واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقش رسانه ملي در مقابله با تجملگرايي و مصرفگرايي / 8«مهام» تهيهكننده:ظرفيت تلويزيون براي مقابله با تجملگرايي مغفول نماند
گروه هنر: تلويزيون يك رسانه عمومي و فراگير است، بنابراين تاثيري كه بر اذهان مردم ميگذارد به مراتب بيشتر از رسانههاي ديگر است لذا نبايد از ظرفيت اين رسانه در مقابله با تجملگرايي غفلت كرد.
«علي مهام» تهيهكننده تلويزيون و سينما در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) درباره تجملگرايي گفت: تجملگرايي در مجموع مسئله آسيبرساني به جامعه است. هر رسانه و يا نهادي كه اين مقوله را ترويج كند ضرر فراواني به جامعه وارد كرده است.
تهيهكننده تلهتئاتر «آخرين غزل» تصريح كرد: تلويزيون يك رسانه عمومي و فراگير است و همه افراد جامعه آن را تماشا ميكنند بنابراين تاثيري كه روي مردم ميگذارد به مراتب بيشتر از رسانههاي ديگر است.
مهام افزود: در چنين فضاهايي كه قدرت تاثيرگذاري بيشتري وجود دارد، بهتر است كه به نحوه پرداخت اين مقوله دقت بيشتري شود. اين مسئله حتي در مطبوعات هم ممكن است به وجود بيايد و رسانههاي نوشتاري هم ميتواند مروج اين مقوله باشد، اما به لحاظ شرايط تصوير اين مسئله در تلويزيون و سينما نمود بارزتري دارد.
وي درباره تاثيرات تلويزيون و سينما به روي مخاطبان اذعان كرد: تلويزيون و سينما ناخواسته بصورت مستقيم و غيرمستقيم به روي مخاطبان خود تاثير ميگذارند. بايد اين مسئله را پذيرفت كه مخاطب تاثيرپذير است. اين فرضيه كه تصوير توسط مخاطب ديده ميشود و تاثير خود را روي او ميگذارد، انكارناپذير است.
مهام درباره ميزان تاثيرگذاري رسانه بر مخاطبان اظهار كرد: اين مسئله به سطح سواد رسانهاي مخاطب برميگردد و اين تاثيرگذاري با توجه به سطح سواد مخاطبان متفاوت است. در وهله اول اين تقسيمبندي بر مبناي سن يا جنس مخاطبان مطرح نيست بلكه مهم اين است كه مخاطب چه كسي باشد و بيشتر تاكيد بر روي مطالعات فردي است تا تحصيلات دانشگاهي افراد.
اين تهيهكننده درباره تجملگرايي عنوان كرد: بحث تجمل در جايي مطرح ميشود كه بار هزينه را در پي داشته باشد. يعني مخاطب را وادار كند كه به مصرفگرايي روي بياورد، خريد كند و بالطبع هزينههايي در زندگي برايش ايجاد ميكند. در نتيجه اين سير، تجملگرايي در جامعه ترويج پيدا ميكند.
مهام يادآور شد: بعد از انقلاب روسيه فيلمهاي خارجي وارد زندگي مردم روسيه شد كه به كلي نحوه زندگي آنها را تغيير داد؛ بطور مثال شكل آشپزخانههاي روسي تغيير كرد. اين نمود روشني از تاثيرات تجملگرايي در جامعه است. اما نميتوان مدعي شد كه تلويزيون ما نيز به اين شدت، مروج فرهنگ غلط تجملگرايي است.
اين تهيهكننده تاكيد كرد: بحث تجملگرايي سنهاي مختلفي را درگير ميكند از برنامههاي كودكان گرفته تا تبليغات، سريالها و تلهفيلمها، اما در برنامههاي تلويزيون معضلي بعنوان تجملگرايي به شكلي كه در جامعه رايج است، وجود ندارد.
وي درباره نمود تجملگرايي در جامعه متذكر شد: رواج تجملگرايي توسط تلويزيون بيشتر در قشر زنان خانهدار ديده ميشود و آنها را بيشتر درگير اين مقوله ميكند، زيرا آنها وقت بيشتري براي تماشاي تلويزيون دارند. زرق و برقهايي كه در سريالها نمايش داده ميشود بر نحوه تفكر و نگرش افراد و نوع زندگي آنها تاثير مستقيم ميگذارد و افراد ديگر خانواده را نيز درگير ميكند و بالطبع اقتصاد خانواده را تحت فشار قرار ميدهد.
مهام اضافه كرد: مقوله ترويج در تلويزيون فقط شامل روند تجملگرايي نميشود، بلكه خيلي از مسائل ديگر نيز از طريق تلويزيون نمايش داده ميشود كه تاثيرات مخربي روي جامعه دارد. بطور مثال وقتي چند همسري رواج پيدا ميكند اين مسئله در جامعه خود به خود توجيه ميشود.
وي اذعان كرد: در واقع وقتي چيزي از رسانه پخش ميشود، بدان معناست كه بعنوان سازنده آن را قبول داشتيم كه پخش كرديم. ترويج معضلات اجتماعي ممكن است يكبار يا دوبار اشتباه باشد و نمايش دادن آن با قصد و نيت قبلي نباشد اما دفعه بعد اشتباه نيست، بلكه حتما انگيزهاي در كار خواهد بود.
اين تهيهكننده افزود: از اين نكته نميتوان غافل شد كه بافت رسانه با توجه به خاصيت تاثيرگذاري كه دارد، ممكن است مروج فرهنگ غلط شود و يا آن را ايجاد كند. مانند ترويج ازدواج دوم و سوم. به نحوي كه قبح آن در جامعه هم ريخته ميشود اما بحث تجملگرايي به اين شكل در تلويزيون مطرح نيست.
تهيهكننده فيلم «نيما يوشيج» در ادامه گفت: نحوه برنامهسازي و توليد سريالها با توجه به نظارتي كه روي آن صورت ميگيرد، مشخص است و تا جايي كه ممكن است سعي ميشود جلوي اين روند در تلويزيون گرفته شود.
مهام در پاسخ به اين پرسش كه در تصوير چقدر تجملگرايي ترويج ميشود اظهار كرد: نمايش اين مقوله در تلويزيون نسبت به فضاي جامعه اصلا قابل قياس نيست. در جامعه نمونههاي بيشتري از تجملگرايي وجود دارد كه در تلويزيون به تصوير كشيده نميشود. بنابراين تلويزيون مروج تجملگرايي نيست زيرا به شدت كنترل شده است.
ادامه دارد...
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]