد مورد عفو و تغافل و خيرخواهي و لطف و دعاي ما قرار گيرند، ديگر لازم نيست براي خيرخواهي به دو گروه ديگر تلاش كنيم. قسمت مشكل همان گروه سوم است. اگر اين بخش را بپذيريم، پذيرفتهايم كه بايد همه را دوست داشت و براي همه خير خواست.
امام سجاد (ع) ميفرمايد كسي كه به تو بدي كرد به تو حق دارد و آن حق اين است كه او را عفو كني.(2)

موضوعاتي چون عفو، اغماض،گذشت، تغافل، تواضع، حسن ظن، مدارا و دلسوزي كه در جهانبيني اسلامي و ساير اديان الهي موج ميزند، گواه چيست؟ آيا عفو و گذشت و تغافل جز براي گروه سوم محمل ديگري هم دارد؟ خطاكار را بايد مورد عفو و گذشت قرار داد. آنكه خطا نكرده يا خطايش به من آسيبي نرسانده كه محتاج عفو و گذشت من نيست. لذا بايد بتوانيم موانع و ابهامات نظري و عملي بر سر راه تحقق اين راه و روش را شناسايي و برطرف كنيم.
شايد برجستهترين و شاخصترين مانع و شبهه نظري بحث نوعدوستي با اين گستره فراگير وجود جنگها، قصاص و تعزير، خشونتها،لعنها و نفرينها و دستورالعملهاي ديني است كه ظاهراً با نوعدوستي بدون محدوديت همخواني ندارد.
همچنان كه در جنگها، تعزيرها و قصاصها و احكام ظاهراً خشن ديني ترديدي وجود ندارد در صراحت دستورهاي ديني از زبان قرآن و روايات كه به رحمت و شفقت و عفو و اغماض و تواضع به «ناس»(3) و به جميعالناس يا همه مردم فرا ميخواند نيز ترديدي روا نيست. براي رفع اين تعارض ظاهري لازم است به ياد داشته باشيم که داغ كردن آخرين راه چاره است.(4)
طبق فرمايش امام سجاد (ع) اگر علم پيدا كرديد كه ادامه روش محبتآميز به زيان آن فرد است، فقط در همين صورت اجازه داريد باز هم خيرخواهانه و براي نفع رساندن به او از روش غيرمحبتآميز استفاده كنيد.(5) اصل بر اعمال روشهاي محبتآميز است،بدون محدوديت و براي همه كس. روشهاي غيرمحبتآميز كه باز هم به دليل نوعدوستي و خيرخواهي صادر ميشود، انتخاب آخر است.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن