واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پرسش و پاسخ (88980455)محدوديتهاي قانوني و نارسايي سيستم معاملات
شروين شهرياريپرسش بدون ذكر نام: چرا شركت فولاد مباركه با توجه به تزريق نقدينگي فراوان به بازار سرمايه، بخشي از آن را به حمايت از سهام خود در بازار اختصاص نميدهد؟
مطابق الزامات قانون تجارت، شركتها با استفاده از منابع نقدينگي خود نميتوانند اقدام به تملك بخشي از سهام خود كنند. اين در حالي است كه در بسياري از ديگر كشورهاي جهان، مطابق قوانين، شركتها ميتوانند تا سقف معيني از سهام خود را در بازارهاي مالي براي مدت زمان مشخصي خريداري كنند. اين مجوز قانوني، اين امكان را براي مديريت شركت فراهم ميكند كه به ويژه در جريان قرار گرفتن سهم در معرض ريسكهاي سيستماتيك (كه ربطي به فعاليت عملياتي شركت ندارند)، از بازار سهم دفاع كرده و با استفاده از منابع خود، از ايجاد نوسانات غيرمنطقي و ضرر و زيان سهامداران جلوگيري كنند.
اين در حالي است كه در ايران به واسطه مشكل حقوقي مورد اشاره، شركت اغلب از طريق منابع زيرمجموعههاي خود، اقدام به خريد و فروش سهام شركت اصلي ميكند. از آنجا كه اين اقدام منع قانوني صريحي ندارد (اگر چه در عمل به معناي همان خريد سهام توسط شركت اصلي است)، شركتهاي زيرمجموعه بعضا بدون محدوديت، سهام شركت اصلي را مورد معامله قرار داده و حتي از اين روش براي ايجاد سود درون گروهي استفاده ميكنند. بديهي است در تهيه صورتهاي مالي تلفيقي شركت اصلي (كه مجموعه را به صورت كل واحد در نظر ميگيرد)، آثار همه اين مبادلات در تلفيق، حذف شده و تنها اثر «مالكيت سهام شركت اصلي در شركت فرعي» باقي ميماند.
شما احتمالا عبارت مزبور را در سمت چپ ترازنامه برخي شركتها (به ويژه سرمايهگذاريها) به عنوان عامل كاهنده حقوق صاحبان سهام مشاهده كردهايد. اين مساله در كنار پيچيدگيهاي اخذ ذخيره كاهش ارزش و مشخص نبودن حد قانوني خريد سهام شركت اصلي توسط شركتهاي فرعي، در مجموع آثار نامطلوبي را پديد ميآورد كه در سالهاي اخير همزمان با كاهش عمومي قيمت سهام در بازار با انتقال اثر آن به صورتهاي مالي شركت اصلي، موجبات ضرر و زيان سنگين برخي سهامداران را فراهم آورده است. در مورد فولاد مباركه نيز به طور خاص، در مجمع اخير اشاره شد كه در حال حاضر «فولاد» برنامهاي جهت تاسيس شركت زيرمجموعه به منظور حمايت از سهام خود در بازار را پيگيري نميكند.
پرسش از آقاي جواد ديانت از طريق پست الكترونيك: در يكي از روزهاي هفته گذشته سهام فولاد خوزستان براي مدتي بالاتر از محدوده 3 درصد مثبت معامله شده است. علت اين مساله چيست و در چه شرايطي ميتوان از آن استفاده كرد؟
نرمافزار معاملاتي كنوني داراي برخي نارساييها است كه مساله مطرح شده نيز در همين راستا قابل بررسي است. احتمالا بارها در صفحه عرضه و تقاضاي سهام در سايت سازمان بورس مشاهده كردهايد كه برخي از دستورهاي خريد و فروش خارج از محدوده نوسان شش درصدي روزانه قرار دارند. برخي معاملهگران به اشتباه اين مساله را ملاك ارزيابي خود قرار ميدهند و با مشاهده صف خريد، استدلال ميكنند كه فروشنده سهم به عنوان مثال 20درصد بالاتر است و تا قيمت مزبور فروشندهاي وجود ندارد. اين در حالي است كه سفارشهاي خريد و فروش مزبور، مربوط به Orderهايي ميشود كه از قبل در سيستم معاملاتي اصطلاحا Open ماندهاند و توسط كارگزار خريدار يا فروشنده حذف نشدهاند؛ بديهي است اين دستورهاي خريد و فروش به تنهايي نشانه خاصي در تحليل روند آتي معاملات سهم ايجاد نخواهند كرد.
مسالهاي كه در اينجا مطرح شده، ناشي از باقي ماندن همين سفارشهاي انجام نشده در سامانه معاملاتي است. شرايطي را در نظر بگيريد كه نماد يك سهم در وضعيت تعادل عرضه و تقاضا قرار دارد و به عنوان مثال كارگزار خريدار اقدام به «رنج» گرفتن سهم ميكند (يعني كل دستورهاي فروش موجود را ميخرد)؛ در چنين وضعيتي احتمال دارد با اشتباه سامانه معاملاتي علاوه بر دستورهاي فروش موجود در محدوده نوسان، اولين دستور فروش خارج از محدوده (كه متعلق به گذشته است اما از قبل در سيستم Open بوده) نيز مورد معامله قرار گيرد و قيمت اين معامله به عنوان آخرين قيمت در آن لحظه بر تابلوي معاملات نمايش داده شود.
چنين وضعيتي در مورد فولاد خوزستان نيز با مكانيزم مورد اشاره در هفته گذشته اتفاق افتاد كه منجر به انجام معامله خارج از محدوده نوسان شد. البته اين معاملات اغلب بلافاصله پس از مشاهده توسط ناظر باطل شده و تاثير واقعي در روند معاملات نخواهند گذاشت.
[email protected]
سه شنبه 19 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]