واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: گردباد در مريخ!
دانشمندان طرح فونيكس بر اين باورند كه افزايش اختلاف دماي روز و شب در منطقه فرود باعث افزايش قدرت گردبادها شده است.
پس از 3 ماه كه از آغاز آزمايش هاي مريخ نشين فونيكس در ناحيه شمالگان مريخ مي گذرد اين آزمايشگاه علمي شاهد گذر گردباد كوچكي از كنار خود بود.
اگرچه محققان سياره شناس بر اين باور بودند كه در منطقه اي كه مريخ نشين فونيكس فرود آمده است، گردباد هاي كوچك غبار هر از چندگاهي رخ دهند اما انتظار آن را نداشتند كه در زمان فعاليت مريخ نورد فونيكس شاهد بروز چنين گردبادي بوده و آن قدر خوش شانس باشند كه اين گردباد از نزديكي فونيكس كه مجهز به يك ايستگاه هواشناسي است عبور كند اما اينك دانشمندان چشم بر اين ناحيه دوخته اند تا به اين پرسش پاسخ دهنده كه آيا بروز چنين گردبادهايي را بايد رخ دادي رايج قلمداد كنند يا خير.
گردبادهاي مريخي
در تصاويري كه هفته گذشته مريخ نورد فونيكس به زمين ارسال كرده است حداقل 6 گردباد غبار كوچك ديده مي شود كه قطرآنها بين 2 تا 5 متر برآورد مي شود كه اندازه آنها از گردبادهايي كه پيش از اين در تصاوير روباتهاي مريخ نورد روح و فرصت ديده مي شد و از مناطق استوايي سياره سرخ گرفته شده بود به مراتب كوچكتر است.
نكته قابل توجه در مورد گردبادهاي اخير اين است كه فونيكس در ميان ابزارهاي علمي خود به يك ايستگاه هواشناسي كوچك مجهز است كه به طور منظم دما و فشار هوا را ثبت مي كند. بر اساس اعلام آزمايشگاه جت پيشران ناسا (JPL) در همان روزي كه اين گردباد ثبت شده است فشار سنج فونيكس افت فشار بي سابقه اي را ثبت كرده و سرعت باده نيز به حداقل 5 متر بر ثانيه رسيده است. بر اساس اين گزارش به نظر مي رسد در طي هفته هاي گذشته قدرت اين مارپيچ هاي حلقوي جوي افزايش يافته و در تهايت به حدي رسيده است كه مي توانند غبار اطراف خود را به هوا بلند كنند و گردبادهاي كوچكي را شكل دهند.
دانشمندان طرح فونيكس بر اين باورند كه افزايش اختلاف دماي روز و شب در منطقه فرود باعث افزايش قدرت گردبادها شده است. در حاليكه در اين روزها بيشينه دماي منطقه فرود حدود 30 درجه سانتي گراد زير صفر است كمينه اين دما با پايان تابستان نيمكره شمالي افت كرده و به حدود منفي 90 درجه سانتيگراد رسيده است.
اگرچه به پايان رسيدن تابستان باعث افزايش ظهور گردباد ها شده است اما شمارش معكوس پايان ماموريت را نيز به صدا در آورده است. چرا كه با كاهش مدت روز و كاهش ارتفاع خورشيد منابع تامين انرژي فونيكس نيز كاهش يافته و اين امر سرانجام به پايان ماموريت مي انجامد و به همين دليل دانشمندان اين طرح بايد آخرين آزمون هاي علمي خود را هرچه زودتر به پايان برسانند.
اين روزها ديگر خورشيد در تمام مدت روز برفراز افق محل فرود نيست و توليد انرژي فونيكس به ميزان 2500 وات - ساعت رسيده است كه اين مقدار در زمان فرود حدود 3500 وات ساعت بود.
جمعه 29 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]