واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: فعال سازي برخورد دهنده هادرون تا بهار 2009 به تعويق افتادابرشتاب دهنده «سرن» در خواب زمستاني
دستگاه بزرگ شتاب دهنده ذرات كه براي بازسازي شرايط بعد از انفجار بزرگ كيهاني ساخته شده بود پس از بروز نقص فني در اواخر هفته گذشته تا بهار 2009 موفق به شروع دوباره كار نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاريها، سازمان تحقيقات اتمي اروپا اعلام كرد كه نشت هليوم به داخل تونل محافظ پيچيده ترين ماشين ساخته شده در جهان باعث شد تا دانشمندان مجبور به خاموش كردن برخورد دهنده بزرگ ذرات هادرون LHC درشنبه و تنها 10 روز پس از آغاز به كار آن شوند.
رابرت آبمار دبير كل سازمان تحقيقات اتمي اروپا اعلام كرد كه پس از شروع موفقيتآميز اين كار اين مانع ضربهاي روحي به تيم دانشمندان بوده است. سرن اعلام كرده كه دليل احتمالي اين نشت هليوم به داخل تونل 27 كيلومتري واقع در مرز فرانسه و سوئيس بروز نقص در دو ايجاد كننده ميدان مغناطيسي بوده است. براي شناسايي كامل عيبهاي بروز يافته و رفع آن دانشمندان بايد بخشهايي از تونل را از دماي منفي 271 درجه سانتيگراد به دماي عادي رسانده تا بتوانند اين ابزار مغناطيسي را تعمير كنند. روندي كه به طور متوسط 3 تا 4 هفته به طول ميانجامد. انجام اين تحقيقات و تعميرات همراه با فرا رسيدن زمستان آغاز به كار دوباره اين آزمايشگاه بزرگ را تا بهار 2009 به تأخير خواهد انداخت. در بهار سال آينده سرن دوباره ارسال تشعشعات ذرات را به دور تونل آغاز خواهد كرد.
به گفته مقامات رسمي سرن، انجام تحقيقات كامل بر روي مشكلي كه باعث جلوگيري از روشن كردن دستگاه شده است تا قبل از آغاز دوره تعميرات زمستاني دستگاه به زمان زيادي نياز خواهد داشت.
سخنگوي سرن اعلام كرد زمان فعال سازي مجدد برخورد دهنده بعد از اتمام دوره خاموشي زمستاني اين دستگاه تحت تاثير عوامل مختلفي از جمله بروز دوره سرماي طولاني مدت، قرار داشته و مشخص نخواهد بود. به گفته وي دوره خاموشي زمستاني دوره اي است كه قسمتي از آن به واسطه كاهش در مصرف انرژي الكتريكي و ذخيره هزينه هاي مصرف اين انرژي در فصل زمستان كه نقطه اوج تقاضاي اين انرژي است، توسط سازندگان برخورد دهنده برنامه ريزي شده و در طي اين مدت دستگاه خاموش خواهد ماند.
به گفته جيمز گيليز مدير روابط عمومي سرن، به احتمال زياد فعال سازي مجدد اين دستگاه در اواخر مارس و يا اوايل آوريل خواهد بود. وي اظهار داشت مدت زماني براي تزريق شعاع هاي پروتون به درون دستگاه مورد نياز خواهد بود اما مي توان گفت كه آغاز به كار مجدد اين دستگاه در سال آينده خواهد بود.
گفته مي شود نقصي كه در اواخر هفته گذشته در برخورد دهنده هادرون رخ داد باعث افزايش دما در نزديك 100 آهن رباي فوق سرد به ميزان 100 درجه شده كه پس از نشت نزديك به يك تن مايع هليوم به درون تونل، نيروهاي آتش نشاني براي كنترل اوضاع فراخوانده شدند.
اين دستگاه داراي هزار و 200 آهن رباي دوقطبي كه به صورت حلقه اي سر تا سر تونل 27 كيلومتري برخورد دهنده را پوشش داده اند، بوده كه به منظور كنترل و هدايت شعاع هاي پروتون و افزايش سرعت آنها تا نزديكي سرعت نور و برخورد دادن آنها در نقطه تعيين شده اي در مقابل چهار ردياب عظيم، تعبيه شده اند. به احتمال زياد عامل بروز نقص در تجهيزات، ايراد در ارتباط الكتريكي بين دو حلقه از آهن رباهاي شتاب دهنده بوده است به اين معني كه اين ارتباط طي دوره آزمايشي ذوب شده و منجر به نشت هليوم به درون دستگاه شده است. هليوم در اين سيستم براي سرد كردن آهن رباها تا منفي 271 درجه سلسيوس و به عبارتي ديگر منفي 456 درجه فارنهايت مورد استفاده قرار گرفته و باعث ايجاد خصوصيت مافوق هادي در آهن رباها مي شود كه بروز اين نقص در اين خصوصيت نيز تاثير گذاشته است.
گيليز اعلام كرد، دانشمندان انتظار بروز مشكلاتي از اين قبيل را در طي آزمايشهاي مختلف داشته اند، اما نقص اخير، دستگاه و سيستم هاي كه به منظور پشتيباني دستگاه در چنين شرايطي برنامه ريزي شده بودند را كاملا از كنترل خارج كرده بود.وي ادامه داد قرار است مهندسان براي كشف منشا اصلي بروز مشكل، به درون دستگاه رفته و با افزايش دماي يكي از هشت قسمت برخورد دهنده تحقيقات دقيقي را بر روي عامل ايجاد نقص فني به عمل آورند.
پنجشنبه 4 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]